Openbox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Openbox
Openbox képernyőkép: ncmpc, irssi, firefox, obconf, conky
Openbox képernyőkép: ncmpc, irssi, firefox, obconf, conky

FejlesztőDana Jansens
Legfrissebb stabil kiadás3.4.7.2
(2008. április 23.)
Programozási nyelvC
Operációs rendszerUnix-szerű
KategóriaAblakkezelő
LicencGPL
Az Openbox weboldala
Openbox egy ablakkezelő

Az Openbox egy szabad ablakkezelő az X Window Systemhez, GNU GPL licenc alatt kiadva. Eredetileg a Blackbox 0.65.0-s verziójából származott, de teljesen újra lett írva C-ben, és a 3.0 verzió óta nincs benne Blackbox kód.

Az Openbox használata[szerkesztés]

Openbox-on használható a jobb-gombos menü (átállítható), és a felhasználók átállíthatják az ablakkezelés módját. Mikor egy ablakot minimalizálsz, láthatatlanná válik. Újra felhozni az ablakokat legtöbbször az Alt+Tab billentyű kombinációval lehet, vagy a jobb gombos menüből elérhető Desktop menüpont alól. Kiterjeszthető az Openbox kis alkalmazásokkal, így hozzáadhatsz ikonokat, paneleket, futtatható állományokat, díszítéseket, és még sok egyebet.

Testreszabás[szerkesztés]

Összesen két konfigurációs fájl található a ~/.config/openbox könyvtárban, a menu.xml, és az rc.xml. Ha nem akarod kézzel szerkeszteni, a legtöbb beállítást megtalálhatod a könnyen használható ObConf programban. Minden egér és billentyűzet művelet átállítható. Például ha azt szeretnéd, hogy az adott ablak menjen át a 3. munkaasztalra, mikor a középső egérgombbal kattintasz a bezárás gombra, egyszerűen megteheted. Az egeret görgetve az ikonon átviheted az előző, vagy a következő munkaasztalra.

Egyedülálló szolgáltatások[szerkesztés]

Az Openbox menürendszerének külön módszere van a dinamikus menük használatára. Scriptekkel beállítható a menü működése. Minden alkalommal, mikor belépsz egy almenübe, a script újra lefut, és a menü újragenerálódik. Ezzel a képességgel a felhasználók és a fejlesztők egy rugalmasabb menüt kapnak a más ablakkezelők által használt statikus menüknél. Például két fejlesztő írt egy Python scriptet, ami egy almenüben képes kilistázni a felhasználó új Gmail leveleit.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Openbox
A Wikimédia Commons tartalmaz Openbox témájú médiaállományokat.