CrunchBang Linux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CrunchBang Linux (#!)
FejlesztőDebian közösség, Philip Newborough (corenominal)
Forráskódingyenes, nyílt forráskódú
OS-családDebian (Linux)
Stabil verzióCrunchBang 11 (Waldorf)
(2013. május 6.)
Kernelmonolitikus
Felhasználói felületOpenbox, Xfce
LicencGPL, GFDL
Státuszmegszűnt
Weboldalcrunchbanglinux.org

A CrunchBang Linux (vagy röviden #!) egy Debian GNU/Linux alapú[1] Linux-disztribúció volt, melynek fő jellemzői az alacsony hardverigény[2] és a jó konfigurálhatóság. Egy alap Debian-telepítéssel közel 100%-ban kompatibilis, tehát egyes speciális felhasználói szkripteken kívül nem tartalmaz olyan komponenseket, melyek a Debian tárolóiból nem érhetők el. Mégis, az összeválogatott programok szokatlan, minden más Linux-terjesztéstől eltérő összessége és egyes, máshol megszokott automatizmusok hiánya miatt meglehetősen egyedi operációs rendszer. Népszerű rendszer volt.[3]

Név[szerkesztés]

A CrunchBang elnevezés a shell-szkriptek bevezető két karakterének (#!) hagyományos Unix-körökben elterjedt angol nyelvű kiolvasására (crunch + bang) utal. Ez egyben azt is jelzi, hogy a disztribúció megjelenését nagyban köszönheti azoknak a speciális szkripteknek és kézzel szerkeszthető konfigurációs fájloknak, melyek az alap Debiantól megkülönböztetik.

Jellemzők[szerkesztés]

A terjesztés alapértelmezett ablakkezelője a „pehelysúlyú” Openbox, de lehetőség van az Xfce asztali környezet telepítésére is.[4] Az alapértelmezett alkalmazások egy része GTK+ alapú (ez a toolkit az Xfce-nek már része), de a többi program is úgy van összeválogatva, hogy lehetőleg ne kelljen egyéb, nagyméretű toolkiteket telepíteni. A CrunchBang Linux fejlesztői törekednek arra, hogy a rendszer ne tartalmazzon redundáns szoftverelemeket, tehát (alapesetben) pl. egyetlen böngésző és egyetlen médialejátszó érhető el. (Természetesen a felhasználók bármikor telepíthetnek egyéb szoftvereket.)

Egy másik fontos tulajdonság a testreszabhatóság: a kinézet minden apró eleme megváltoztatható a beállítófájlok segítségével, de a rendszer automatikusan nem végez el semmit a felhasználók helyett. Egy új program telepítése után pl. külön hozzá kell adnunk azt az indítómenühöz. Automatikus értesítést az elérhető biztonsági frissítésekről csak akkor kapunk, ha megírjuk (vagy letöltjük) hozzá a megfelelő Conky-szkriptet. (A Conky rendszerfigyelő ötletes, intuitív és széles körű használata a CrunchBang felhasználók egyik megkülönböztető jellegzetessége.[5]) A rendszer első telepítése után egy ún. post-install szkript fut le (terminálablakban), mely interaktív módon végigkérdezi a felhasználót egyes, kevésbé megszokott kiegészítések telepítéséről. A válaszok megadása után letölti és telepíti azokat.

Az MP3 formátumú fájlok és a DVD-lemezek lejátszásának képessége az alapértelmezett telepítés része, sőt az Adobe Flash Player is integrálva van. Az alapértelmezett irodai alkalmazáscsomag a GNOME Office, azonban a post-install szkript vagy az Openbox (ill. Xfce) megfelelő menüjének segítségével az OpenOffice szoftvercsomag is egyszerűen telepíthető. A speciális CrunchBang-fejlesztések kizárólag angol nyelven érhetők el, azonban a Debian által szállított programok nagy részének magyar fordítása is létezik.

A CrunchBang Linux internetes felhasználói fóruma[6] egy barátságos, segítőkész közösség; az egyéb Linux-fórumokon megszokott flame-háborúk szinte egyáltalán nem jellemzők.

