Ugrás a tartalomhoz

GNOME

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GNOME

FejlesztőGNOME közösség
Első kiadás1999. március 3.
Legfrissebb stabil kiadás46.3 (stabil verzió, 2024. július 12.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadás3.19.5 (2016. január 22.) +/-
Programozási nyelvC (GTK+)
Operációs rendszerUnix-szerű (X11-gyel)
Állapotaktív
KategóriaGrafikus felhasználói felület
LicencGPL és LGPL
A GNOME weboldala

A GNOME (GNU Network Object Model Environment) egy grafikus felhasználói felület Linuxhoz és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekhez. A KDE mellett a legnagyobb tudású nyílt forráskódú grafikus felhasználói felület.

A GNU projekt hivatalos és számos Linux-disztribúció alapértelmezett felülete.

Történet

[szerkesztés]

Miguel de Icaza 1997 augusztusában levelet írt néhány ismerősének (Richard Stallman, Spencer Kimball, Peter Mathis, Marc Ewing, Elliot Lee és Erik Troan), melyben felvázolta egy új grafikus munkakörnyezet kialakítását. A levél szerint a KDE szép, és nagyon jó munkát végeztek a szoftverfejlesztők, de sajnos a nem ingyenes Qt eszközkészletet választották, ezért ő inkább a GTK eszközkészletre támaszkodva szeretne hasonlót felépíteni és ehhez várja további fejlesztők csatlakozását[2] (később a Qt a 2.0-ás verziójától, 1999 júniusától szintén ingyenes lett). Elképzelése szerint a munkakörnyezet központi eleme a panel lesz, amely köré egy keretrendszer épül az alkalmazásoknak. Ezért vált lehetségessé, hogy ez a rendszer szinte mindegyik ablakkezelővel képes együttműködni, bár a lehetőségek teljes kihasználásához nem árt, ha az ablakkezelő "GNOME-kompatibilis", ilyen például a Sawfish vagy a Metacity. Természetesen a GNOME-ban is elérhetőek kisalkalmazások (applet), vagyis olyan alkalmazások, melyek közvetlenül a panelen helyezkednek el és ott futnak.

Célok

[szerkesztés]

Egy olyan robusztus felhasználói és fejlesztési felület létrehozása a cél, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát. Nem monolitikus, hanem több, egymással szorosan közreműködő komponens alkotja. A felületet a népszerű GTK elemkészlet alkotja, amelyre a GNOME programozói függvénykönyvtára épül.

Gnome platformok

[szerkesztés]
A GNOME grafikus felhasználói felülete a GNOME Shell; Mutter az ablakkezelő és X.Org Server a kijelző szerver

A GNOME jelenleg a legtöbb Linux és Unix platformra elérhető, általában előre elkészített csomagok formájában. A forrásból való telepítésben segít a GARNOME.

Változatok

[szerkesztés]

A fejlesztők igyekeznek tartani magukat a hat hónapos kiadási ciklushoz. Ehhez az önként vállalt kötelezettséghez az utóbbi években sikeresen tartani is tudták magukat.

GNOME alkalmazások

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. GNOME 46.3 Released (angol nyelven), 2024. július 12. (Hozzáférés: 2024. július 13.)
  2. The GNOME Desktop project.. mail.gnome.org. (Hozzáférés: 2021. október 12.)

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:GNOME
A Wikimédia Commons tartalmaz GNOME témájú médiaállományokat.