Gentoo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gentoo Linux
KDE Plasma v.5.11.5 asztal
KDE Plasma v.5.11.5 asztal
FejlesztőGentoo alapítvány
ForráskódNyílt forráskódú szoftver
OS-családUnix-szerű
Programozási nyelvC, C++, Python
Legelső kiadás1.0[1]
Stabil verzióRolling (verzió nélküli) kiadások
FrissítésEmerge
Hardveralpha, amd64, arm, arm64, hppa, ia64, ppc, ppc64, risc, sparc, x86[2]
CsomagkezelőPortage
Kernelmonolitikus (Linux)
Felhasználói felületKDE Plasma, Gnome, Fluxbox, Xfce és sok más választható
LicencSzabad szoftver, egyéb licencekkel
Státuszaktuális
WeboldalA Gentoo Linux weboldala

A Gentoo Linux (kiejtés /ˈdʒɛntuː/ dzsen-tú[3]) egy Linux-disztribúció. A tervezésénél fő szempont volt a modularitás, hordozhatóság és az optimalizálhatóság a felhasználó gépének megfelelően. Ezt úgy éri el, hogy az összes program alapvetően forrásból telepíthető a felhasználó által megadott optimalizálási paraméterekkel. A nagyobb programcsomagok rendelkezésre állnak előre lefordított, bináris formátumban is különböző architektúrákra. A Gentoo mindezt a Portage csomagkezelési rendszer használatával éri el.

A Gentoo Linux a hosszú farkú szamárpingvin (Pygoscelis papua) angol megfelelőjéről kapta a nevét a gyorsaságuk és alkalmazkodóképességük miatt.[3] A szamárpingvin akár 36 km/h-s sebességgel is képes úszni és kiválóan alkalmazkodik a legzordabb időjáráshoz is.

A Gentoo forrásalapúsága és nagyfokú rugalmassága miatt kiválóan alkalmas forkolásra, saját disztribució kiadására, hisz könnyen saját igényre szabható a rendszer. Köztük, olyan nem kis cégek is vannak, mint pl. a Google a Chromium OS disztribúciójával.

Történelmi áttekintés[szerkesztés]

Az első Gentoo Linuxot, még Enoch Linux néven Daniel Robbins alkotta meg. A cél egy binárisok nélküli disztribúció készítése volt, mely lehetővé teszi a hardverekre való optimalizálást a legszükségesebb programok használatával. Az Enoch disztribúciót 1999 decemberében adták ki 0.75-ös verziószám alatt.[4]

Daniel Robbins és társai kifejlesztettek egy GCC klónt EGCS néven és ezen a ponton átkeresztelték a disztribúciót Gentoora. A változtatások olyan sikeresek voltak, hogy később hivatalosan is a GCC (v2.95) részévé váltak.[5]

Ahogy az Enoch egyre finomodott, átnevezték Gentoo Linuxnak, noha párhuzamosan kiadtak még néhány Enoch verziót. Az első stabil verzió, a Gentoo Linux 1.0 2002 március 31 jelent meg.[1] Robbins ez idő tájt még egy 450 MHz-es órajelre tuningolt Celeron 300-ason futtatta a Linuxait, de vett egy újabb gépet, amin nem működött megfelelően a rendszer. Később realizálódott benne, hogy másoknak is ugyanilyen gondjai vannak, amit nem tud megoldani és - szégyenszemre, mint Linux fejlesztő - FreeBSD-re váltott, majd néhány hónap múlva a BSD-s tapasztalatokkal felvértezve újult erővel vágott bele a Gentoo fejlesztésébe.[5][6]

Noha a 2.2-es Linux kernel kiadása csalódás volt számára, a javított 2.4-es szériával úgy érezte új világ nyílt meg előtte, szóval a Gentoo Linux feléledt hamvaiból. E kudarcnak és a BSD-nek hála ekkor vágott bele a Portage koncepcióba, ami a Gentoo disztribúciók nélkülözhetetlen alapkellékévé vált.[6]

Robbins 2000. január 3-án Új Mexikói székhellyel bejegyezte a Gentoo Technologies, Inc. céget,[7] majd miután a Gentoo az egyik legmeghatározóbb Linux disztribúcióvá vált, 2004. 05. 28-ai dátummal bejegyezte a non-profit Gentoo Alapítványt (Gentoo Foundation, Inc. néven)[8] és levédette a jogokat. A Gentoo Alapítványnak ma az elnök mellett öt tagja van.[9][10]

A nagyobb döntések meghozatalához létrehoztak egy Gentoo Tanácsot, melynek jelenleg hét tagja van, melyeket egy évre választanak és havonta, vagy, ha a tagok szerint szükséges többször üléseznek egy nyilvános meeting keretein belül.[11]

Jellemzők[szerkesztés]

A Gentoo főként azon Linux felhasználók tetszését nyerheti el, akik teljes kontroll alatt akarják tartani a gépüket. Ideális azok számára, akiknek van kedvük pepecselni azzal, hogy a lehető legjobban a saját hardverükre legyen optimalizálva a rendszer kezdve az architektúrától, a kernel modulokon át a felhasználó szintű szoftverekig.

