Azonnali üzenetküldő alkalmazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az azonnaliüzenet-küldők (chat- vagy csetalkalmazások) olyan számítógépes alkalmazások, melyek segítségével azonnali szöveges kommunikációt lehet létesíteni két vagy több ember között hálózaton, mint például az interneten keresztül.

Áttekintés[szerkesztés]

Egy azonnaliüzenetküldő-alkalmazás olyan ügyfélprogram, mely egy azonnaliüzenetküldő-szolgáltatáshoz csatlakozik. Az azonnali üzenetek váltása alapvetően abban különbözik az e-mailtől, hogy ebben a beszélgetés valós időben folyik. Ezenkívül a legtöbb szolgáltatás megjeleníti a felhasználók elérhetőségi állapotát, például, hogy egy partner éppen aktívan használja a számítógépet. Általánosságban az összes beszélgetőpartner látja a szöveget a begépelés után (soronként), így inkább hasonlít az efféle kommunikáció valamilyen telefonbeszélgetéshez, mint levelezéshez. Némely azonnaliüzenetküldő-program képes „Nincs a gépnél” üzeneteket is küldeni, amely megfelel a telefonos üzenetrögzítőnek.

A publikus interneten hozzáférhető legnépszerűbb azonnaliüzenetküldő-szolgáltatások közé tartozik az AOL Instant Messenger, a Yahoo! Messenger, a .NET Messenger Service és az ICQ. Ezek a szolgáltatások sok ötletet vettek át a régebbi (és még mindig népszerű) csevegőmédiumtól, az IRC-től (Internet Relay Chat).

Az azonnaliüzenet-küldés párhuzamosan több helyen is kifejlődött, és mindegyik alkalmazásnak külön protokollja van. Ez sok felhasználót arra vezet, hogy több azonnaliüzenetküldő-alkalmazást futtasson egyszerre, hogy több hálózaton is elérhető legyen.

Együttműködés[szerkesztés]

Számos próbálkozás irányult arra, hogy létrehozzanak egy egységes azonnaliüzenet-küldési szabványt, ezek közé tartoztak: az IETF SIP-je (Session Initiation Protocol) és SIMPLE-je (SIP for Instant Messaging and Presence Leverage), az APEX (Application Exchange), a Prim (Presence and Instant Messaging Protocol) és a nyílt, XML-alapú XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol), közismertebb nevén Jabber.

A legtöbb arra irányuló próbálkozás, hogy egységes szabványt alkossanak a fő azonnaliüzenet-szolgáltatóknak (AOL, Yahoo! és Microsoft), sikertelennek bizonyult, és továbbra is mindegyik a saját protokollját használja.

Néhány azonnaliüzenetküldő-alkalmazás megpróbálja egységesíteni a sok elkülönülő protokollt egy egyszerű ügyfélbe. Példák ezekre a Trillian, a Pidgin, a Fire, a Proteus és a Miranda IM. A Jabber egy kicsit máshogy közelíti meg a helyzetet: a többi szolgáltatással való kommunikáció feladatát a kiszolgálóhoz áthelyezni, és ezáltal lehetőséget ad egyszerűbb és kevesebb erőforrást felhasználó ügyfél létrehozására.

A többhálózatos azonnaliüzenetküldő-ügyfelek által egybefoglalt szolgáltatók többnyire csendesek maradtak, kivéve a .NET Messenger Service és az AOL Instant Messenger.

Az .NET Messenger Service esetében a Trillian két problémával is szembesült, melyeken a Microsoft nem segített. Ezek közül az utóbbi szándékos volt, a másik nem feltétlenül. Amikor pedig a Microsoft utolsó alkalommal is módosította a protokollját, tájékoztatták a Cerulean Studiost (a Trillian fejlesztőjét), akik kiadtak egy hibajavítást, mielőtt bármilyen problémával szembesültek volna a felhasználók. Az AOL és a Trillian macska–egér harcot játszottak egy ideig, a Cerulean Studos pedig körülbelül 5 apró változtatást tartalmazó verziót adott ki.

2003. szeptember 26-án a Yahoo! változtatásokat végzett az azonnaliüzenet-küldőjén, miközben teljesen tisztában volt azzal, hogy ezzel letilthatja a Trillian-felhasználókat a Yahoo!-hálózat használatától. A Microsofthoz hasonlóan a Yahoo! is inkább biztonsági veszélyekre hivatkozott, mint arra, hogy tiltani szeretné a külső ügyfélprogramokat. A Yahoo! bejelentkezési módszerének módosításától kevésbé lett a rendszer biztonságosabb, viszont nehezebben visszafejthető kódot eredményezett. A változtatással nem csupán az történt, hogy nem lehetett csatlakozni a hálózathoz, hanem összeomlásra is késztette a Trilliant. Mindkét fél bejelentette, hogy próbálnak saját érdekeiknek megfelelő módszereket találni, amelyek – természetesen – ellentétesek egymással. 2004-ben a Cerulean kiadott olyan hibajavításokat, amely korrigálja a Yahoo! próbálkozásait.

Protokollok listája[szerkesztés]

Ügyfélprogramok listája[szerkesztés]


Kiszolgálók listája[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]