Ugrás a tartalomhoz

Red Hat Linux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Red Hat Linux
Red Hat Linux KDE felülettel.
Red Hat Linux KDE felülettel.
FejlesztőRed Hat Inc.
Forráskódnyílt
OS-családLinux
Stabil verzió9 (stabil verzió, 2003. március 31., Shrike)[1]
CsomagkezelőRPM
Felhasználói felületKDE
Licencszámos különböző licenc
Weboldalhttp://www.redhat.com

A Red Hat Linux egy népszerű Linux-disztribúció volt egészen a 2000-es évek elejéig, amikor abbahagyták a fejlesztését. A Red Hat Linux termék megszűnt és helyét átvette a fizetős vállalati ügyfeleknek szánt Red Hat Enterprise Linux (RHEL), illetve a magánszemélyeknek, tesztelőknek, hobbistáknak szánt, közösségi fejlesztésű Fedora.

Az 1.0-s verzió 1994. november 3-án jelent meg. A Red Hat volt az első Linux disztribúció, amely RPM-et használt csomagformaként és idővel több más disztribúció alapjaként szolgált ez a csomagfajta, mint például a Mandriva Linux (eredetileg Red Hat linux KDE felülettel), a Yellow Dog Linux (amely a Red Hat-ból indult ki PowerPC támogatással) és az ASPLinux (Red Hat Linux nem-latin karaktertámogatással).

Az RPM csomagkezelő eredeti fejlesztője a Red Hat csapata volt.

2003 óta a Red Hat abbahagyta a Red Hat Linux fejlesztését a Red Hat Enterprise Linux (vállalkozások számára) és a Fedora Core (ingyenes változat) javára. A Red Hat Linux 9 volt az utolsó kiadás, de 2006-ig a Fedora Legacy projekt támogatásával frissítések jelentek meg hozzá.

Az elnevezés

[szerkesztés]

A Red Hat Linux-disztribúció hivatalos neve Red Hat Linux (rövidítve RHL). Ez két név kapcsolata. Az első, a Red Hat a cég nevét viseli, míg a második, a Linux a rendszer magjául szolgáló Linux-kernelre utal. A RedHat, Redhat, RH, Redhat linux, RedHat linux, Redhat Linux, RedHat Linux nevek nem hivatalos elnevezések.

Nem szabad összetéveszteni olyan másolatokkal, amit nem a Red Hat adott ki és nem jár hozzá támogatás. Például néhány helyen You-Know-You vagy Blue Jacket néven árulják a rendszer nem hivatalos másolatait.

A Red Hat Linuxot elsősorban szerverek, vagy vállalati számítógépek operációs rendszereként fejlesztették ki. Népszerű a szerverfarmot üzemeltető vállalatok körében.

Jellegzetességek

[szerkesztés]

A Red Hat Linux grafikus telepítővel rendelkezik, amit Anacondá-nak hívnak. Ez a könnyű használatot tette lehetővé kezdők számára is. Rendelkezik egy beépített segédeszközzel is, amit Lokkit-nek hívnak és a tűzfal konfigurációjára használhatjuk.

A Red Hat 8.0-s verzióján UTF-8-as karakterkódolás volt beállítva alapértelmezett karakterkódolásként. Ez hatással volt az angol felhasználókra, de sokkal egyszerűbb nemzetközi támogatást tett lehetővé. Szintén a 8.0-s verzió volt az első, amely a híres Bluecurve témát használta. Ez a felületi téma egyet jelent a Red Hat-tel, illetve a Fedorá-val.

A Red Hat Linuxban számos funkció hiányzik a szerzői jogok miatt. Ilyen például az MP3 támogatás hiánya a Rhytmobox-ban és az XMMS-ben is, ezért a Red Hat az Ogg Vorbis formátum használatát javasolja. Szintén hiányzik az NTFS támogatás, de ez később szabadon telepíthető, az MP3-hoz hasonlóan.

Fedora Core

[szerkesztés]

A Red Hat Linuxot eredetileg kizárólag csak a Red hat-on belül fejlesztették, a felhasználóktól csupán hiba-visszajelzéseket és szoftvercsomagokat kaptak. Ez 2003 végén megváltozott amikor a Red Hat Linux egyesült a Fedora Linux projekttel. A Fedora Core leváltotta az eredeti Red Hat Linux letöltést és a kereskedelmi változatot.

Verziók

[szerkesztés]

A Fedora és a Red Hat projekt 2003. szeptember 22-én egyesült.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:Red Hat Linux
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Hat Linux témájú médiaállományokat.
  1. Red Hat Linux 9 Features Latest Open Source Technologies