Bill Gates

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bill Gates
Bill Gates Berlinben 2013-ban
Bill Gates Berlinben 2013-ban
Született
1955. október 28. (59 éves)[1][2]
Seattle[3]
Születési neve William Henry Gates III
Nemzetisége amerikai
Házastársa Melinda Gates (h. 1994–)
Szülei Mary Maxwell Gates
William H. Gates
Foglalkozása vállalkozó
programozó
informatikus
filantróp
feltaláló
befektető
Iskolái Harvard Egyetem
Kitüntetései Padma Bushan

Bill Gates aláírása
Bill Gates aláírása

Bill Gates weboldala
Bill Gates az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Gates témájú médiaállományokat.
Bill Gates az IT Forumon Koppenhágában, 2004. november 16-án

Bill Gates (hivatalos nevén William Henry Gates III; KBE) (Seattle, 1955. október 28.[4]) amerikai üzletember, a Microsoft cég alapító-tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere.[5][6] 2013-ban vagyonát körülbelül 72 milliárd dollárra becsülték.[7][8]

Vagyonát a befektetőcége, a Cascade Investments kezeli. Bill Gates világszerte több nagyobb cégbe fektetett be pénzt, több olyanba is, mely teljesen távol áll a számítástechnikától. Részesedése van a Kanadai Államvasutakban, a FEMSA-ban, amely a legnagyobb latin-amerikai sörgyár és egyben a világ legnagyobb Coca-Cola-palackozója is. De részesedése van még a Four Seasons luxusszállodaláncban, az amerikai John Deere traktorgyárban és a mexikói Televisa médiabirodalomban, a Newport News hajógyárban, vagy az ICOS-ban.[9]

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja, Mary Maxwell Gates, a First Interstate Bank elnökségi tagja. Angol, német, skót-ír származású.[10][11] Fiatalon családjával rendszeresen jártak keresztény gyülekezetekbe.[12][13][14]

Szülei sikeres üzletemberek voltak, s mindez egyfajta példaképet jelentett az ifjú Gates-nek. Szigorú magániskolákba járt. Nyolcadikosként is már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat, így tudta magas szinten elsajátítani a programozást, amelyet a C-Cubed cég csődje után folytatott három barátjával. Felesége, Melinda Gates, akitől 3 gyermeke született; Jennifer, Rory és Phoebe.

Pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tizennégy éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű-forgalmáról készített statisztikákat. Elektronikus számlálókat (tulajdonképpen nagy fémdobozokat) raktak ki az utcákra, és ahányszor csak elhaladt egy autó a dobozok érzékelője előtt, az elektronika beindult, és számolt. Pontosabban lyukakat fúrt egy papírszalagra, mivel akkoriban még nem volt jobb megoldás. A szalagok kiértékelése egy Bill Gates nevű középiskolás diák nyári munkája volt, azaz lett volna. Több ezer szalag átnézése ugyanis roppant unalmas feladatnak bizonyult, Bill tehát, ahelyett hogy nekiállt volna ennek, megalapította a Traf-O-Data nevű céget, és összetoborozta barátait a Lakeside Schoolból. Egyikük Paul Allen volt. Az üzlet egyáltalán nem ment rosszul, így 1972-ben már egy beruházásra is elszánták magukat: vásároltak egy Intel 8008 microchipet. Az alap tehát megvolt, így elkezdődhetett az érdemi munka: elkezdtek egy saját autószámláló berendezésen dolgozni. Bill és Allen írták a szoftvert, Paul Gilbert (szintén egy barát a suliból) készítette a hardvert. Bár a kezdet roppant ígéretes volt, 1979-ben a cég a csekély nyereség miatt hivatalosan is megszűnt.

Érdekesség, hogy nagyon sok helyen 1971-72-re datálják a Microsoft megszületését, mondván „akkor még Traf-O-Data néven létezett, és később nevezték át Microsoftra”. Ez azonban így nem teljesen igaz, hiszen a Microsoft (eredeti nevén Micro-Soft) egy teljesen más történet: Bill Gates a Seattle Computer Products nevű cégtől ötvenezer dollárért megvette a QDOS operációs rendszert, majd jó érzékkel eladta az IBM-nek, de úgy, hogy a licenc cége, a Microsoft tulajdonában maradt. Így minden egyes DOS rendszerrel eladott gép után gyarapodott cége vagyona.

