eBay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
eBay Inc.
EBay logo.svg
Jelmondat What ever it is, you can get it on eBay.
(Bármi legyen is az, az eBay-en megkaphatod.)
Típus rt (NASDAQ: EBAY)
Alapítva USA San Jose, Kalifornia, USA (1995. szeptember 3.)
Székhely San Jose, California
Vezetők Meg Whitman, CEO & President
Pierre Omidyar, Founder and Chairman
John Donahoe, Chief of eBay Marketplace
Alapító Pierre Omidyar
Iparág Aukció
Termékek Online auction hosting, Electronic commerce, Shopping mall
PayPal, Skype, Gumtree
Árbevétel $5,969 milliárd USD (2006)
Alkalmazottak száma 11 600 (Q1 2006)
Tőzsde NASDAQ

Az eBay Inc. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz eBay Inc. témájú médiaállományokat.

Az eBay Incorporated (eBay Részvénytársaság) az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett, internetes aukciós weboldal, amelyen bárki felkínálhatja eladásra bármilyen jószágát, vagy szolgáltatását.

Az eBay a NASDAQ-on jegyzett, nyílt részvénytársaság. Szlogenje a The World's Online Marketplace (magyarul: A Világ online piaca). 1995-ben alapították a kaliforniai San Jose-ban, ahol ma is megtalálható a székhelye. Kulcsemberei Meg Whitman vezérigazgató és elnök, illetve Pierre Omidyar alapító. 2004-ben 8100 főt foglalkoztatott. 2004-es árbevétele 3,27 milliárd amerikai dollár volt. Termékei: online aukciós üzleti modell, elektronikus kereskedelem, internetes üzletközpont, PayPal.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology Grouphoz tartozott, mely Omidyar tanácsadó cége volt. (A legtöbbször emlegetett történet, miszerint az eBay-t a PEZ cukorkák műanyag adagolóinak csereberélésére hozták létre, hamis, ezt az áltörténetet 1997-ben a közönségkapcsolatokért felelős menedzser találta ki a médiának. Felmerült Adam Cohen 2002-es könyvében is, az eBay által megerősítve.) Omidyar megpróbálta regisztrálni az „EchoBay.com” domain nevet, de már foglalt volt, így jött létre a ma is ismert „eBay.com”. Az eBay főhadiszállása ma is a kaliforniai San Jose-ban található. Meg Whitman a cég vezérigazgatója és elnöke 1998 márciusa óta.

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A termékek változatosak: háztartási eszközök, számítógépek, berendezési tárgyak, szórakoztató-elektronikai berendezések, gépjárművek és más egyéb cikkek milliói rendszerezve, eladásra felkínálva és eladva forognak naponta. Néhány dolog minőségi és értékes, míg más dolgok használtak, de antikvitás is jócskán akad köztük. A napi több ezer új tétel miatt lett az eBay a világ egyik legnagyobb online piaca, ahol majdnem mindent megtalálhatunk, illetve eladhatunk. Kivételt képeznek a speciális jogi szabályok alá tartozó cikkek (fegyverek, lőszerek, gyógyszerek stb.) és a szexuális termékek, ilyeneket nem lehet az eBay-en árusítani.

Nagy nemzetközi cégek, mint például az amerikai IBM, árusítják legújabb termékeiket az eBayen, használva a licitálást, vagy a fix áras megoldást. A keresési lehetőség regionális szűkítése a kiválasztott áru gyorsabb és olcsóbb célbajuttatását teszi lehetővé. A szoftverfejlesztők alkalmazásokat fejleszthetnek az eBay-re az eBay API-n keresztül. 2005 júniusa óta 15 000 tagja van az eBay Developers Program-nek (magyarul: eBay Fejlesztői Program), akik segítségével olyan alkalmazásokat fejlesztettek ki, amelyek még jobban kiszolgálják az eladók és a vevők igényeit.

