Miguel de Icaza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Miguel de Icaza
Miguel de Icaza.jpg
Született 1972. november 23. (46 éves)
Mexikóváros
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem
Kitüntetései FSF Award for the Advancement of Free Software (1999)[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Miguel de Icaza témájú médiaállományokat.

Miguel de Icaza (született 1972-ben) egy mexikói szabad szoftver programozó, aki főként a GNOME és a Mono projektek elindításáról ismert.

Icaza Mexikóvárosban született és a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemen tanult, de soha nem szerzett diplomát. Apja fizikus, anyja biológus volt. 1992-ben kezdett szabad szoftvereket írni.

1997 nyarán a Microsoft munkát ajánlott neki az Internet Explorer Unix csapatban, hogy egy SPARC porton dolgozzon, de egyetemi végzettség híján nem kaphatta meg a szükséges H-1B vízumot. Egy interjúban azt állította, hogy felkérőit megpróbálta meggyőzni arról, hogy tegyék szabadon elérhetővé az Internet Explorer kódját, mindezt azelőtt, hogy ezt a Netscape megtette volna.

Ugyanezen év augusztusában kezdte el Federico Menával a GNOME projektet, melynek célja egy teljesen ingyenes asztali környezet létrehozása Linux és egyéb Unix típusú operációs rendszerek számára. Icaza korábban a Midnight Commander fájlkezelő programon, illetve a Linux kernelen is dolgozott, és létrehozta a Gnumeric nevű táblázatkezelő programot.

1999-ben Nat Friedmannel megalapította a Helix Code-ot, egy GNOME-irányultságú szabad szoftverekkel foglalkozó céget, mely sok GNOME-hackert is alkalmazott. 2001-ben a Helix Code, új nevén a Ximian, bejelentette a Mono projektet, azzal a céllal, hogy a Microsoft .NET-jét implementálják Linuxra és egyéb Unix platformokra. 2003 augusztusában a Ximian-t megszerezte a Novell. Icaza aktuálisan a fejlesztői csoport alelnöke.

Miguel de Icaza 1999-ben megkapta a Free Software Foundation A szabad szoftver fejlődéséért-díját, az MIT Technology Review Év Újítója díját, és a Time magazin 2000 szeptemberében az új évszázad száz újítója között nevezte meg.

Icaza nem értett egyet a szabad szoftver közösségen belüli széles körű kritikával, mely a Microsoft OOXML standardját érintette.

Icaza cameo szerepeket kapott a 2001-es Bízd a hackerre! című filmben és a The Code című finn dokumentumfilmben, mely a Linuxról szól és több, a szabad szoftver mozgalomban fontos szerepet játszó ember megjelenik benne.

2003-ban vette feleségül a brazil Maria Laurát.

További információk[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

  1. https://www.gnu.org/award/1999/1999.html, 2017. július 19.