Ennek az optimalizálhatóságnak köszönhetően a Gentoo kiváló asztali gépeknek éppúgy, mint szervereknek és régebbi gépeken is meglehetősen jól fut bizonyos keretek közt.

A Gentoo kiváló a tanulni vágyóknak is, programozóknak, adminisztrátoroknak, hisz a legalapvetőbb szinten kell a rendszert telepíteni, konfigurálni.

Portage[szerkesztés]

Gentoo USE flagek a használatuk gyakorisága szerint[12]

A Portage a Gentoo szoftver disztribúció és csomagkezelő rendszere. Az eredeti koncepció a port rendszer volt, melyet Berkeley Software Distribution (BSD) rendszerekhez fejlesztettek ki és amely nagyfokú rugalmasságot enged meg a telepítés során éppúgy, mint a szoftverek karbantartása területén. Erről a flexibilitásról a fordítási időben használható un. USE flagek gondoskodnak, melyek lehetővé teszik a függőségek kezelését, biztonságos telepítést (sandbox-on keresztül), a rendszer profilok használatát, vagy éppen a telepített fájlok felülírását, vagy megőrzését. A Portage rendszert Python nyelven programozták, ez a disztribúció „lelke”.[13]

Jelen pillanatban közel 20 000 csomag található a hivatalos Portage rendszerben, de léteznek nem hivatalos kiterjesztések is (Gentoo Portage Overlays), sőt a rendszer azt is megengedi, hogy saját magunk is létrehozzunk egyet a Layman repo menedzselő eszköz jóvoltából.[14]

Noha a Gentoot nem bináris disztribúciónak tervezték, a Portage rendszer lehetővé teszi a bináris csomagok telepítését is, abban az esetben, ha azok a túl nagyok, vagy épp nem érhetők el forrásban.

Hordozhatóság[szerkesztés]

A Gentoo és a Portage rendszer lehetővé teszi, hogy telepítés közben forrásból natív kódot állítsunk elő az adott architektúrára. Így noha a fordítás jelentős időt és erőforrást emészt fel, lehetővé válik a hordozhatóság, virtuális gép futtatása nélkül is.

Eredetileg a Gentoot x86-os architektúrára tervezték, de jelenleg az alpha, amd64, arm, arm64, hppa, ia64, ppc, ppc64, risc, sparc, x86 architektúrákat támogatja.[2]

Az architektúra kiválasztását, valamint a fordító paraméterezéseit a /etc/portage/make.conf fájlban lehet megtenni, pl., ha Sandy Bridge chipünk van, akkor következőképpen:

CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=sandybridge -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

A CPU család és modell meghatározásában segíthet /proc/cpuinfo tartalma, amit a következő módon nézhetünk meg:

user# grep -m1 -A3 "vendor_id" /proc/cpuinfo

A biztonságos Gentoo C flagek használatáról itt olvashatsz, további információk pedig GCC dokumentációjában.

Modularitás, optimalizáció[szerkesztés]

Portage[halott link] fa (részlet)

A Gentoo a forrás alapúságának és a Portage rendszernek köszönhetően nem csak csomagokat képes kezelni, hanem a csomagokon belül is tud optimalizálni.

Íme néhány szempont, ami miatt a Portage modulárisnak tekinthető:

 • profilok (BSD, Linux és az architektúrák stb.) választhatósága
 • a Portage rendszerben a csomagok kategória, valamint azon belüli csomagnév szerint érhetőek el.
 • vannak olyan csomagok, melyek összessége "meta-csomagok" is elérhetőek
 • egyes megkülönböztetett, dinamikus csomaghalmazok az emerge parancs előre definiált paramétereként is elérhetőek
 • USE flagek (csomagokon belüli modulok pl. USB, nyelvi modulok stb.)

