Starbucks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Starbucks Corporation
TípusNyílt részvénytársaság – NASDAQ: SBUX
Alapítva1971. március 30. (Seattle, Washington, USA)
NévadóStarbuck
SzékhelySeattle, Washington, U.S.
VezetőkJerry Baldwin

Gordon Bowker

Zev Siegl
Alapító
  • Jerry Baldwin
  • Gordon Bowker
  • Zev Siegl
IparágKávé
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékekszemeskávé

dobozos tea
üveges italok
péksütemények
bögrék, termoszok
Frappuccino italok

turmixok
ÁrbevételNövekedés 10,71 milliárd  USD (2010)
Alkalmazottak száma
  • 191 000 (2014)
  • 238 000 (2016)
  • 383 000 (2021. október 3.)[1]
Leányvállalatai
  • Teavana
  • Tazo
  • Seattle's Best Coffee
  • Ethos Water
  • Hear Music
Tőzsde
  • NASDAQ
  • Hong Kong Exchanges And Clearing Ltd
Starbucks Corporation (USA)
Starbucks Corporation
Starbucks Corporation
Pozíció az USA térképén
é. sz. 47° 34′ 51″, ny. h. 122° 20′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 51″, ny. h. 122° 20′ 10″
A Starbucks Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Starbucks Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Starbucks kávéház New York egy bevásárlókerületében

A Starbucks cég egy nemzetközi kávéházlánc, melynek központja Washington állam legnépesebb városában, Seattle-ben található. A világ legnagyobb kávéházláncát üzemeltető cég 50 országban van jelen, több mint 16858 kávézójával – ebből 11000 az Egyesült Államokban, 1000-nél is több Kanadában, valamint számuk meghaladja a 700-at az Egyesült Királyságban.

Üzleteiben kávékat, hideg- és melegszendvicseket, szemeskávét, salátákat, paninit, péksüteményeket, bögréket és termoszokat kínál. Ezen kívül könyveket, zenéket és filmeket is árul. A cég néhány terméke szezonális, ill. üzletenként változó. Élelmiszerboltokban is lehet venni Starbucks márkával ellátott jégkrémeket, és kávékat is. Alapítása után gyorsan elkezdett terjeszkedni. Az 1990-es években minden munkanapon új üzletet nyitott, és ez az ütem 2000-ig tartott. Az 1990-es évek közepén az Egyesült Államokon és Kanadán kívül nyitott kávéházakat, melyek mára a Starbucks kávéházak 1/3-át alkotják. A cég az Államokon kívül 2009-re 900 új kávézó nyitását tervezte, de ehelyett 900 meglévő bezárását jelentette be.

A Starbucks céget érintően méltányos kereskedelempolitikai, munkaügyi és környezetvédelmi témákban, versenyellenes gyakorlatot valamint politikai álláspontot illetően felmerültek már vitás kérdések.

Alapítás[szerkesztés]

Az első Starbucks üzletet Jerry Baldwin angoltanár, Zev Siegl történelemtanár, és Gordon Bowker író nyitotta a Washington állambeli Seattle-ben. A három alapítót Alfred Peet vállalkozó ösztönözte arra, hogy áruljanak jó minőségű szemeskávét és egyéb kiegészítőket. A Starbucks nevet Herman Melville amerikai szerző Moby Dick (1851) c. regényéből vették, miután az egyik alapító a Pequod nevet elutasította (a regényben a hajót hívták így, míg Starbuck volt a hajó első tisztje). Az első Starbucks a 2000 Western Avenue sugárúton nyílt, majd a 1912 Pike Place-re helyezték át. Működése első évében egy termelőtől (Peet's) vásárolt, és attól kezdve egyenest a termelőktől szerzi be szemeskávéját.

1982-ben kezdett Howard Schultz vállalkozó a cégnél, mint Kereskedelmi- és Marketingigazgató. Egy milánói útja után azt javasolta, hogy szemeskávén kívül kávét és eszpresszó-féle italokat is áruljanak. A tulajdonosok annak ellenére is elvetették a tervet, hogy Last Exit on Brooklyn (Seattle Egyetem körzetén belül található kávézó) 1967-ben történt nyitása óta Seattle kávéházi kultúrák fellendülésének adott otthont. Attól tartottak, ha belevágnak az ital businessbe, az árthat a cég fő profiljának. Szerintük a kávé olyasmi, amit otthon kell elkészíteni. Ettől függetlenül ingyenes kóstolási lehetőséget biztosítottak. Ezek után Schultz megalapította a II Giornale név alatt futó saját kávéház-láncolatát 1986 áprilisában.

Eladás és terjeszkedés[szerkesztés]

  • 1984-ben az eredeti tulajdonosok éltek a lehetőséggel, és felvásárolták a Peet’s kávétermelőjét.
  • 1987-ben Schultz felvásárolta a Starbucks brand-et és egyesítette a Giornale kávézóláncával az így létrejött cégóriás márkaneve a Starbucks maradt. Még abban az évben nyitott Vancouver, British Columbia, Chicago és Illinois államban.
  • 1992-ben bevezetik a tőzsdére.

