Kubuntu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kubuntu
Kubuntu logo and wordmark.svg
Kubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) asztal
Kubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) asztal
Fejlesztő Canonical Ltd. / Ubuntu alapítvány
Forráskód ingyenes, nyílt forráskódú
OS-család Linux
Stabil verzió 12.04 LTS (Precise Pangolin)
(2012. április 26.)
Kernel monolitikus
Felhasználói felület KDE
Licenc GPL, GFDL
Státusz aktuális
Weboldal www.kubuntu.org

A Kubuntu az Ubuntu Linux-disztribúció hivatalos változata, csak GNOME helyett KDE grafikus környezetet használ. Az Ubuntu projekt része és ugyanazon a rendszeren alapul. A Kubuntu és az Ubuntu képesek egymás mellett működni az ubuntu-desktop és a kubuntu-desktop csomagok telepítésével. A Kubuntuban lévő összes csomag az Ubuntu csomagforrásokat használja. A Kubuntu projekt tartalmazza az Ubuntu szolgáltatásait. Rendszeresen jelenik meg, egy időben az Ubuntu kiadásával.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kubuntu követi az Ubuntu verziószámát. Az első változat az 5.04-es verziószámmal jelent meg 2005. április 8-án (Hoary Hedgehog kódnévvel). A KDE 3.4-es verzióját tartalmazta a legnépszerűbb KDE alkalmazásokkal. Néhány ezek közül nem szerepelt a hivatalos KDE-ben, mint például az Amarok, Kaffeine, Gwenview és a K3b.

A második kiadás, 5.10 (Breezy Badger kódnévvel) a KDE 3.4.3-as változatát és a Guidance konfigurációs segédeszközt tartalmazta. Megtalálható benne az [Adept] csomagkezelő (leváltva ezzel a Kynaptic-ot), amellyel könnyebbé vált a csomagok közti keresés. 2006. március 28. óta elérhető a KDE 3.5.2-es változata az APT csomagforráson keresztül.

A Kubuntu 10.04 (Lucid Lynx) 2010. április 30-án jelent meg, KDE 4.4-gyel. Több platformon elérhető: x86 és AMD64. A Kubuntu jelenlegi verziója a 12.10 (Quantal Quetzal).

Eltérések az Ubuntutól[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hagyományos Ubuntu telepítő a GNOME felhasználói környezetet és a GNOME alkalmazásokat tartalmazza (például Evolution), továbbá a GNOME/GTK adminisztrációs eszközöket (mint a Synaptic). A Kubuntu telepítője a KDE felhasználói környzetet tartalmazza a KDE alkalmazásokkal (például KMail) és a KDE/Qt adminisztrációs eszközök találhatók meg benne. Ezek azonban csak az alapértelmezett csomagok. Például egy Ubuntu telepítés után lehetőség van a KDE felület hozzáadására. KDE csomagokat használhatunk GNOME alatt is, azonban ez megnöveli a rendszerigényeket, hiszen egyszerre van szükség a GTK és a Qt felületre. Az Ubuntut a Kubuntu előtt kezdték el fejleszteni, így nem véletlen, hogy számos rendszeradmnisztrációs eszköz nagyon fejlett.

Verziótörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kubuntu témájú médiaállományokat.