Fejlesztés[szerkesztés]

A vezető fejlesztő, a CrunchBang Linux név tulajdonosa és a honlap üzemeltetője az angliai Lincolnban[7] élő Philip Newborough[8] (internetes becenevén corenominal). Felesége, Becky Newborough a Crunchbang Forums[6] üzemeltetésében vesz részt[9] (bobobex néven).

A CrunchBang Linux kiadásainak verziószáma egymást követő egész számok sorozata. A jelenlegi stabil verzió a 10-es, a következő pedig a 11-es számot viseli. Kiadási ütemterv nincs. Minden kiadás kap egy speciális kódnevet, mely a Muppet Show valamely karakterének neve. A kódnév első betűje utal arra a Debian kiadásra, amelyből a CrunchBang adott verziója származik. (A Statler[10] első betűje így a Squeeze első betűjének felel meg. A 11-es kiadás kódneve Waldorf lesz,[11] mely a Debian Wheezy alapján készül.)

Alapértelmezett programok[szerkesztés]

Egy alap (GNOME-os) Debian vagy Ubuntu rendszertől eltérően a CrunchBang Linux az alábbi felhasználói szoftvereket tartalmazza:

  • Tint2 panel a GNOME-panel helyett;
  • Thunar fájlkezelő a Nautilus helyett;
  • AbiWord és egyéb GNOME Office komponensek (az OpenOffice vagy a LibreOffice egyszerűen telepíthető);
  • VLC médialejátszó hangfájlok és videók lejátszására;
  • Az alapértelmezett terminál-emulator a Terminator;
  • Az alapértelmezett böngésző jelenleg a Chromium (a Google Chrome 100%-osan közösségi fejlesztésű változata). A CrunchBang Statler alfa verziói még az Iceweasel böngészőt tartalmazták;
  • A CrunchBang Linux természetesen egyedi GTK-témákat, ikonokat és háttérképeket használ. Ezek összességére épül rá a corenominal és a CrunchBang közösség egyéb tagjai által írt szkriptek gyűjteménye. A CrunchBang-specifikus csomagoknak saját tárolójuk van.

Fejlesztés leállítása[szerkesztés]

2015 február 6-án Newborough bejelentette, hogy a Crunchbang Linux fejlesztését befejezi.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Korábban Ubuntu alapú volt, azonban 2010 óta már közvetlenül a Debian tárolóit használják, a CrunchBang Linux 10 (Statler) alapja a Debian Squeeze. A váltás okairól a fejlesztő, Philip Newborough egy interjúban számolt be.
  2. Archivált másolat. [2012. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 28.)
  3. A DistroWatch.com napi oldalletöltéseken alapuló statisztikája alapján a Linux (és BSD) alapú nyílt forrású disztribúciók közötti rangsorban 2009-ben a 24., míg 2010-ben a 20. helyet foglalta el.
  4. Ehhez a megfelelő telepítő-készletet kell letölteni a disztribúció honlapjáról. A telepítő CD-k egyébként ún. LiveCD-ként is üzemelnek.
  5. A CrunchBang Forums Archiválva 2011. február 13-i dátummal a Wayback Machine-ben külön "Tippek, trükkök és szkriptek" Archiválva 2011. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben szekciója az ötletek kimeríthetetlen tárháza.
  6. a b Archivált másolat. [2011. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 13.)
  7. Az angol Wikipedia szócikke a városról: https://en.wikipedia.org/wiki/Lincoln,_England
  8. Személyes honlapja: http://corenominal.org/
  9. Személyes honlapja: http://bobobex.org/about/ Archiválva 2010. szeptember 26-i dátummal a Wayback Machine-ben
  10. Az angol Wikipedia szócikke a Statler és Waldorf nevű Muppet Show karakterekről: https://en.wikipedia.org/wiki/Statler_and_Waldorf
  11. Corenominal megjegyzése a CrunchBang Forums ide vonatkozó topikjában: http://crunchbanglinux.org/forums/post/106606/#p106606[halott link]
  12. The end. / News & Announcements / CrunchBang Linux Forums (angol nyelven). CrunchBang Linux Forums. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:CrunchBang
A Wikimédia Commons tartalmaz CrunchBang Linux témájú médiaállományokat.