GTK+

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GTK+
GTK+ logo.svg
Gtk3-demo mutatja létezö vezérlőelemeket
Gtk3-demo mutatja létezö vezérlőelemeket

Fejlesztő GNOME alapítvány
Első kiadás 1998-04-14
Legfrissebb stabil kiadás 3.4.3 (2012. május 13.) [1] +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás 3.3.14 (2012. február 7.) [1] +/-
Programozási nyelv C
Operációs rendszer platformfüggetlen
Platform Platformfüggetlenség
Méret 18 MB
Állapot aktív
Kategória Widget készlet
Licenc LGPL
A GTK+ weboldala

A GTK+, más néven The GIMP Toolkit a legelterjedtebb widgetkészletek egyike az X Window System alatt. Kezelőfelületek tervezésére szolgál, mint a Qt vagy a Motif.

A GTK+-t eredetileg a GIMP képszerkesztő szoftverhez fejlesztette Spencer Kimball, Peter Mattis és John MacDonald – a kaliforniai Berkley egyetem eXperimental Computing Facility tagjai. Az LGPL szerződés értelmében a GTK+ szabad szoftver, és a GNU projekt része.

Programozási nyelvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTK+ a C programozási nyelvet használja a GObject rendszerrel, de más programnyelvekre is vannak portjai, például C++ra (gtkmm), Perlre, Pythonra (pyGTK), Rubyra és Javára. A GTK-server segítségével bármilyen IO képességekkel rendelkező nyelvvel használható stream alapú IPC kommunikáció segítségével. Vannak direkt a GTK+-hoz írt nyelvek, mint a GOB2 és a Vala.

Sok widget készlettel ellentétben nem az Xt-n alapul, ezért több rendszeren használható, és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. Emiatt viszont nem vezérelhető a megszokott X erőforrás fájlokkal, mint a többi (régebbi) X11-es widegtkészlet.

Kinézet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A felhasználó a GTK+-t különböző "meghajtók" (engine) szabhatja testre. Ezek a meghajtók képesek más környezetek kinézetét utánozni (például Microsoft Windows, Motif, Qt vagy NEXTSTEP. Egyes meghajtók témákkal tehetőek egyénivé.

GTK-t használó környezetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GIMP működés közben. A felhasználói felület előállításához a GTK+-t használja

Azonban ezek a környezetek nem szükségesek ahhoz, hogy GTK+-os programokat futtassunk. Amennyiben a szükséges GTK+ programkönyvtárak telepítve vannak, a GTK+-os programok használhatók KDE és Mac OSX alatt, sőt, ha a program támogatja, akár Microsoft Windows alatt is (erre példa a GIMP és a Pidgin üzenetküldő).

Nem grafikai funkciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTK+-ba számos programozást megkönnyítő funkció volt megtalálható, mint struktúrák tárolása és kapcsolt listák létrehozása (GObject néven). Ezeket különválasztották, és ma a Glib programkönyvtárban találhatóak meg.

GTK+ 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTK+ 2 a GTK+ utódja. Fejlettebb szövegrenderelésel (a Pangóval), új, témákat kezelő meghajtóval, a fogyatékos embereket segítő funkciókkal, és teljes UTF-8 támogatással bővült. A GTK+ 2 azonban nem kompatibilis elődjével, tehát a GTK+-t használó programok futtatásához az 1-es verziót is telepíteni kell.

A 2.8-as verzió óta a GTK+ a Cairo könyvtárat használja a vektoros grafikák rendereléséhez.

Fejlesztés a GTK+-szal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezelőfelületek megtervezése a programkódban igencsak hely- és időigényes feladat. Ezért ajánlatos a Glade felülettervező és programkönyvtár használata, amivel grafikusan (mint például a Visual Basicben) tervezhetjük meg a kezelőfelületet.

Project Ridley[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2010. április elsején kiadott 2.20-as verzióval a 2.x sorozat fejlesztése véget ér, már csak hibajavító kiadások várhatóak. A fejlesztés a következő főverzióra, a GTK+ 3-ra összpontosít, amelynek fejlesztési kódneve eredetileg Project Ridley volt.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b [1] Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> elem, „lsk” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal