Jeff Bezos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeff Bezos
Bezos 2010-ben
Bezos 2010-ben
Születési név Jeffrey Preston Jorgensen
Született 1964január 12. (53 éves)
Albuquerque, Új-Mexikó
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége  Amerikai Egyesült Államok
Házastársa Mackenzie Bezos
Foglalkozása elemző
Iskolái
Díjak The James Smithson Bicentennial Medal (2016)

Jeff Bezos weboldala
Jeff Bezos az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeff Bezos témájú médiaállományokat.

Jeff Bezos, (Albuquerque, Új-Mexikó, 1964. február 12. –) amerikai üzleti mágnás, elemző és befektető, az amazon.com alapítója.

Életpályája[szerkesztés]

Jeff Bezos gyerekkora óta az űrkutatás nagy rajongója, különösképpen kedveli a Star Trek univerzumot. Már akkor elhatározta, ha nagy lesz olyan lesz, mint vulcan Spock. A középiskola befejezése után a Princetoni Egyetemre járt, majd később felsővezetőként dolgozott a Wall Streeten. Ezekután 1994-ben megalapította saját cégét az Amazont, ahol valóra válthatta könyvkereskedéssel kapcsolatos terveit.

Feleségétől négy gyermeke született.

Üzleti karriere[szerkesztés]

Jeff Bezos az amazon.com-ot 1995 nyarán indította útjára, Seattle egyik külvárosából, szinte ugyanakkor mikor Pierre Omidyar elkezdte programozni az ebay-t. Jaff mindenekelőtt módszeres piackutatást végzett és pontos üzleti-terve volt, melynek folymán rájött arra, hogy internet legkelendőbb terméke a könyv. Alapvető gondolata az volt, hogy az emberek az internetet üzleti ügyek bonyolítására használják, így miért ne vásárolhatnak azon. Így hát létrehozott egy raktárt, ahol tárolta a különféle termékeket eladásra, miközben kiszolgálta az Egyesült Államok különféle helyeiről beérkező rendeléseket. Kezdeti években Jeff Bezos nem tervezett nagy sikert, de hamarosan az általa tervezett rendszer sikeresnek bizonyult, így át kellett gondolnia stratégiáját, hogy kielégítse az online vásárlók kezdeti, de tartós lelkesedését.

Jeff Bezos az Amazon legfőbb termékévé a hagyományos és az elektronikus könyvet tette. Mára innovatív Amazon Kindle termékei révén, Jeff Bezos karaktere - hasonlóképpen, mint Steve Jobsnál az Apple - egyet jelent az Amazonnal. Természetesen korántsem ért el akkora elismertséget Bezos, mint Steve Jobs, de mint ahogyan mások is, hasonló modellt követ.

Források[szerkesztés]