Ugrás a tartalomhoz

XChat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XChat

FejlesztőPeter Železný (zed)
Legfrissebb stabil kiadás2.8.9
(2010. augusztus 28.)
Programozási nyelvC
Operációs rendszerPlatformfüggetlen
KategóriaIRC kliens
LicencZárt licenc a windowsos változathoz, GNU General Public License a többi operációs rendszerhez
A XChat weboldala

XChat (X-Chat vagy xchat) egyike a legelterjedtebb IRC-klienseknek a Unix-szerű rendszerekhez. Elérhető még Windowsra és Mac OS X-re is (a natív Mac OS X-verzió neve X-Chat Aqua, az X11-es verziót a Fink projekt tartja karban). Választható füles vagy fa elrendezésű felhasználói felület, képes egy időben több kiszolgálóra is csatlakozni, magas szinten testreszabható. Elérhető karakteres és grafikus verziója is, bár a grafikus verzió sokkal elterjedtebb. GNU General Public License alatt terjeszthető, és GTK+ eszközkészletet használ a felületéhez.

Az XChat fut többek között a következő operációs rendszereken: GNU/Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, AIX, IRIX, Mac OS X, Windows 98/ME/NT/2000/XP/Vista.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Xchat egy teljes értékű IRC-kliens, tartalmaz minden alapvető funkciót, ami megtalálható a legtöbb IRC-kliensben, többek között a CTCP-t, DCC fájlküldést és csevegést, és egy bővítmény rendszert a különböző programozási nyelvekhez (C vagy C++, Perl, Python, Tcl, Ruby, Lua, CLISP, D, DMDScript). Továbbá támogatja a kódolt kapcsolódást SSL használatával. Bővítmények írásával kiterjeszthetőek és testreszabhatóak az Xchat szolgáltatásai.

Shareware-vita[szerkesztés]

2004. augusztus 23-án a hivatalos windowsos Xchat shareware-ré vált, és fizetni kell érte. Az előző freeware windowsos verziók el lettek távolítva a hivatalos honlapról. Az XChatnek ez a lépése sok vitát váltott ki.

Nem hivatalos windowsos XChat verziók ingyen elérhetőek a készítőktől, akik karbantartják a legújabb kiadások binárisait, és gyakran leforgatják Cvs-ből azt.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:XChat
A Wikimédia Commons tartalmaz XChat témájú médiaállományokat.