Parabola GNU/Linux-libre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Parabola GNU/Linux-libre
Parabola Gnu Linux-libre.svg
Parabola GNU+Linux-libre with MATE in live mode screenshot.png
Licenc GNU General Public License
Weboldal https://www.parabola.nu

A Parabola GNU/Linux-libre egy operációs rendszer az i686, x86-64 és ARMv7 architektúrák számára.[1] Számos Arch Linuxból és Arch Linux ARM-ból származó csomagon alapul,[2] de abban különbözik az előzőtől, hogy csak szabad szoftvert ajánl. Tartalmazza a GNU operációsrendszer-alkotórészeket, amelyek számos Linux-disztribúcióban gyakoriak, és az általános Linux-kernel helyett a Linux-libre kernelt.[1] A Parabola egy teljesen szabad operációs rendszerként szerepel a Free Software Foundation listáján, hűen az ő Free System Distribution Guidelinesjukhoz.[3][4]

A Parabola az Archhoz hasonlóan gördülő kiadás modellt használ úgy, hogy egy rendszeres rendszerfrissítés mindaz, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy hozzájussunk a legfrissebb szoftverhez. A rendszer egyszerűségére, a közösség szerepvállalására és a legfrissebb szabad szoftveres csomagok használatára összpontosít a fejlesztése.

Története[szerkesztés]

A Parabolát eredetileg a gNewSense IRC-csatorna tagjai javasolták 2009-ben. Különböző Arch Linuxos közösségek tagjai, különösen a spanyol-ajkú tagok, kezdték el a projekt szoftverének és dokumentációjának a fejlesztését és karbantartását.[forrás?]

2011. május 20-án teljesen szabad projektnek ismerte el a GNU a Parabolát, részéve téve az FSF szabad disztribúciókat tartalmazó listájának.[5]

2012 februárjában Dmitrij D. Czarkoff ismertetőt írt a Paraboláról az OSNews számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 7 Best GNU/Linux Distribution With No Proprietary Components - nixCraft”, nixCraft, 2011. február 21. (Hozzáférés ideje: 2018. április 2.) (amerikai angol nyelvű) 
  2. Parabola GNU/Linux-libre supports ARMv7
  3. List of Free GNU/Linux Distributions. Free Software Foundation, 2011. december 21.
  4. Parabola GNU/Linux-libre. DistroWatch, 2011. november 1. [2018. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 12.)
  5. Smith, Brett: Parabola GNU/Linux joins the FSF list of free distributions. Free Software Foundation, 2011. május 20. [2018. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parabola GNU/Linux-libre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.