SparkyLinux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SparkyLinux
Fejlesztő SparkyLinux csapat[1]
OS-család Linux, Debian
Stabil verzió6.0
(2021-08-19)
Csomagkezelő dpkg, APT (front-end elérhető)
Felhasználói felület LXQt, MATE, Xfce és KDE
Licenc Főleg GPL és egyéb szabad szoftver licencek, kisebb proprietary szabadalmazott szoftver kiegészítésekkel
Státusz aktív
Weboldal https://sparkylinux.org/

A SparkyLinux egy asztal-orientált operációs rendszer, amely a Debian-on alapul. A projekt egy használatra kész, magyarul is elérhető operációs rendszert kínál különböző testreszabható, könnyűsúlyú asztali környezettel, valamint a modern megjelenésű, funkciókban gazdag és igény szerint részletekbe menően konfigurálható KDE-vel.

Történet[szerkesztés]

A projekt 2011 októberében indult egy Ubuntu remixként az Enlightenment alapértelmezett asztali környezettel, ue17r (Ubuntu Enlightenment17 Remix) néven, majd a tesztelés után Debian bázisra és SparkyLinux névre váltott.

Jellemzői[szerkesztés]

A SparkyLinux 'Stable' kiadásai a Debian stabil, a '(Semi-)Rolling' a Debian tesztelési ágán alapul. A rolling a névben a gördülő kiadási ciklusra utal. Ez eszközkészletekkel és parancsfájlokkal (szkriptekkel) segíti a felhasználókat rendszerük könnyű kezelésében. A gördülő kiadás azon haladóbb felhasználókat célozza meg, akik a szoftverek kevésbé stabil, de legújabb változataival szeretnének dolgozni.

Alapértelmezett asztali környezetek: LXQt (korábban LXDE), MATE, Xfce és KDE de a felhasználók a 'Sparky APTus' alkalmazással más asztali környezeteket is telepíteni tudnak.

A Sparky ISO képfájl tartalmaz néhány nem szabad szoftvercsomagot. A 'Sparky APTus' kínál egy kis eszközt, 'Non-Free Remover'( azaz 'Nem-Szabad Eltávolító') néven, amellyel az összes 'contrib' és 'non-free' csomag eltávolítható a rendszerből.[1]

Speciális kiadások[szerkesztés]

  • GameOver Edition: a célközönség a játékosok. Számos szabad vagy nyílt forráskódú játékot, valamint ezekhez hasznos eszközöket tartalmaz.
  • Rescue Edition: Live operációs rendszert és nagyszámú alkalmazást kínál a sérült operációs rendszerek helyreállításához.
  • Multimédia hang, videó és html oldalak alkotásához.
  • MinimalCLI és MinimalGUI.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a SparkyLinux című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Egyéb