ZTE (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
ZTE logo.svg
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1985
Székhely Szencsen, Kuangtung, Kína
Ismertebb személyek Hou Weigui (vezérigazgató)
Shi Lirong (elnök)[1]
Alapító Hou Weigui
Iparág Távközlés
Forma részvénytársaság
Termékek Mobiltelefonok, hardver, szoftver és szolgáltatások a telekommunikációs szolgáltatások nyújtóinak és nagyvállalatoknak
Alkalmazottak száma 89 786 (2011)[1]

A ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司 weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
témájú médiaállományokat.

A ZTE Corporation kínai távközlési berendezésekkel és rendszerekkel foglalkozó multinacionális vállalat, Kína második legnagyobb távközlési cége a Huawei után. Központja Sencsen, egy 10 milliós dél-kínai nagyváros. A ZTE a világ ötödik legnagyobb mobiltelefonokat gyártó cége, és a világ 2011-es mobil eladási listáján a negyedik.

Fő termékei vezeték nélküli és optikai átviteltechnikai eszközök és távközlési szoftverek, fő ügyfelei pedig telekommunikációs cégek, mint például a kanadai Telus, az angliai Vodafone, a spanyol Telefonica, a France Telecom, és az ausztrál Telstra.

Alapítása[szerkesztés]

A nyolcvanas években államilag támogatott űrkutatási program eredményeképpen létrejött egy hi-tech cégcsoport. Ezen belül alapították meg 1985-ben a Zhongxing Telecommunication Equipment Corporationt, amelynek mai, rövidített neve a ZTE. 1997 óta jegyzik a céget a kínai tőzsdén, 2004 óta pedig Hongkong tőzsdéjén is. Azóta folyamatosan terjeszkedik, több kontinensen hoztak létre kutató-fejlesztő központokat, valamint kezdték meg a gyártást. Jelenleg ausztrál, német, amerikai és hongkongi leányvállalatai vannak, valamint észak- és dél-amerikai, európai, afrikai kereskedelmi központjaik és oroszországi irodájuk. A ZTE Hungary Kft. már száznál több szakembert foglalkoztat Magyarországon, és további fejlesztéseket terveznek Európa-szerte.

A ZTE legsikeresebb telefonjai[szerkesztés]

ZTE Blade, ZTE Blade III és a ZTE GRAND X IN.

Eladások[szerkesztés]

A ZTE 2008-ban már 140 országban forgalmazta termékeit. 2009-re pedig a GSM távközlési berendezések harmadik legnagyobb forgalmazója lett. A 3GPP Long Term Evolution (LTE) vezeték nélküli technológiák szabványainak 7%-át birtokolja. A ZTE 2010-es forgalma meghaladta a 7 milliárd dollárt, ami ugyan harmada a Huawei eredményének, de okostelefonok területén a bevétel különbsége már nem ilyen jelentős, hiszen mindkét cég legjelentősebb bevétele a hálózati eszközök értékesítéséből adódik.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Annual Report 2011. ZTE Corporation. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 26.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]