Miranda IM (szoftver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miranda IM
Miranda IM logo.svg
Miranda IM Aero skin.png

Fejlesztő Miranda IM Project
Legfrissebb stabil kiadás 0.10.62 (2016. november 9.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás +/-
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Microsoft Windows
Kategória Instant messaging
Licenc GNU General Public License
A Miranda IM weboldala

A Miranda IM egy nyílt forráskódú multiprotokoll képességekkel rendelkező azonnali üzenetküldő kliens, melyet Microsoft Windows platformra terveztek. A Miranda IM szabad szoftver, melyet a GNU GPL hatálya alatt terjesztenek.

Szerkezet[szerkesztés]

A Miranda IM egy alapvető kliens szerkezetet, GUI-t és fejlett plugin rendszert biztosít. A különböző üzenetküldő szolgáltatások és fejlett képességek támogatása plugin-ek segítségével valósul meg, ezek közül néhányat alapkiépítésben is tartalmaz a Miranda; a többi megtalálható az Addons site-on. A nem használt protokollok letilthatóak.

Képességek[szerkesztés]

 • Testreszabott külső és képességek
 • Akár több száz ismerős szervezése és kezelése számos üzenetküldő szolgáltatáson
  • Partnerek átnevezése
 • Teljes naplózó képesség
  • Egyszerű napló adatbázis kezelés a DB Tool segítségével
 • Partner részleteinek és fotójának megjelenése egér takarásában (plugin szükséges)
 • Nincs agresszív reklámozás
 • Kompakt és hordozható: néhány pluginnel kiegészítve akár floppy lemezen is elfér
 • Biztonság, személyes szféra: a napló adatbázist lemezre képes rögzíteni
 • Alacsony memóriahasználat

Üzenetküldő szolgáltatások[szerkesztés]

A következő protokollok pluginek segítségével elérhetőek: AIM, Bonjour,[1] Fetion, Gadu-Gadu, Inter-Asterisk eXchange, ICQ, IRC, XMPP (és a Google Talk), Lotus Sametime, MRA, NetSend, MySpace, MSN, Tencent QQ, SIP, Skype (szükséges a Skype telepítése[2]), Tlen.pl, Xfire és Yahoo! Messenger.

Történet[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A Miranda IM fejlesztését Roland Rabien (figbug) kezdte el 2000. február 2-án. Ekkor még csak egy minimalista ICQ klón volt és Miranda ICQ-nak nevezték. Az első publikus kiadás a 0.0.1, és 2000. február 6-án adták ki. Ez a kiadás a LibICQ-t használta, nem rendelkezett naplózó képességgel, adatbázisokkal vagy pluginekkel, és kevesebb mint 100 kbyte méretű volt.

Egy újdonság volt a 0.0.4-ben a MegaHAL chat robot, amely automatikus üzenetváltást valósított meg a Miranda és más ICQ felhasználók között. A plugin képességet a 0.0.6. vezette be. A naplózó plugin volt az első, amelyet hivatalosan a szoftverhez csomagoltak.

0.1.x[szerkesztés]

A 0.0.6.1 kiadása után, 2000. december 26-án, az eredeti fejlesztők távoztak és Richard "cyreve" Hughes átvette a projekt fejlesztését. Az első, az ő nevével jelzett kiadás a 0.1.0.0 volt 2001. április 8-án, és a szoftver jelentős újraírását jelentette. A kettéválasztott dialógus ablak része volt annak az üzenetkezelő megoldásnak amely elsőként plugin formában került a kiadásba. Az MSN támogatása a 0.1.1.0 kiadás körül jelent meg, ezzel a Miranda által elsőként támogatott protokollok között szerepel. Ugyanakkor ez a kiadás volt az első amely támogatta a többnyelvűséget nyelvi csomagok által. A Mirandát ezen kiadás óta nevezhetjük keresztplatformos és többnyelvű üzenetküldő kliensnek.

A 0.1.0.0 verzió után elkezdődött a pluginek tömeges fejlesztése. A 0.1.2.1 (2002. február 28.) idejében már körülbelül 50 plugin volt elérhető. Ugyanekkor az úgynevezett Lizard plugin megteremtette az úgynevezett skin-ek használatának lehetőségét; bár a plugin fejlesztése hamarosan megszűnt.

0.2.x[szerkesztés]

cyreve titokzatos eltűnése után, 2002 júniusában,[3] Martin Öberg (Strickz), Robert Rainwater (rainwater), Sam K (egoDust), és Lyon Lim (lynlimz) átvette a projektet. Az MSN támogatásáért felelős plugint Rako Shizuka vette át, aki a Yahoo! protokoll első implementációját is elkészítette, ezzel a Yahoo! lett a harmadik protokoll melyet a Miranda támogat. A Yahoo! plugin zárt forráskódú volt és nehézkesen követte a protokoll időről időre történő változását - később Gennady Feldman újratervezte és kódolta azt.

Az első, nem közvetlenül az üzenetküldéshez kapcsolódó plugin az RSS hírek és az Időjárás volt, amelyet ekkortájt adtak ki. Ez a plugin hozzáadott a partnerlistához egy speciális elemet amely ezen információk közlésére volt használható.