2004 júniusában az eBay tiltólistára tette az alkohol- és a dohánytermékek árusítását a tulajdonában lévő egyesült királyságbeli ebay.co.uk oldalon. Néhány speciális ital ez alól kivételt képez, jellemzően azok, ahol az üveg sokkal többe kerül, mint a benne lévő alkohol.

Felmerültek problémák olyan termékekkel is, melyek sértik egyes népcsoportok érzéseit. 1999 végén egy férfi eladásra kínálta egyik veséjét az eBay-en, hasznot remélve más emberek rászorultságából (nem mellékesen az emberi szervekkel való kereskedelem illegális az USA-ban). Más esetben emberek és egész városok kerültek eladásra, természetesen viccből, egyszer például egész Belgiumot kínálták eladásra, utalva az ország akkori zavaros belpolitikai állapotára. Alapesetben az eBay eltávolítja azokat a hirdetéseket, melyek sértik a felhasználási feltételeket.

Az eBay latin-amerikai partnere a Mercadolibre.com, riválisai az Amazon.com és a Yahoo.com.

Logófrissítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012 őszétől új logót vezettek be: a korábbi vastag, különböző méretű betűket egységes méretű, vékonyabb, modernebb betűtípusra cserélték, miközben a négyféle színezés megmaradt. Az új logó hivatalosan 2012. október 10-től jelent meg az eBay rendszerében.

Felvásárlások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1999. május: az eBay megszerezte a Billpoint online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatot, melyet leállított a PayPal felvásárlása után
 • 1999: az eBay megvette a Butterfield & Butterfield aukciós házat
 • 1999: 43 millió dollárért megvette az Allando aukciós házat, és átkeresztelte eBay Germany-re
 • 2000. június: a Half.com felvásárlása
 • 2001. augusztus: a latin-amerikai Mercado Libre, Lokau és iBazar aukciós oldalak megszerzése
 • 2002. július: a PayPal megszerzése 1,5 milliárd dollár értékű részvényért
 • 2003. július 11.: Kína vezető e-kereskedelmi cégének megvétele körülbelül 150 millió dollárért
 • 2004. június 22.: az Indiai Baazee.com aukciós oldal felvásárlása 50 millió dollár készpénzért
 • 2004. augusztus 13.: 25% részesedés szerzése a craigslist.org egyik részvényesének kivásárlásával
 • 2004. szeptember: a koreai rivális Internet Auction Co. (IAC) 3 millió részvényének felvásárlása, részvényenkénti 125 000 koreai vonért (körülbelül 109 dollár)
 • 2004. november: a Marktplaats.nl megvásárlása 225 millió euróért. Ez a holland cég birtokolta a hollandiai piac 80%-át.
 • 2004. december 16.: a rent.com megvásárlása 30 millió dollár készpénzért és 385 millió eBay részvényért
 • 2005. május: a Gumtree, az egyesült királyságbeli helyi apróhirdetési hálózat felvásárlása
 • 2005. június: a Shopping.com megvásárlása 635 millió dollárért
 • 2005. augusztus: a Skype, a VoIP technológia úttörőjének felvásárlása 2,6 milliárd dollár értékű készpénzért és részvényért

Hamis eladók elleni védekezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eBaynek többféle módszere van arra, hogy megakadályozza a hamis üzletek megkötését. A vásárló elküldi pénzét az eladónak, és bízik abban, hogy megkapja érte a kiszemelt jószágot. A legtöbb üzlet sikeresen létrejön, de az eladások kis része csalásnak bizonyul. Az eBay szabályzata szerint csalásnak minősül:

 • Fizetés után az árut nem küldik a vásárlónak
 • Fizetés után nem a megjelölt terméket kapja a vásárló
 • Fizetés után hibás áru postázása
 • PayPal-csalók
 • Hitelkártya-csalók
 • Lopott dolgok árusítása

Ezek elleni védekezésként az eBayen minősítést lehet írni az eladókról és vevőkről az adásvétel lebonyolítása után. Egyes, sokat csalódott eladók kikötik, hogy csak olyannal üzletelnek, akinek van már bizonyos számú pozitív minősítése.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]