ZTE (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
ZTE logo.svg
ZTE Shenzhen.JPG
Jelmondat Tomorrow never waits
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1985
Székhely Szencsen, Kuangtung, Kína
Ismertebb személyek Hou Weigui (vezérigazgató)
Shi Lirong (elnök)[1]
Alapító Hou Weigui
Iparág Távközlés
Forma részvénytársaság
Termékek Mobiltelefonok, hardver, szoftver és szolgáltatások a telekommunikációs szolgáltatások nyújtóinak és nagyvállalatoknak
Árbevétel 81 471 000 000 ¥ (2014)
Alkalmazottak száma 89 786 (2011)[1]
Tőzsde

A ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司 weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
témájú médiaállományokat.

A ZTE Corporation kínai távközlési berendezésekkel és rendszerekkel foglalkozó multinacionális vállalat, Kína második legnagyobb távközlési cége a Huawei után. Központja Sencsen, egy 10 milliós dél-kínai nagyváros. A ZTE a világ ötödik legnagyobb mobiltelefonokat gyártó cége, és a világ 2011-es mobil eladási listáján a negyedik.

Fő termékei vezeték nélküli és optikai átviteltechnikai eszközök és távközlési szoftverek, fő ügyfelei pedig telekommunikációs cégek, mint például a kanadai Telus, az angliai Vodafone, a spanyol Telefonica, a France Telecom, és az ausztrál Telstra.

Alapítása[szerkesztés]

A nyolcvanas években államilag támogatott űrkutatási program eredményeképpen létrejött egy hi-tech cégcsoport. Ezen belül alapították meg 1985-ben a Zhongxing Telecommunication Equipment Corporationt, amelynek mai, rövidített neve a ZTE. 1997 óta jegyzik a céget a kínai tőzsdén, 2004 óta pedig Hongkong tőzsdéjén is. Azóta folyamatosan terjeszkedik, több kontinensen hoztak létre kutató-fejlesztő központokat, valamint kezdték meg a gyártást. Jelenleg ausztrál, német, amerikai és hongkongi leányvállalatai vannak, valamint észak- és dél-amerikai, európai, afrikai kereskedelmi központjaik és oroszországi irodájuk. A ZTE Hungary Kft. már száznál több szakembert foglalkoztat Magyarországon, és további fejlesztéseket terveznek Európa-szerte.

A ZTE legsikeresebb telefonjai[szerkesztés]

ZTE Blade, ZTE Blade III és a ZTE GRAND X IN.

Eladások[szerkesztés]

A ZTE 2008-ban már 140 országban forgalmazta termékeit. 2009-re pedig a GSM távközlési berendezések harmadik legnagyobb forgalmazója lett. A 3GPP Long Term Evolution (LTE) vezeték nélküli technológiák szabványainak 7%-át birtokolja. A ZTE 2010-es forgalma meghaladta a 7 milliárd dollárt, ami ugyan harmada a Huawei eredményének, de okostelefonok területén a bevétel különbsége már nem ilyen jelentős, hiszen mindkét cég legjelentősebb bevétele a hálózati eszközök értékesítéséből adódik.

Problémák[szerkesztés]

Biztonsági kockázatok[szerkesztés]

Legalább egy ZTE mobiltelefonhoz (ZTE Score, amit a Cricket és a MetroPCS árul az Egyesült Államokban) bárki hozzá tud férni távolról egy könnyen megszerezhető jelszóval.[2] 2012-ben politikusok az Egyesült Államokban más biztonsági kockázatokra is felhívták a figyelmet a ZTE-vel és egy másik kínai gyártóval, a Huawei-vel szemben.[3]

Szankciók megszegése[szerkesztés]

2017 márciusában az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 1,19 milliárd dollár büntetés fizetésére kötelezte, mivel a cég megszegte az Észak-Korea és Irán ellen irányuló szankciókat azzal, hogy amerikai technológiát exportált ezekbe az országokba 2010 és 2016 között. Ez a valaha volt legnagyobb amerikai büntetés, amit exportkontroll megszegése miatt szabtak ki.[4][5][6]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Annual Report 2011. ZTE Corporation. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 26.)
  2. ZTE confirms security hole in U.S. phone”, Thompson Reuters, 2012. május 18. (Hozzáférés ideje: 2017. február 16.) 
  3. U.S. panel cites risks in Chinese Equipment 9 October 2012
  4. China’s ZTE Pleads Guilty in U.S. on Iran Sanctions Settlement. Bloomberg . (Hozzáférés: 2017. március 7.)
  5. ZTE Will Pay Record Fine for Sales to Iran, North Korea. PC Magazine . (Hozzáférés: 2017. március 7.)
  6. http://www.nbcnews.com/card/chinas-zte-will-pay-record-900m-fines-selling-phones-iran-n730086

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]