Az egyeztetések az ICQ kiemeléséről és pluginként való beillesztéséről illetve az átnevezésről ez időtájt kezdődtek. Ennek oka az volt hogy a Miranda ekkorra már nem csak az ICQ-t támogatta hanem számos más szolgáltatást is, így nem volt logikus az ICQ megnevezés. Végül 2002. december 17-én a Miranda felvette a mai napig használt Mirada IM nevet.

0.3.x[szerkesztés]

Ez meg is történt a 0.3 kiadásával, 2003. június 23-án. Azóta a Miranda képes az ICQ képesség eltávolításával is futni.[4] Emellett a projekt elköltözött a ma is használt www.miranda-im.org címre.

Ebbe a kiadásba a következő protokollok kerültek be: ICQ, MSN, AIM, és XMPP. A Yahoo! nem tartozott ezek közé. Az IRC támogatást később Jörgen Persson (m8rix) adta hozzá a szoftver 0.3.1 verziójához, 2003. augusztus 8-án.[5]

Egy másik nagy változás a fájlok küldéséért és fogadásáért felelős képesség pluginek közé emelése volt. A neve SRMM lett.[5] Ez lecsökkentette a szoftver méretét és bonyolultságát és segítette az üzenetküldéssel kapcsolatos fejlesztéseket. Ekkortájt az SRMM sok variációja létezett (többek között SRAMM, SRMM_mod, stb.), amelyek különféle extra képességeket tartalmaztak az SRMM alapértelmezett implementációjához képest.

0.4.x[szerkesztés]

Miranda IM, pluginek és skinek által testreszabva.

A 0.4-es változatot 2005. április 7-én adták ki. Ez volt az első változat amelyik gyárilag tartalmazta a Yahoo! támogatást. Másik fontos változás a partnerlista és az adatbázis kezelő kiemelése a pluginek közé.[6][7] Ennek eredményeképpen, 4-féle partnerlista kezelő készült el: az eredeti clist_classic, több ablakos kezelést biztosító clist_mw, modern kinézetű clist_modern, és egy még szebb megoldás sokféle testreszabási képességgel: clist_nicer. Más népszerű pluginek is megjelentek ez időtájt, például a füles beszélgetéseket támogatása (tabsrmm és scriver), HTML alapú naplózás: IE view, scriptek támogatása: mbot.

0.5.x[szerkesztés]

Ezt a változatot 2006 július 28-án adták ki. Ez volt az első Unicode támogatással rendelkező változat a Windows NT rendszerek alatt. Más újdonság volt az AIM és az OSCAR szolgáltatások támogatása. Ez a verzió javított avatar támogatást adott különböző szolgáltatásokhoz.[8]

0.6.x[szerkesztés]

Testreszabott Miranda IM 0.6.8 - pluginek (Modern partnerlista, SmileyAdd, Scriver...), skin (WIP Zune), ikonok, színek, stb...

2006. december 29. Ez a változat bemutatta az UPnP támogatást, amely megkönnyítette a router-ekkel rendelkező felhasználók fájlküldését. Más újdonság az UTF-8 karakterláncok fejlett támogatása, fejlett üzenetablak-fülek támogatása, és rengeteg hibajavítás.[9]

0.7.x[szerkesztés]

2007. október 1. Fő újdonságok a font- és ikontámogatás terén, a menürendszerben, és a kiadásfigyelmeztetőben érhető tetten. Sokat tettek a különféle pluginek közötti kompatibilitás javítása érdekében.[10]

0.8.x[szerkesztés]

2009. június 17. Új fiókkezelő, beépített SSL támogatás, rengeteg kisebb fejlesztés mindenfelé.[11]

Tervek a jövőre[szerkesztés]

 • Új értesítő plugin szerkezet
 • Fejlett Windows Vista / 7 támogatás
 • Új plugin be/ki töltő
 • Konzol visszatérése
 • Felhasználóbarátság növelése[12]
 • Nincsenek tervek a Linux támogatására,[13] bár a Windows változat jól működik a Wine segítségével.[14]

Referenciák[szerkesztés]

 1. Rendezvous Protocol for Miranda
 2. Skype plugin discussion thread on official Miranda IM forum
 3. http://osdir.com/Downloads+index-req-viewdownloaddetails-lid-156-ttitle-Miranda_IM.phtml
 4. Miranda IM v0.3 released, 2003. június 25. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 5. ^ a b Miranda IM v0.3 Changelog. [2005. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 6. Miranda IM v0.4 Release Announcement, 2005. április 9. [2005. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 7. Miranda IM v0.4 Changelog. [2005. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 8. Miranda IM v0.5 Released, 2006. július 28. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 9. Miranda IM v0.6 Released, 2006. december 29. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 10. Miranda IM v0.7 Released, 2007. október 2. (Hozzáférés: 2008. november 21.)
 11. Miranda IM v0.8.0 Released, 2009. június 17.
 12. 0.8 Roadmap on official forums
 13. Starting a Miranda for Linux project
 14. Miranda FAQ

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Miranda IM (szoftver) témájú médiaállományokat.