GNOME

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
GNOME
Gnomelogo.svg
GNOME Shell with some GNOME applications (version 3.38, released in September 2020).jpg

Fejlesztő GNOME közösség
Első kiadás 1999. március 3.
Legfrissebb stabil kiadás 44.0 (stabil verzió, 2023. március 22.)[1][2]
Legfrissebb fejlesztői kiadás3.19.5 (2016. január 22.) +/-
Programozási nyelv C (GTK+)
Operációs rendszer Unix-szerű (X11-gyel)
Állapot aktív
Kategória Grafikus felhasználói felület
Licenc GPL és LGPL
A GNOME weboldala

A GNOME (GNU Network Object Model Environment) egy grafikus felhasználói felület Linuxhoz és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekhez. A KDE mellett a legnagyobb tudású nyílt forráskódú grafikus felhasználói felület.

A GNU projekt hivatalos és számos Linux-disztribúció alapértelmezett felülete.

Történet[szerkesztés]

Miguel de Icaza 1997 augusztusában levelet írt néhány ismerősének (Richard Stallman, Spencer Kimball, Peter Mathis, Marc Ewing, Elliot Lee és Erik Troan), melyben felvázolta egy új grafikus munkakörnyezet kialakítását. A levél szerint a KDE szép, és nagyon jó munkát végeztek a szoftverfejlesztők, de sajnos a nem ingyenes Qt eszközkészletet választották, ezért ő inkább a GTK eszközkészletre támaszkodva szeretne hasonlót felépíteni és ehhez várja további fejlesztők csatlakozását[3] (később a Qt a 2.0-ás verziójától, 1999 júniusától szintén ingyenes lett). Elképzelése szerint a munkakörnyezet központi eleme a panel lesz, amely köré egy keretrendszer épül az alkalmazásoknak. Ezért vált lehetségessé, hogy ez a rendszer szinte mindegyik ablakkezelővel képes együttműködni, bár a lehetőségek teljes kihasználásához nem árt, ha az ablakkezelő "GNOME-kompatibilis", ilyen például a Sawfish vagy a Metacity. Természetesen a GNOME-ban is elérhetőek kisalkalmazások (applet), vagyis olyan alkalmazások, melyek közvetlenül a panelen helyezkednek el és ott futnak.

Célok[szerkesztés]

Egy olyan robusztus felhasználói és fejlesztési felület létrehozása a cél, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát. Nem monolitikus, hanem több, egymással szorosan közreműködő komponens alkotja. A felületet a népszerű GTK elemkészlet alkotja, amelyre a GNOME programozói függvénykönyvtára épül.

Gnome platformok[szerkesztés]

A GNOME jelenleg a legtöbb Linux és Unix platformra elérhető, általában előre elkészített csomagok formájában. A forrásból való telepítésben segít a GARNOME.

Változatok[szerkesztés]

A fejlesztők igyekeznek tartani magukat a hat hónapos kiadási ciklushoz. Ehhez az önként vállalt kötelezettséghez az utóbbi években sikeresen tartani is tudták magukat.

GNOME alkalmazások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GNOME 44 released (angol nyelven), 2023. március 22. (Hozzáférés: 2023. március 22.)
  2. GNOME 44 Released With Many Desktop Enhancements (angol nyelven), 2023. március 22. (Hozzáférés: 2023. március 22.)
  3. The GNOME Desktop project.. mail.gnome.org. (Hozzáférés: 2021. október 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:GNOME
A Wikimédia Commons tartalmaz GNOME témájú médiaállományokat.