KDE neon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
KDE neon
KDE neon 5.22 asztal
KDE neon 5.22 asztal
FejlesztőKDE
Forráskódingyenes, nyílt forráskódú
OS-családUbuntu (Linux)
Stabil verzióUser Edition: 5.22, Ubuntu 20.04 alapon
(2021. június 9.)
Kernelmonolitikus
Felhasználói felületKDE
Elérhetőtöbb mint 70 támogatott nyelv, beleértve a magyart is
Licenckülönböző nyílt forráskódú licensz
Státuszaktív
Weboldalwww.neon.kde.org

A KDE neon egy Linux-disztribúció, amelyet a legújabb Ubuntu LTS kiadás alapjaira fejleszt a KDE. További szoftvertárakat tartalmaz a legújabb KDE Plasma 5 asztali környezet/keretrendszer verziókkal, Qt 5 eszköztárral és más kompatibilis KDE szoftverrel. A disztribúció megszületését a Kubuntu egyik alapítója jelentette be 2016 júniusában, miután az Ubuntu és társprojektjeit koordináló Canonical érzése szerint túlságosan korlátozta fejlesztési elképzeléseit. A Canonical hosszasabb teszteléseket kívánt volna, mielőtt elérhetővé teszik a KDE frissebb verzióját, ő viszont túl lassúnak találta így az újdonságok megjelenését, ezért inkább kilépett és elindította a KDE neont.

Stabil és fejlesztői változatokban kínálják. Az 'User Edition' egy stabil kiadás, míg a 'Testing', 'Unstable' és 'Developer' fejlesztői kiadások.[1]

Eltérések a Kubuntutól[szerkesztés]

Mivel a Kubuntu KDE Plasma csomagot használ és Ubuntu-alapú operációs rendszer, ezért a KDE neont gyakran összetévesztik a Kubuntuval és fordítva. A két operációs rendszer közötti elsődleges különbség az, hogy a Kubuntu stabil kiadásokat és az Ubuntu LTS verzióját tartja fenn, míg a KDE neon a KDE alkalmazások fejlesztői kiadásainak frissítésére összpontosít anélkül, hogy fenntartaná az Ubuntu stabil kiadásait, kivéve, ha a root felhasználó aktívan úgy dönt, hogy frissíti a rendszereit.[2] A KDE neon az APT csomagkezelő helyett a PackageKit-et használja.

Mivel a KDE neon elsősorban a KDE szoftver (és időnként frissített függőségek) csomagja az Ubuntu LTS tetején, erre erőteljes utalásként a KDE neon verziószáma megegyezik a használt KDE Plasma grafikus felhasználói felület verziószámával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://blog.neon.kde.org/2019/03/29/kde-neon-new-edition-names/
  2. Archivált másolat. [2020. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:KDE_neon
A Wikimédia Commons tartalmaz KDE neon témájú médiaállományokat.