Starbucks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Starbucks Corporation
StarbucksMorning.jpg
Típus Nyílt részvénytársaság – NASDAQ: SBUX
Alapítva 1971. március 30. (Seattle, Washington, USA)
Székhely Seattle, Washington, U.S.
Vezetők

Jerry Baldwin
Gordon Bowker

Zev Siegl
Alapító
 • Jerry Baldwin
 • Gordon Bowker
 • Zev Siegl
Iparág Kávé
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek

szemeskávé dobozos tea
üveges italok
péksütemények
bögrék, termoszok
Frappuccino italok

turmixok
Árbevétel 10,71 milliárd USD (2010)
Alkalmazottak száma 191 000 (2014)
Leányvállalatai
 • Teavana
 • Tazo
 • Seattle's Best Coffee
Tőzsde
 • NASDAQ
 • Hong Kong Stock Exchange
A Starbucks Corporation weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Starbucks Corporation témájú médiaállományokat.
Starbucks kávéház New York egy bevásárlókerületében

A Starbucks cég egy nemzetközi kávéházlánc, melynek központja Washington állam legnépesebb városában, Seattle-ben található. A világ legnagyobb kávéházláncát üzemeltető cég 50 országban van jelen, több mint 16858 kávézójával, – ebből 11000 az Egyesült Államokban, 1000-nél is több Kanadában, valamint számuk meghaladja a 700-at az Egyesült Királyságban.

Üzleteiben kávékat, hideg- és melegszendvicseket, szemeskávét, salátákat, paninit, péksüteményeket, bögréket és termoszokat kínál. Ezen kívül könyveket, zenéket és filmeket is árul. A cég néhány terméke szezonális, ill. üzletenként változó. Élelmiszerboltokban is lehet venni Starbucks márkával ellátott jégkrémeket, és kávékat is. Alapítása után gyorsan elkezdett terjeszkedni. A 90-es években minden munkanapon új üzletet nyitott, és ez az ütem 2000-ig tartott. A 90-es évek közepén az Egyesült Államokon és Kanadán kívül nyitott kávéházakat, melyek mára a Starbucks kávéházak 1/3-át alkotják. A cég az Államokon kívül 2009-re 900 új kávézó nyitását tervezte, de ehelyett 900 meglévő bezárását jelentette be.

A Starbucks céget érintően méltányos kereskedelempolitikai, munkaügyi és környezetvédelmi témákban, versenyellenes gyakorlatot valamint politikai álláspontot illetően felmerültek már vitás kérdések.

Alapítás[szerkesztés]

Az első Starbucks üzlet a Washington állambeli Seattle-ben nyitották hárman; Jerry Baldwin angoltanár, Zev Siegl történelemtanár, és Gordon Bowker író. A három alapítót Alfred Peet vállalkozó (akit személyesen ismertek) ösztönözte arra, hogy áruljanak jó minőségű szemeskávét és egyéb kiegészítőket. A Starbucks nevet Herman Melville amerikai szerző Moby-Dick c. regényéből vették, miután az egyik alapíró a Pequod nevet (a regényben a hajót hívták így, Starbuck pedig a legénység első tagja) elutasította. Az első Starbucks a 2000 Western Avenue sugárúton nyílt, majd a 1912 Pike Place-re helyezték át. Működése első évében egy termelőtől (Peet's) vásárolt, és attól kezdve egyenest a termelőktől szerzi be szemeskávéját.

1982-ben kezdett Howard Schultz vállalkozó a cégnél, mint Kereskedelmi- és Marketingigazgató. Egy milánói útja után azt javasolta, hogy szemeskávén kívül kávét és eszpresszó-féle italokat is áruljanak. A tulajdonosok annak ellenére is elvetették a tervet, hogy Last Exit on Brooklyn (Seattle Egyetem körzetén belül található kávézó) 1967-ben történt nyitása óta Seattle kávéházi kultúrák fellendülésének adott otthont. Attól tartottak, ha belevágnak az ital business-be, az árthat a cég fő profiljának. Szerintük a kávé olyasmi, amit otthon kell elkészíteni. Ettől függetlenül ingyenes kóstolási lehetőséget biztosítottak. Ezek után Schultz megalapította a II Giornale név alatt futó saját kávéházláncolatát 1986 áprilisában.

Eladás és terjeszkedés[szerkesztés]

 • 1984-ben az eredeti tulajdonosok éltek a lehetőséggel, és felvásárolták a Peet’s kávétermelőjét.
 • 1987-ben Schultz felvásárolta a Starbucks brand-et és egyesítette a Giornale kávézóláncával az így létrejött cégóriás márkaneve a Starbucks maradt. Még abban az évben nyitott Vancouver, British Columbia, Chicago és Illinois államban.
 • 1992-ben bevezetik a tőzsdére.

Starbucks Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2010 júniusában nyitotta meg első kávézóját a Starbucks a budapesti WestEnd City Center Bevásárlóközpontban, majd ezt követték még ugyanaz év decemberében a budai Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban és a pesti Erzsébet körút és Király utca sarkán nyílt kávéházak. 2011-ben további három egységgel bővűlt a hálózat a fővárosban, augusztusban a Széna téren, szeptemberben a Bazilikánál, decemberben pedig az Aréna Plaza Bevásárlóközpontban nyitott a kávéházlánc kávézókat. 2012 júniusában ezeket követte a Deák Ferenc utca (Fashion Street) és a Deák Ferenc tér sarkán nyílt újabb kávéházuk. A márka 2013 májusában a MOM Park Bevásárlóközpontban és még az év augusztusában az Árkád Bevásárlóközpontban nyitott újabb egységeket, a tizedik, jubileumi Starbucks 2014 novemberében tárta ki kapuit az Allee Bevásárlóközpontban a vendégek előtt. 2015-ben tovább terjeszkedett a cég Budapesten, szeptemberben az Oktogonon, decemberben pedig a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban nyitották meg kávézóikat.