Starbucks Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2010 júniusában nyitotta meg első kávézóját a Starbucks a budapesti WestEnd City Center Bevásárlóközpontban, majd ezt követték még ugyanaz év decemberében a budai Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban és a pesti Erzsébet körút és Király utca sarkán nyílt kávéházak. 2011-ben további három egységgel bővült a hálózat a fővárosban, augusztusban a Széna téren, szeptemberben a Bazilikánál, decemberben pedig az Aréna Plaza Bevásárlóközpontban nyitott a kávéházlánc kávézókat. 2012 júniusában ezeket követte a Deák Ferenc utca (Fashion Street) és a Deák Ferenc tér sarkán nyílt újabb kávéházuk. A márka 2013 májusában a MOM Park Bevásárlóközpontban és még az év augusztusában az Árkád Bevásárlóközpontban nyitott újabb egységeket, a tizedik, jubileumi Starbucks 2014 novemberében tárta ki kapuit az Allee Bevásárlóközpontban a vendégek előtt. 2015-ben tovább terjeszkedett a cég Budapesten, szeptemberben az Oktogonon, decemberben pedig a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban nyitották meg kávézóikat. 2019 júliusában a Duna Plazában nyitotta meg kapuit új üzletük.

Nemzetközi terjeszkedés[szerkesztés]

A Starbucks jelenleg 66 országban van jelen. (2022 év végi állapot)

Afrika Észak-Amerika Óceánia Dél-Amerika Ázsia Európa
Starbucks kávéházak világszerte
Starbucks kávéházak világszerte

Starbucks a következő neveken ismert:

  • Arab országok: ستاربكس (stārbaks)
  • Bulgária: Старбъкс (Starbâks)
  • Dél-Korea: 스타벅스 (átírás: seutabeokseu), a koreai fordítás szerint 별다방 (star-teaház) szlengben is használatos
  • Japán: スターバックス (átírás: sutābakkusu), rövidítés スタバ szlengben is használják
  • Kína, Hongkong, Makaó, Tajvan: 星巴克 pinjin: xīngbākè, magyaros: hszingpako
  • Oroszország: Старбакс (átírás: Starbaks)
  • Quebec, Kanada: Café Starbucks
  • Thaiföld: สตาร์บัคส์ kiejtés: [satāːbākʰ]

Logótörténet[szerkesztés]

Starbucks kiszolgáló (barista)

2006-ban ismertette a Starbucks szószólója Valerie O'Neil, hogy a logó egy villásfarkú sellőt ábrázol. Évek óta ez a motívum jelképezi a Starbucks kávéházakat. Az első változatot egy 17. századi norvég fafaragvány ihlette, amely a sellőt félmeztelenül, dupla sellőfarokkal ábrázolja. A kidolgozás ízléstelen volt és a design egy Melusine alakra hasonlított. Az 1987-92-ig használt logón a keblet hajáradat takarja, a köldök még mindig látható, és hal farka enyhén metszett. A harmadik verzió 1992-től 2010-ig volt látható, melyen a köldök és a mell egyáltalán nem látszott, csak a hal farkát hagyták meg. Az eredeti fafaragvány hatású logó visszakerült Seattle-be, a központba.

2006 szeptember elején, és újra 2008 elején a Starbucks ideiglenesen visszahelyezte a régi barna szimbólumot a papírpoharakra. A Starbucks állítása szerint ezt azért tette, hogy megmutassa a cég Csendes Óceán É-Nyugati régióból származó örökségét, valamint ekkor ünnepelte a 35. évfordulóját. A régi logó egy kis port kavart a sellő fedetlen keble miatt, de az ideiglenes váltás nem zavartatta a médiát. Colbert I. King a Washington Post Pulitzer-díjas hasábján arról cikkez 2002-ben, hogy amikor a cég 2000-ben belépett a szaúdi piacra, az arculatdesignt olyan mértékben módosították, hogy a sellőt levették, és csak a koronát hagyták meg. Három hónappal később a cég bejelentette, hogy Szaúd-Arábiában nemzetközi logó lesz használatban.

2011. januárban a cég bejelentette, hogy kicsit változtat a megjelenésen: a Starbucks Coffee feliratot leveszi róla, és a sellőt felnagyítja.

A kávé minősége[szerkesztés]

A Consumer Reports, az Amerikai Fogyasztóvédelmi Szervezet havonta megjelenő folyóiratának 2007 márciusában kiadott számában arról ír, hogy a McDonald’s Premium Roast kávéja a legolcsóbb és a legjobb, még a Starbucks, Burger King és a Dunkin’ Donuts kávéját is lefőzi. A magazin szerint a Starbucks kávé bár erős, de keserű. Sokan pedig amellett érvelnek, hogy az ízesítés ellensúlyozza a kávé kesernyés ízét.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Starbucks című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]