Ugrás a tartalomhoz

Igazságszolgáltatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iustitia, az igazságszolgáltatás szimbóluma.[1][2] (szobor a Shelby megyei bíróságon, Memphisben, az Egyesült Államokban)

Az igazságszolgáltatás, vagy bírói szervezet a hatalmi ágak szétválasztásán alapuló rendszerekben a klasszikus három hatalmi ág egyike.

A bírói hatalom kizárólagos megtestesítője, olyan közhatalmi tevékenység, amely bírósági jogalkalmazás útján végleg eldönti az egyedi jogvitákat.

A jogállamiság alkotmányos elve szerint az igazságszolgáltatási tevékenységet csak az állami bíróságok gyakorolhatják. Egyéb állami szervek, társadalmi szervezetek e célra létesített szervei, vagy magánszemélyek nem.

Működését számos elv határozhatja meg, amelyek általánosan használtak, vagy országonként különbözőek. Az igazságszolgáltatás egységének elve például a törvény előtti egyenlőség elvéből és a bírósági szervezet egységes felépítésének elvéből áll, vagy ilyen elv az ártatlanság vélelmének elve.[3]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Hamilton, Marci. God vs. the Gavel, p. 296 (Cambridge University Press 2005): "The symbol of the judicial system, seen in courtrooms throughout the United States, is blindfolded Lady Justice."
  2. Fabri, Marco. The challenge of chanf for judicial systems, p, 137 (IOS Press 2000): "the judicial system is intended to be apolitical, its symbol being that of a blindfolded Lady Justice holding balanced scales."
  3. Bevezetés az alkotmányjogba; Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei - Trócsányi László, Schanda Balázs (2014)

További információ

[szerkesztés]
  • Ahol az igazságot mérik. (Adomák a biróság köréből és az ügyvédi életből). In: Gracza György: A nevető Magyarország. Bp, 1901. I. kötet. 263-290. old.