Lotus Sametime

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lotus Sametime
Fejlesztő IBM
Legfrissebb stabil
kiadás
11.6 (stabil verzió, 2022. március 16.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer multi-platform
Kategória azonnali üzenetküldés
Licenc kereskedelmi, zárt forráskódú
A Lotus Sametime weboldala

A Lotus Sametime egy vállalati azonnali üzenetküldő alkalmazás és videokonferencia-szoftver. A programot az IBM két különböző cégtől vásárolt licenc ötvözésével hozta létre. Az amerikai Databeam adta a keretet az adattovábbításhoz és a multimédia konferenciák lebonyolításához, az izraeli Ubique cég technológiája tette lehetővé, hogy az alkalmazást használók láthassák egymás állapotát – hogy kit lehet éppen elérni a program segítségével. A program a következő kommunikációs protokollokat használja: SIP, SIMPLE, T.120, XMPP, H.323.

A Lotus Sametime a Lotus Notes és Microsoft Office irodai szoftverekbe integrálható. A Frost & Sullivan konzultációs cég a Sametime-ot 2008 észak-amerikai vállalati szoftverének jelölte.[2]

A program a következő operációs rendszereken használható: Microsoft Windows, Linux, and Apple Macintosh. A Lotus Sametime szerver futtatható Microsoft Windows, IBM AIX, i5/OS, Linux és Sun Solaris rendszereken.

A Lotus Sametime Gateway segítségével a felhasználó AOL Instant Messenger, Yahoo! Instant Messenger, Google Talk és egyéb XMPP-alapú Jabber-közösségekkel is kapcsolatba léphet. A Lotus Sametime Eclipse-es fejlesztés, így a fejlesztő környezet ismerői különböző kiegészítő programokat írhatnak hozzá.

Azonnali üzenetküldő programok[szerkesztés]

melyek egyebek mellett Lotus Sametime kliens futtatására is alkalmasak

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://blog.hcltechsw.com/sametime/hcl-sametime-11-6-if2/
  2. Frost $ Sullivan. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 13.)