PayPal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PayPal Holdings, Inc.
PayPal.svg
PayPal San Jose Headquarters.jpg
Típus e-commerce
Alapítva 1998 (Confinity),
1999 (X.com)
Székhely San José (Kalifornia), USA
Vezetők Dan Schulman
Alapító Ken Howery
Max Levchin
Elon Musk
Luke Nosek
Peter Thiel
Iparág financial services
Tulajdonos eBay
Forma eBay Inc.
leányvállalata
(2002–2015)
Termékek Hitelkártya
Leányvállalatai
  • Braintree
  • Venmo
  • Paydiant
Tőzsde NASDAQ

A PayPal Holdings, Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz PayPal Holdings, Inc. témájú médiaállományokat.
A PayPal központja San Joséban,
az eBay helyi kirendeltségén.

A PayPal (ejtsd: péjpel) elektronikus kereskedelemre szakosodott, pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi vállalkozás. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.

Menete[szerkesztés]

A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPalnek.

Kezdetek[szerkesztés]

A PayPal Corp. a jelenlegi információk szerint 1998 decemberében alakult a Confinity Inc. és az X.com[1] 2000. márciusi egyesülése során. Kezdetben a cég Palm Pilot fizetési eszközökkel és titkosítással foglalkozott.[2] Mindkét vállalatnak Palo Altóban volt a székhelye. 2002 októberében a PayPal az eBay teljes jogú tulajdona lett. A társaság székhelye San Joséban, Kalifornia államban található. A társaságnak több telephelye is működik a Nebraska állambeli Omahában, valamint Dublinban és Berlinben.

Európában[szerkesztés]

A PayPal Ltd. a 2000-es évektől az Egyesült Királyságban engedélyezett és bejegyzett, elektronikus pénz kibocsátására szakosodott hitelintézetként működik. 2007 tavaszán Luxemburgban banki engedélyt kapott, 2007. július 7-étől teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt.

Különválás az eBaytől[szerkesztés]

2014. szeptember 30-án bejelentették, hogy az eBay leválaszja a PayPalt, az egy különálló vállalat lesz.[3] A különválás 2015. július 18-án történt meg.[4]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FindlawDocumentation, 2006. december 31.
  2. Wired Article-PayPal Puts Dough in Your Palm”, 2006. december 31. 
  3. eBay, PayPal to split into separate companies in 2015”, CNET, 2014. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2018. július 22.) (en nyelvű) 
  4. EX-10.5. www.sec.gov. (Hozzáférés: 2018. július 22.)