Pizza Hut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pizza Hut
Típus
  • gyorsétteremlánc
  • pizzérialánc
  • étteremlánc
  • élelmiszergyártó
Alapítva1958. június 15.
AlapítóDan and Frank Carney
Iparágquick service restaurant sector
TulajdonosYum! Brands
Termékekpizza
A Pizza Hut weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pizza Hut témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pizza Hut gyorsétkezde-üzlethálózat, amely 1997 óta a Yum! Brands, Inc. tulajdonában van.

Pizza Hut étterem az Egyesült Államokban
A Pizza Hut logója 1967 és 1999 között[1]

Az első Pizza Hut 1958-ban az Amerikai Egyesült Államokban nyílt meg. Az első külföldi éttermet Kanadában nyitották 1968-ban. Jelenleg több mint 90 országban van Pizza Hut étterem,[2] jelentős részük nem a cég tulajdonában van, hanem franchise szerződés alapján működik. Magyarországon 1992. április 1-jén Budapesten, a Király utca és a Nagykörút sarkán nyitotta meg első éttermét, melyet további 15 egység követett, Budapesten kívül Győrben, Pécsett, Miskolcon és Szegeden is. A magyarországi franchise jogokat George F. Hemingway (Szabó György) magyar származású amerikai üzletember szerezte meg. Első igazgatója (1991–1995) és az első 12 üzlet megépítője Dobóczky András. A Pizza Hut lánc rendkívüli népszerűségre tett szert, mint a 3. magyarországi gyorséttermi lánc. Az amerikai típusú serpenyős (deep pan) pizza kedveltté vált a korábban ismert olaszos vékony pizzatészták mellett. A Pizza Hut vezette be a szervezett formában működő házhoz szállítási szolgáltatást Magyarországon. A cég fénykorában 22 üzletet üzemeltetett Magyarországon.[3]

2005 óta a magyarországi éttermeket az AmRest üzemelteti. A magyarországi éttermek száma 2010-ben 2-re csökkent, az Arena Plázában és a Pólus Centerben maradtak működő éttermeik.

2016 novemberében a Pizza Hut megnyitotta új éttermét Budapest VII. kerületében, a Király utca és az Erzsébet körút sarkán, ezzel a magyarországi éttermek száma 3-ra nőtt.[4] 2016 végén a lánc 3 újabb éttermet nyitott, Budapesten a Duna Plaza melletti MOL kút szomszédságában található üzlethelyiségben, majd Dunakeszin és Budaörsön, az Auchan áruház ételudvarán.[5]

2017 márciusában a cég újraindította a házhoz szállítást, öt budapesti Pizza Hut étteremből (Király utca, Duna Plaza, Selfstore, Arany János utca és Üllői út) lehet rendelni a lánc weboldalán keresztül, ahol közepes és nagy méretű pizzák választhatóak.

Az express éttermek helyben fogyasztásra és elvitelre kínálnak megoldást a vásárlók számára: a tradidiconális, vékony tésztás, 1 személy számára megfelelő, 23 cm átmérőjű pizzát 5 perc alatt sütik készre. Express éttermek: Pólus, Aréna Pláza, Dunakeszi Auchan, Budaörs Auchan, Westend, Köki Terminál, Campona, Győr Pláza.

A lánc további terjeszkedést tervez.

Az új gyorséttermi rendszerben működő egységekben (pl. Budaörsi Auchan) a kész pizza eltér a megszokott Pizza Hut minőségtől, a tészta külseje fehérebb, az újfajta gyorssütőn kb. 2-3 perc alatt megy át a tészta.

Éttermek Magyarországon[szerkesztés]

Nyugat Dunántúl :

Közép-Dunántúl : -

Dél-Dunántúl : -

Közép-Magyarország :

Észak-Magyarország :

Észak-Alföld :

Dél-Alföld :

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néhány régebbi helyen még használatban.
  2. About us. Pizzahutfranchise.com. [2010. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 22.)
  3. Láncreakció: Helyezkedés a gyorséttermek piacán 2000/12. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 19.)
  4. http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ujra_terjeszkedik_a_legendas_pizza_hut_magyarorszagon.1052306.html
  5. http://pizzahut.hu/takeaway/

Külső hivatkozások[szerkesztés]