PayPal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PayPal Holdings, Inc.
Típus e-kereskedelem
Alapítva 1998 (Confinity),
1999 (X.com)
Székhely San José (Kalifornia), USA
Vezetők Dan Schulman
Alapító Ken Howery
Max Levchin
Elon Musk
Luke Nosek
Peter Thiel
Iparág pénzügyi szolgáltatás
Tulajdonos eBay (1)[1]
Forma eBay Inc.
leányvállalata
(2002–2015)
Termékek hitelkártya
Árbevétel 27 518 000 000 $ (2022)[2]
Anyavállalata eBay
Leányvállalatai
  • Braintree
  • Venmo
  • Paydiant
  • Zettle
Tőzsde NASDAQ

A PayPal Holdings, Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz PayPal Holdings, Inc. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A PayPal központja San Joséban,
az eBay helyi kirendeltségén

A PayPal (ejtsd: péjpal) elektronikus kereskedelemre szakosodott, pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi vállalkozás. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.

Menete[szerkesztés]

A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPalnek.

Kezdetek[szerkesztés]

A PayPal Corp. a jelenlegi információk szerint 1998 decemberében alakult a Confinity Inc. és az X.com[3] 2000. márciusi egyesülése során. Kezdetben a cég Palm Pilot fizetési eszközökkel és titkosítással foglalkozott.[4] Mindkét vállalatnak Palo Altóban volt a székhelye. 2002 októberében a PayPal az eBay teljes jogú tulajdona lett. A társaság székhelye San Joséban, Kalifornia államban található. A társaságnak több telephelye is működik a Nebraska állambeli Omahában, valamint Dublinban és Berlinben.

Európában[szerkesztés]

A PayPal Ltd. a 2000-es évektől az Egyesült Királyságban engedélyezett és bejegyzett, elektronikus pénz kibocsátására szakosodott hitelintézetként működik. 2007 tavaszán Luxemburgban banki engedélyt kapott, 2007. július 7-étől teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt.

Magyarországon[szerkesztés]

A PayPal a luxemburgi bejegyzésű PayPal (Europe) S.á r.l. et Cie, S.C.A. révén 2011. 07. 26. óta van jelen Magyarországon, amikor megkapta első, elektronikuspénz-kibocsátási engedélyét. Azóta 17 újabb engedélyt kapott, amelyek részletei a Magyar Nemzeti Bank oldalán találhatók.[5] A PayPal magyarországi működésének típusa: határon átnyúló hitelintézet. Jellemzője, hogy nincs élőhangos – vagy Magyarországon személyesen is felkereshető – ügyfélszolgálata. A PayPal magyar nyelvű megkeresésre magyar nyelven csak chatbot révén válaszol, felkínálva a továbblépés lehetőségét. A levelezés második szintjén csak angolul fogad megkeresést és itt is fennáll a kockázata annak, hogy az ügyfelek csak elégtelen információt nyújtó robotokkal tudnak angol nyelven kommunikálni. Ezért a PayPal Message Centerén keresztül történő érdemi vitarendezés kimenetele is bizonytalan, amire az MNB – a PayPal-t is nevesítve – hívja fel a figyelmet.[6] Problémát jelenthet az is, hogy az ügyfélpanaszokra lassan vagy egyáltalán nem válaszolnak. A magyarországi bejegyzéssel rendelkező bankok a PayPal rendszerén keresztül történő internetes vásárlásokat pénzügyi közvetítő révén végrehajtott műveletnek tekintik és azt nem fogadják el saját tranzakciójuknak. A PayPal ügyfélszámláin lévő pénzekre nem terjed ki az Országos Betétbiztosítási Alap (vagy bármilyen egyéb magyarországi garanciaalap) védelme. Az ilyen típusú intézmények nem tagjai a saját anyaországuk szerinti betétgarancia rendszernek sem.

Különválás az eBaytől[szerkesztés]

2014. szeptember 30-án bejelentették, hogy az eBay leválasztja a PayPalt, az egy különálló vállalat lesz.[7] A különválás 2015. július 18-án történt meg.[8]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]