Eurojust

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eurojust

Alapítva2002. február 28.
SzékhelyHága, Johan de Wittlaan 9.
ElnökLadislav Hamran
Dolgozók száma240
é. sz. 52° 05′ 39″, k. h. 4° 17′ 09″Koordináták: é. sz. 52° 05′ 39″, k. h. 4° 17′ 09″
Az Eurojust weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurojust témájú médiaállományokat.

A Eurojust (ejtése angolosan jurodzsaszt, magyarosabban eurojuszt), hivatalos nevén az „Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége” az Európai Unió (EU) egyik ügynöksége, amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést hangolja össze. Székhelye Hága.

2002-ben jött létre, hogy hatékonyabbá tegye a komoly nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelmet, segítve az EU-tagállamok bűnüldöző és ügyészi szervezeti közötti együttműködést. Az Eurojust egy olyan kollégiumból áll, amelyet a 28 tagállam bírái, ügyészei és rendőrtisztjei alkotnak. A tagok feladatainak korát és időtartamát a delegáló tagállam dönti el. Az Eurojust együttműködik harmadik államokkal és más EU-szervezetekkel is, mint az Európai Igazságszolgáltatási Hálózat (angolul European Judicial Network), a Europol és az OLAF.

Története[szerkesztés]

A Eurojust épülete Hágában

Létrehozásáról az Európai Tanács 1999. október 15. és 16. közt tartott tamperei ülése döntött.[1] Az Európai Unió alapszerződésébe a nizzai szerződés illesztette bele az Eurojustot.[2] Elődjét, a Pro-Eurojustot 2000. december 14-én állította fel a tesztüzemhez az Európai Unió Tanácsa. A Pro-Eurojust 2001. március 1-jén kezdte el működését Brüsszelben.[3]

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az Egyesült Államokban még inkább a nemzetközi együttműködés szükségére hívta fel a figyelmet, ami felgyorsította az Eurojust fejlődését. A szervezet a a bűnözés súlyos formái elleni fokozott küzdelem céljából az Eurojust létrehozásáról szóló 2002/187/IB tanácsi határozattal jött létre 2002 februárjában.[4][5] Az új szervezet 2003. április 29-én áttelepült Hágába.[6]

Az ügynökséget felállító határozatot a tagállamok az évek során rengetegszer módosították, míg végül 14 év után 2018 novemberében felváltotta egy új jogszabály, az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségéről (Eurojust) és a 2002/187/IB tanácsi határozat felváltásáról és hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2018/1727 európai parlamenti és tanácsi rendelet, amely ma is hatályos.

Elnökök[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eurojust című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]