Kávézók Magyarországon[szerkesztés]

 • Starbucks Allee 1117 Budapest - Október huszonharmadika utca 8-10. (Allee Bevásárlóközpont)
 • Starbucks Aréna 1087 Budapest - Kerepesi út 9. (Aréna Plaza Bevásárlóközpont)
 • Starbucks Árkád 1106 Budapest - Örs vezér tere 25. (Árkád Budapest Bevásárlóközpont)
 • Starbacks Bazilika 1054 Budapest - Hercegprímás utca 7.
 • Starbucks Corvin 1083 Budapest - Futó utca 37-45. (Corvin Plaza Bevásárlóközpont)
 • Starbucks Egyetem 1053 Budapest - Egyetem tér 4.
 • Starbucks Fashion 1052 Budapest - Deák Ferenc utca 23.
 • Starbucks Király 1073 Budapest - Erzsébet körút 53.
 • Starbucks Mammut 1024 Budapest - Lövőház utca 2-6. (Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ)
 • Starbucks MOM Park 1123 Budapest - Alkotás utca 53. (MOM Park Bevásárlóközpont)
 • Starbucks Oktogon 1067 Budapest - Oktogon tér 4.
 • Starbucks Széna 1024 Budapest - Margit körút 91.
 • Starbucks Westend 1062 Budapest - Váci út 1-3. (WestEnd City Center Bevásárlóközpont)
 • Tervezett kávézók: Szeged, Debrecen, Pécs, Győr, Siófok, Kecskemét, Békéscsaba, Sopron

Nemzetközi terjeszkedés[szerkesztés]

A Starbucks jelenleg 67 országban van jelen. (2015 év végi állapot)

Afrika Észak-Amerika Óceánia Dél-Amerika Ázsia Európa
Starbucks kávéházak világszerte

Starbucks a következő neveken ismert:

 • Arab országok: ستاربكس (stārbaks)
 • Bulgária: Старбъкс (Starbâks)
 • Dél-Korea: 스타벅스 (átírás: seutabeokseu), a koreai fordítás szerint 별다방 (star-teaház) szlengben is használatos
 • Japán: スターバックス (átírás: sutābakkusu), rövidítés スタバ szlengben is használják
 • Kína, Hongkong, Makaó, Tajvan: 星巴克 pinjin: xīngbākè, magyaros: hszingpako
 • Oroszország: Старбакс (átírás: Starbaks)
 • Quebec, Kanada: Café Starbucks
 • Thaiföld: สตาร์บัคส์ kiejtés: [satāːbākʰ]

Logótörténet[szerkesztés]

Starbucks kiszolgáló (barista)

2006-ban ismertette a Starbucks szószólója Valerie O'Neil, hogy a logó egy villásfarkú szirént ábrázol. Évek óta ez a motívum jelképezi a Starbucks kávéházakat. Az első változatot egy 17. századi norvég fafaragvány ihlette, amely a szirént félmeztelenül, dupla sellőfarokkal ábrázolja. A kidolgozás ízléstelen volt és a design egy Melusine alakra hasonlított. Az 1987-92-ig használt logón a keblet hajáradat takarja, a köldök még mindig látható, és hal farka enyhén metszett. A harmadik verzió 1992-től 2010-ig volt látható, melyen a köldök és a mell egyáltalán nem látszott, csak a hal farkát hagyták meg. Az eredeti fafaragvány hatású logó visszakerült Seattle-ba, a központba. 2006 szeptember elején, és újra 2008 elején a Starbucks ideiglenesen visszahelyezte a régi barna szimbólumot a papírpoharakra. A Starbucks állítása szerint ezt azért tette, hogy megmutassa a cég Csendes Óceán É-Nyugati régióból származó örökségét, valamint ekkor ünnepelte a 35. évfordulóját. A régi logó egy kis port kavart a szirén fedetlen keble miatt, de az ideiglenes váltás nem zavartatta a médiát. Colbert I. King a Washington Post Pulitzer-díjas hasábján arról cikkez 2002-ben, hogy amikor a cég 2000-ben belépett a szaúdi piacra, az arculatdesignt olyan mértékben módosították, hogy a szirént levették, és csak a koronát hagyták meg. Három hónappal később a cég bejelentette, hogy Szaúd-Arábiában nemzetközi logó lesz használatban.

2011 januárban a cég bejelentette, hogy kicsit változtat a megjelenésen; a Starbucks Coffee feliratot leveszi róla, és a szirént kinagyítja.

A kávé minősége[szerkesztés]

A Consumer Reports, az Amerikai Fogyasztóvédelmi Szervezet havonta megjelenő folyóiratának 2007 márciusában kiadott számában arról ír, hogy a McDonald’s Premium Roast kávéja a legolcsóbb és a legjobb, még a Starbucks, Burger King és a Dunkin’ Donuts kávéját is lefölözi. A magazin szerint a Starbucks kávé bár erős, de keserű. Sokan pedig amellett érvelnek, hogy az ízesítés ellensúlyozza a kávé kesernyés ízét.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Starbucks című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]