Bill Gates otthona: "The Gates Estate"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bill háza egy 4600 m² területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan 53 392 200 dollár, ebből a telek értéke 9 122 200 dollár. A ház úgynevezett Pacific Lodge stílusban épült. Gates pontos címe: 1835 73rd Ave NE, Medina, WA 98039.

A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Ha Bill és egy látogató egyszerre lépne egy helységbe, akkor természetesen Bill mikrochipje „felülírja" a látogatóét, de ezen nincs mit csodálkozni, végül is az ő háza. Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT.

A ház alapszíne piros, és James Cutler (James Cutler Architects) volt a tervezője. A házban található speciális, számítógép-vezérelt ajtók darabja 4000 dollárba került. A házban van könyvtár, egy víz alatti zenerendszerrel ellátott medence és egy saját mozi is.

Windows[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1983. november 10-én a New York-i Plaza Hotelben a Microsoft hivatalosan is bejelentette a következő generációs operációs rendszert IBM rendszerekre. Az új rendszer a Xerox által kifejlesztett és az üzletfelük az Apple cég által is fejlesztett GUI-t (azaz grafikus vezérlésű felületet) kap, ráadásul multitask, azaz egyszerre több feladatot is elláthat. 1984 áprilisára az üzletekben lesz – ígérte cége nevében Bill Gates. Végül a Windows 1.0 majdnem két év késéssel, 1985. november 20-án jelent meg az üzletek polcain. Bill eredetileg „Interface Managernek” akarta keresztelni az új rendszert, a Microsoft (illetve akkor még Micro-Soft) marketingese, Rowland Hanson azonban előállt a „Windows” névvel, és addig győzködte Billt, míg végül a termék hivatalosan is a Windows elnevezést kapta.

1983 novemberében Bill bejelentette a Windowst, majd az első bétával (alfával) elindul az IBM-hez, gondolván, ha az MS-DOS-szal ilyen jó üzletet csináltak, akkor a Windowszal csak jobb lehet. Az IBM azonban ekkor már dolgozott egy új operációs rendszeren a Top Viewen. Ez 1985-ben meg is jelent, DOS-alapon működött, és hamarosan meg is bukott. Időközben ugyanis az Apple kijött az első GUI-ra épülő modelljükkel a Lisával, valamint 1983-ban megjelent a világ első, PC-ken is működő operációs rendszere, a VisiCorp által kifejlesztett VisiOn. 1985-ben megjelent a Digital Research által kifejlesztett GEM (Graphics Environment Manager), valamint a Commodore által kifejlesztett Amiga Workbench (ami az Amiga számítógépek beépített, GUI-s rendszere volt).

Amikor kétéves csúszással megjelent a Windows, komoly versenytársak voltak a piacon. Gates felismerte, hogy operációs rendszert nem fog venni senki, ha nincs hozzá szoftver, így azután a Windows 1.0-ra érkezett az Aldus PageMaker 1.0, az Excel és további programok. A Windows 1.0-nak tehát a szoftvertámogatottságnak köszönhetően sikerült megkapaszkodni a piacon, versenytársai pedig megmaradtak szűk területeken.

A Microsoft cég[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cége, a Microsoft az 1970-es évek közepén indult, amely kisgépekre árult értelmezőket és fordítókat, ezeknél a programoknál főleg a BASIC-vonalat erősítették.

1979-ben már 16 fő dolgozott a Microsoftnál.

Az IBM operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. Első választásuk a Digital Research cég CP/M nevű operációs rendszerére esett, de aztán meggondolták magukat.

Bill lecsapott: megegyezett az IBM-mel, majd 50 000 dollárért gyorsan megvette egy Tim Paterson nevű programozó QDOS nevű operációs rendszerét (amely szinte változtatás nélkül tudott CP/M-programokat futtatni, tehát egyből voltak rá alkalmazások), hozzátett egy BASIC-értelmezőt, és kész is volt a híres MS-DOS első változata.

