KDE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Plasma Asztali Környezet
KDE logo.svg
Plasma 5.16
Plasma 5.16

Fejlesztő KDE közösség
Első kiadás 1998. július 12.
Legfrissebb stabil
kiadás
5.22.5 (2021, augusztus 31.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C++ és Qt
Operációs rendszer Multi-platform (Linux, BSD, Solaris, Microsoft Windows, Mac OS X)
Kategória Grafikus felhasználói felület
Licenc GPL és a többi[1]
A Plasma Asztali Környezet weboldala

A KDE (eredetileg Kool Desktop Environment, majd K Desktop Environment, később KDE Software Compilation) egy grafikus felhasználói felület Unix-szerű operációs rendszerekhez. Az egyik legnagyobb tudású nyílt forráskódú grafikus felhasználói felület, melyet számos Linux-disztribúció alapértelmezetten alkalmaz. A projekt fő célja, hogy az asztali környezetet használók számára egy alapvető funkciókat és alkalmazásokat tartalmazó grafikus felületet készítsen, valamint, hogy a fejlesztők számára eszközöket és dokumentációkat tartalmazzon a további alkalmazások megírásához. A KDE projekt számos KDE technológián alapuló alkalmazást tartalmaz, ilyenek például a KOffice, KDevelop, Amarok, és a K3b. A KDE-t a Qt eszközkészlet felhasználásával írták. Az eszközkészlet GPL verziója csak X11 platformra volt elérhető, de a Qt 4 megjelenésével elérhetővé váltak LGPL verziók minden platformra. Ez tette lehetővé, hogy a Qt 4-alapú KDE 4-et Microsoft Windowsra és Mac OS X-re is átültessék.

Története[szerkesztés]

A fejlesztést a tübingeni Eberhard Karls Egyetem egyik diákja, Matthias Ettrich indította el 1996-ban. Bizonyos dolgok a Unix asztalban nem tetszettek neki. Zavarta például az, hogy szinte minden fontos alkalmazás más grafikai elemkészletet használt, nem volt egységes a működésük és kinézetük. Tervei közt nemcsak az alkalmazások készítése volt, hanem egy teljes asztali környezet, mely kinézetre, érzetre és munkára egyaránt egységes és következetes. Ugyanakkor céljai közt szerepelt, hogy egyszerűen használható legyen, mivel barátnője nem tudta használni az akkori alkalmazásokat. A Usenet-en megjelent felhívása sokak érdeklődését felkeltette, így született meg a KDE projekt.

Matthias Ettrich a Qt eszközkészletet választotta a KDE projekthez. A programozók hamar elkezdtek KDE/Qt alkalmazásokat írni, így 1997-re már néhány alkalmazás meg is jelent.

1998. július 12-én jelent meg a KDE 1.0 kiadás. A kiadási közleményben a KDE csapat körvonalazta a projekt működését, célját és létrejöttének okát.

KDE 1.0

Célok[szerkesztés]

A KDE grafikus környezet fejlesztését egy nemzetközi csapat koordinálja. A csapat egy olyan ingyenes és szabadon felhasználható környezet kialakítását tűzte ki célul, amely lehetővé teszi a számítógép erőforrásainak könnyű kihasználását.

Ezt szolgálja többek között az ablakok egységes grafikai megjelenése, az egyszerű adatátvitel, vagy például a rendszer-beállítások nagymértékű testre-szabhatósága a grafikus felületen.

Utóbbi jól jöhet, például ha egy bemutatón, a kivetített monitor képen az egérkattintást animálni szeretnénk, vagy pl. a képen valamit aláhúznánk a hallgatóság figyelmét felhívva rá. (ezek a funkciók is megtalálhatóak pl. a KDE 5.12-ben, de már régebb óta a rendszer részei)

A KDE-vel a nagy teljesítményű Unix-szerű operációs rendszerek használata a UNIX parancsok ismerete nélkül is könnyű.

Összefoglalva a KDE egy grafikus felhasználói felület saját könyvtárakkal és kiterjedt alkalmazáskészlettel. A GPL-es licencű Qt könyvtárra épül (ezért kereskedelmi KDE-s programok csak jogdíj ellenében készíthetők, szemben az LGPL-es licencű GTK elemkészleten alapuló GNOME-mal).

A KDE fontosnak tartja a fokozatos átállást a Wayland ablakkezelőre, ez azonban jelenleg még tesztfázisban van és a legtöbb program nincs megfelelő állapotban a mindennapi használatra.[2]

Tulajdonságai[szerkesztés]

Akik még nem szeretnének egy Unix rendszert telepíteni otthoni számítógépükre, de azért szeretnék kipróbálni azt, letölthetnek egy LiveCD-t,[3] amelyet a számítógépbe helyezve, és arról indítva a gépet kipróbálhatják azt.

A következő tulajdonságlista a KDE 3.3 -as verziójára (2004. augusztus 19.) vonatkozik. További részleteket a KDE programok leírásánál olvasható.

 • 50 nyelven elérhető, és további 30 nyelven részleges fordítása létezik;
 • alapértelmezett felhasználói felület a következő operációs rendszereken: ArchLinux, Conectiva, Knoppix, Linspire, Lycoris, Mandrake Linux, SuSE Linux, TurboLinux Xandros, Frugalware, valamint Kubuntu;
 • A böngésző és levelezőprogramja is támogat és segít többféle azonnali üzenetküldő szolgáltatást.
 • A Kspell2 a teljes felületen helyesírás-ellenőrzést végez
 • Az egyszerűbben kezelhető Kolourpaint rajzolóprogram váltotta le a Kpaint-et
 • Családi és iskolai oktatási feladatokat ellátó programokkal rendelkezik: KWordQuiz, KLatin és KTurtle
 • A Kolab program integráltan kezeli a partnereinkkel kapcsolatos adatokat, ügyeket.
 • Fejlett weblapszerkesztővel rendelkezik, melyben a szerkesztés eredménye akár folyamatosan látható
 • A Levelező programban Anti-spam, anti-vírus varázslók állnak rendelkezésre, a levelező listákat automatikusan kezeli

A KDE projekt szervezete[szerkesztés]

Hasonlóan sok nyílt forráskódú/szabad software projekthez, a KDE-nek is szüksége van önkéntes anyagi ajánlásokra, olyan különböző cégektől, mint a Novell (a SuSE-n keresztül), a Trolltech és Mandrake, akik fejlesztőket foglalkoztatnak, hogy dolgozzanak a projekten.

Verziótörténet[szerkesztés]

Alternatív KDE logo
Főbb kiadások
Verzió Kiadási dátum
(KDE fejlesztés bejelentése) 1996-10-14
K Desktop Environment 1 1998-07-12
K Desktop Environment 2 2000-10-23
K Desktop Environment 3 2002-04-03
KDE Plasma 4 2008-01-11
KDE Plasma 5 2014-07-15

Folyamatosan fejlesztett, karbantartott felhasználói felület, így az aktuális főbb kiadáshoz heti szinten érkezhetnek új verziók, amiket alszámozással különböztetnek meg. pl:

2020. október 13. - Plasma 5.20.0

2020. október 20. - Plasma 5.20.1

2020. október 27. - Plasma 5.20.2

Csomagok[szerkesztés]

KDE Programok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. KDE Licensing Policy
 2. KWin/Wayland - KDE Community Wiki. community.kde.org. (Hozzáférés: 2020. július 19.)
 3. http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/dapper/flight-6/. [2013. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 21.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]