Amazon.com

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amazon.com, Inc.
Amazon logo.jpg
Amazon warehouse Glenrothes.jpg
Jelmondat …and you're done
Típus részvénytársaság (NASDAQ: AMZN)
Alapítva 1994
Székhely USA Seattle, Washington, USA
Vezetők Jeff Bezos, alapító, elnök
Alapító Jeff Bezos
Iparág kiskereskedelem
Termékek Amazon.com
A9.com
Alexa Internet
IMDb
Árbevétel 34,204 milliárd USD (2010)[1]
Profit 1,152 milliárd USD (2010)[1]
Alkalmazottak száma 20 500 fő (2008)
Leányvállalatai
Tőzsde NASDAQ

Az Amazon.com, Inc. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Amazon.com, Inc. témájú médiaállományokat.

Az Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, melynek központja a washingtoni Seattle-ben van. Ez az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cég, az 1990-es évek dotcom buborékjában ez volt az egyik kulcsrészvény. Miután a buborék kipukkadt, a befektetők kételkedni kezdtek az Amazon üzleti modelljében, de a cég 2001-ben – története során először – nyereséggel zárta az évet.

Az Alexa Internet, az A9.com és az Internet Movie Database (IMDb) is az Amazon.com birtokában van. Az oldalt Cadabra.com néven Jeff Bezos alapította 1994-ben, működését 1995-ben kezdte meg. Az Amazon.com internetes könyváruházként indult, de árukínálatát később bővítette: DVD-ket, zenei CD-ket, számítógépes programokat, komputer- és videojátékokat, elektromos berendezéseket, ruházati cikkeket, bútorokat, ételt és még sok mást forgalmaz. Létezik weboldala Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Kínában, Japánban, és a világ minden tájára szállít termékeket.

Története[szerkesztés]

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos

A céget Jeff Bezos 1994-ben alapította saját garázsában.

A cég online könyvesboltként indult. Míg a legnagyobb hagyományos könyvesboltok és könyveket forgalmazó csomagküldő szolgálatok 200 000 kiadványt árultak, egy online könyvesbolt sokkal többet tudott eladni. Bezos a cégének "A" betűvel kezdődő nevet akart, hogy előre kerüljön az ábécésorrendben. Szótárt kezdett nézegetni, és megállt az "Amazon"-nál, mert ez egy „egzotikus és másmilyen” hely és a világ legnagyobb folyója, és azt remélte, hogy a cége is ilyen lesz. Az Amazon logóján 2000 óta egy nyíl mutat az A-tól a Z-hez, ezzel jelezve, hogy A-tól Z-ig minden terméket szállítanak.

1995 júliusában indították a szolgáltatásukat. Kicsit később, 1995 októberében a cég bejelentette magát a nyilvánosság előtt. 1996-ban áttelepültek Delawarebe.

Az Amazon kezdeti üzleti terve szokatlan volt, a vállalat 4-5 évig nem tervezett nyereséget. Amikor a dotcom buborék kipukkadt, és sok e-társaság kilépett a piacról, az Amazon kitartott. Az első nyeresége 2001 negyedik negyedévében volt: ötmillió dollár, vagyis 1¢ jutott egy részvényre. A cég bevétele ekkor több mint egymilliárd dollár volt. A nyereség, bár szerény mértékű volt, bizonyította, hogy ez az üzleti modell sikeres lehet. 1999-ben a Time magazin Bezost Az év emberének választotta, elismerve a cég sikerét az online vásárlás népszerűsítésében.

A Barnes & Noble pert indított 1997. május 12-én, azt állítva, hogy az Amazon azon állítása, hogy áruházuk „a világ legnagyobb könyvesboltja”, hamis. A Barnes & Noble szerint: „Ez egyáltalán nem egy könyvesbolt. Ez egy könyvközvetítő.” A vitát később bíróságon kívül rendezték. Az Amazon továbbra is „a világ legnagyobb könyvesboltjának” nevezi magát. A Walmart 1998. október 16-án indított pert, azt állítva, hogy az Amazon üzleti titkokhoz jutott egykori Walmart-vezetőktől. Bár ennek a pernek is bíróságon kívül történő megegyezés vetett véget, eredményeképpen az Amazon az egykori Walmart vezetők munkáját illetően belső korlátozásokat léptetett életbe, illetve áthelyezéseket eszközölt.

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés]

Bár az Amazon az internetes kereskedelem terén érte el első sikereit, a 2000-es évek második felére jelentős részesedést szerzett különböző egyéb területeken is:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b 2010 Form 10-K, Amazon.com, Inc.. United States Securities and Exchange Commission

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amazon.com című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]