A DOS fejlődött (eszközmeghajtókat, hierarchikus fájlrendszert kapott), az IBM PC a nyílt architektúrája miatt gombamódra elterjedt és nagyon olcsó lett, boldog-boldogtalan erre írt szoftvert. A Microsoft 1983-ban megjelent az első Windowszal, egy grafikus felhasználói felülettel, botrányos körülmények között (vita bizonyos elsőbbségekről Steve Jobsszal, bírósági eljárások a Windows egyes verzióinak szerződésekben foglalt határidőre történő befejezésére stb.). 1991-ben megjelent 3.1-es verziója lett igazi siker. Charles Simonyi (a Hungarian notation fő terjesztője) csapata elkészítette a Wordöt és az Excelt. Egy csapat VMS-fejlesztő 1992-ben elindította a Windows NT fejlesztését. Aztán hosszú-hosszú inkrementális fejlődés (v→w, m→n, s→t), sok hatékony piaci lavírozás, böngészőháború, monopóliumellenes per után a világ egyik legismertebb és legértékesebb cége lett.

Lovagi címe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Bill 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).

Bill Gates a médiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bill Gates világhírnévre tett szert, szinte nincs olyan ember, ki ne ismerné. Ismertsége és gyakori közutálata miatt több filmben és játékprogramban is felbukkant már, természetesen álnéven, a későbbi pereskedések és felelősségre vonás elkerülése végett.

Többek között az alábbi művekben bukkant már fel:

 • XBill - Linuxon futó számítógépes játék, ahol több Bill nevű szemüveges karakter próbálja meg, hogy a pályán lévő számítógépeken a Linuxot egy másik operációs rendszerre cserélje;[15]
 • South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan - Miután a katonaságnál lévő Windows 98 lefagy, Bill Gatest teszik felelőssé ezért, majd a helyszínen fejbe is lövik;[16]
 • A szílíciumvölgy kalózai - Bill Gates, Steve Ballmer és Steve Jobs életét mutatja be.[17]
 • Bízd a hackerre! - A filmben szereplő Tim Robbinsot néhányan Steve Jobshoz, az Apple alapítójához, míg mások Bill Gateshez, a Microsoft alapítójához hasonlítják, viszont a filmben szereplő gépeken Linuxra emlékeztető rendszerek vannak
 • Futurama - Fry megvásárolja benne a távoli jövőben Bill Gates csontvázát

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Gates témájú médiaállományokat.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Integrált katalógustár, 2014. április 9.
 2. http://www.imdb.com/name/nm0309540/bio
 3. Integrált katalógustár, 2014. december 10.
 4. [Manes, Stephen (1994), Gates: How Microsoft's Mogul Reinvented an Industry and Made Himself The Richest Man in America, Touchstone Pictures, ISBN 0-671-88074-8
 5. Újra Bill Gates a leggazdagabb ember. Origo.hu, 2013. május 17. (Hozzáférés: 2013. május 24.)
 6. Bill Gates tops U.S. wealth list 15 years in a row
 7. Index.hu: Így keresett Bill Gates tízmilliárd dollárt
 8. Bill Gates Retakes World’s Richest Title From Carlos Slim
 9. Index.hu: Így keresett Bill Gates tízmilliárd dollárt
 10. Ancestry of Bill Gates. Wargs. [2012. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 9.)
 11. Scottish Americans. Alba West. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 29.)
 12. Lesinski, Jeanne M. Bill Gates: Entrepreneur and Philanthropist. Twenty First Century Books (2008. szeptember 1.). ISBN 978-1-58013-570-2. Hozzáférés ideje: 2011. március 10. „The Gates family regularly went to services at the University Congregational Church.” 
 13. Lowe, Janet. Bill Gates Speaks: Insight from the World's Greatest Entrepreneur. Wiley (2001. január 5.). ISBN 978-0-471-40169-8. Hozzáférés ideje: 2011. március 10. „The Gates family attended the University Congregational Church, where the Reverend Dale Turner was pastor.” 
 14. Berkowitz, Edward D. Something Happened: A Political and Cultural Overview of the Seventies. Columbia University Press (2006). ISBN 978-0-231-12494-2. Hozzáférés ideje: 2011. március 10. „Bill Gates was a member of the baby boom, born in 1955 into an upper-middle-class family near Seattle." He attended the Congregational Church, participated in the Boy Scouts, and went to a fancy private school.” 
 15. A program hivatalos oldala
 16. South Park - Bill Gates, YouTube-videó
 17. Port.hu - A szílíciumvölgy kalózai