Európai Csalás Elleni Hivatal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Csalás Elleni Hivatal
Az OLAF székhelye, Rue Joseph II, Brüsszel
Az OLAF székhelye, Rue Joseph II, Brüsszel

Székhely Brüsszel
Az Európai Csalás Elleni Hivatal weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Csalás Elleni Hivatal témájú médiaállományokat.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (vagy elterjedt nevén OLAF, ami francia neve – Office européen de lutte antifraude – rövidítéséből származik) az Európai Unió (EU) ügynöksége, amely több fronton is az Unió pénzügyi érdekeit védelmezi. Székhelye Brüsszelben van.

Feladatai háromirányúak:

  • az EU költségvetését érintő csalások elleni küzdelem
  • az EU-s intézményeken belüli korrupció elleni küzdelem
  • és közreműködés a csalás elleni jogszabályok és szakpolitikák megalkotásában.

A teljesen független szervezetként működő OLAF céljait belső és külső vizsgálatokkal éri el. Koordinálja a tagállamok csalás ellen harcoló hatóságainak a működését. Ellátja a tagállamokat a megfelelő információkkal és egyéb segítséggel a csalás elleni harcban. Segíti az EU csalás elleni stratégiájának a kialakítását, és ha szükséges, jogszabályalkotást kezdeményez.

Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez. Büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, de az uniós tagállamok vádhatóságait tájékoztathatja. Arra nincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok megfelelő hatóságaira.

Jogszabályi alapjai[szerkesztés]

Az Európai Parlament és a Tanács 883/2013-as rendelete[1] az OLAF munkájáról 2013. október 1-jén lépett életbe. Ez a rendelet az OLAF alapítása óta megszerzett tapasztalataira támaszkodik. Javította az OLAF és partnerei közti információcsere feltételeit is.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]