Macintosh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Macintosh
Az unibody iMac, 2009-ben lett bevezetve.
Az unibody iMac, 2009-ben lett bevezetve.

Típus Személyi számítógép
Fejlesztő Apple Inc.
Gyártó Apple Inc.
Forgalomban 1984. január 24.
Operációs rendszer Mac OS (1984 – 2000)
Mac OS X (2001 - 2014)
OS X (2014 - 2016)
macOS (2016 – napjainkig)
Macintosh weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Macintosh témájú médiaállományokat.
Steve Jobs vésett aláírása az első Apple Macintosh számítógép házának belső oldalán.
Az első Mac, 1984-ben mutatták be, a jelek szerint (az ablak bal alsó sarkában látható) ez egy 128 kbyte-ról 512kbyte memóriájúra lett bővítve.

A Macintosh (röviden Mac), Apple számítógépmodell, márkanév és nem utolsósorban platform. Az első verziók Motorola 68000-es processzorra épültek, majd a PowerPC processzorokkal debütáltak. Steve Jobs, az Apple Computer alapító igazgatójának döntése nyomán 2006-tól az Apple folyamatosan átállt az Intel processzoraira. Operációs rendszerük a Mac OS volt, jelenleg az macOS 10.15 Catalina, mely grafikus felülettel (Aqua) rendelkezik és az egyszerű használatra tervezték. A Mac OS X UNIX gyökerekkel bír.

Jelenlegi számítógépcsalád[szerkesztés]

Típus Kompakt Fogyasztói Professzionális
Asztali Mac mini

Belépő szintű asztali gép, billentyűzet, egér és monitor nélkül szállítják. Intel Core i5 vagy Core i7 processzorokkal van konfigurálva.
iMac
Imac 16-9.png
Az iMac jelenleg az Apple fő otthoni piacra szánt asztali számítógépe. Intel Core i5 vagy Core i7-es processzorokkal, maximum 32 GB RAM-mal árulják őket.
Mac Pro

Testreszabható munkaállomás, billentyűzet, egér és monitor nélkül szállítják. Intel Xeon processzorokkal van konfigurálva.
Hordozható MacBook Air
MacBook Air Mid 2012.png
A MacBook Air-t utazásra tervezték, mivel csak 1,35 kg súlyú és 17 milliméter vastag. Intel Core i5 vagy Core i7-es processzor van benne. Flash háttértárral van felszerelve. A gépben 4 vagy 8 GB RAM van. (Csak konfigurálható, de nem bővíthető)
MacBook Pro
Macbook Pro PSD.png
A MacBook Pro egy professzionális felhasználási célra készített hordozható munkaállomás. Intel Core i5 vagy Core i7-es processzorokkal árulják öket.
Szerver Mac mini Server
Hasonlít a sima Mac mini-hez csak 2 x 1 TB-os merevlemezzel van konfigurálva és OS X Server rendszert futtat.


Az első Macintosh

Az első Macintosht 1984-ben mutatták be. Ez volt az Apple második személyi számítógépe a Lisa után. Az eredeti ára $ 1,995 volt, de a marketing kampány miatt $ 2,495-ra emelték.

A Macintoshon gyárilag csak a MacWrite és a MacPaint volt. Mivel a rendszer GUI-val rendelkezett, ezért a programokat teljesen újra kellett volna írniuk, és ezt több szoftverfejlesztő cég elutasította. 1985-ben a Microsoft kiadta a Word for Macintosh-t, mely az első használható szövegszerkesztő volt. Ugyanebben az évben az Apple bemutatta a Macintosh Office-t, mely Macintosh számítógépeket, helyi hálózati rendszereket, fájlkiszolgálót, és egy lézernyomtatót tartalmazott.

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Macintosh témájú médiaállományokat.