Pár érv, mely bizonyítja, hogy a Gentoo a legmélyebben optimalizálható rendszerek körébe tartozik:

 • make paraméterek választhatósága
 • több architektúra (x86, amd64) támogatásának konfigurálhatósága (akár csomagonként)
 • a már szemléltetett architektúra választhatóság, C flagek használata
 • USE flagek (SSE, MMX, több szálas támogatás stb.)
 • verziókezelés (rugalmas maszkolhatóság, csomagonként, architektúránként)
 • maszkolás licencek alapján
 • külső (akár saját) csomagok integrálhatósága

Telepítés és konfigurálás[szerkesztés]

A Gentoo-t többféleképpen lehet telepíteni. A leggyakoribb módja a gentoo telepítésének a Minimális Telepítő CD, vagy Hibrid ISO használata, de más LiveCD, LiveUSB, vagy akármilyen másik Linux segítségével, de akár hálózatról is telepíthető.

A koncepció lényege az, hogy egy működő rendszer segítségével elő lehet készíteni a telepítést (particionálás, formázás stb.), majd a felmásolt alap – magát már fejleszteni képes – Gentoo rendszer (un. stage) számára át lehet adni a környezeti paramétereket és a vezérlést, úgynevezett chroot környezet használatával.

További információ a Gentoo kézikönyvben található.

Stage-ek[szerkesztés]

A stage-ek (állapotok) tömörített formában érhetőek el. 2005 októbere után az első két stage hivatalosan már nem támogatott, mivel folyamatos körkörös hibákat okozott és a teljes rendszer újrafordításával ugyanúgy elérhető a megfelelően optimalizált állapot a stage 3 esetében is.

 • Stage 1: újrafordítás és konfigurálás az alap toolchaintől kezdve.
 • Stage 2: a toolchain félkész állapotban van, de még egyes elemek fordítást igényelnek.
 • Stage 3: a rendszer már indításra kész, s az alaprendszer is le van fordítva. Csak a kernelt kell fordítani, illetve igény szerint speciális eszközöket (boot loader, cron és syslog démon). Adott esetben konfigurációs fájlok szerkesztése.
 • Stage 4: teljes Gentoo környezetet tartalmazó bootolható rendszer. Kiválóan alkalmas backupok számára, vagy olyan helyeken, ahol problémás a chrootolás.

A processzor architektúráknak és a rendszer elsődleges céljának megfelelően több stage 3 és stage 4 tölthető le, ilyenek pl. a minimal, multilib, cloud, hardened verziók.

Kernelek[szerkesztés]

A kernel Gtk+ alapú konfigurálása

A kernel (rendszermag), mint általában minden csomag, szintén forrásban érkezik a Gentooba. Mint a legtöbb Linux disztribúció a Gentoo is kínál egy előre konfigurált kernelt, de szabad kezet ad a konfigurálásban is, ugyanakkor annyit segít, hogy számos patch settel elérhető a hivatalos Linux kernel.

Néhány kernel a teljesség igénye nélkül:

 • genkernel: előre konfigurált kernel azok számára, akik nem értenek hozzá, vagy nem akarnak a konfigurálással foglalkozni.
 • gentoo-sources: ajánlott rendszermag, ami több a Gentoo által alkalmazott foltot tartalmaz.
 • hardened-sources: szerverek számára ajánlott Gentoo kernel.
 • vanilla-sources: a hivatalos kernel fa.
 • git-sources: a hivatalos kernel fa napi frissítése, ami leginkább fejlesztőknek, tesztelőknek ajánlott.
 • ck-sources: Con Kolivas kernel patch setje, a maximális interaktivitás és reagálási képesség elérése céljából.

Rendszerbetöltő[szerkesztés]

Miután a kernel telepítve lett, egy boot loadert (rendszerbetöltőt) kell még feltennünk, hogy a rendszert külső indítóeszköz nélkül tudjuk elindítani. Ez a rendszerbetöltő telepíthető a MBR-ba, egy adott partícióra, vagy egy másik eszközre és általában alkalmas több rendszer indítására (másik Linux, Windows stb.) egy menü segítségével. Ilyen rendszerbetöltők pl. a Grub, vagy a Lilo.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Ahhoz, hogy egy rendszer a mindennapi használatra alkalmas legyen szükség van szolgáltatások (fájlrendszerek csatolása, naplózás, hálózatkezelés, grafikus környezet stb.) elindítására. Ezeket végzik az init (indító rendszerek).

Szolgáltatások[halott link] és futási szintek listája

A Gentoo több lehetőséget kínál fel, használható az alapértelmezett OpenRC, de választható pl. a legtöbb Linux disztribúció által támogatott systemd is.

A Gentoo Portage-ban elérhető init rendszerek összehasonlítása[15]
OpenRC systemd Epoch runit
Programozási nyelv shell, C C C C
Függőség init (sysv/BSD) D-Bus libc, /bin/sh nincs
Formátum shell szkript ini conf shell szkript
Konfigurálható igen igen igen nem
Párhuzamos indítás lehetséges lehetséges nem lehetséges lehetséges
Licenc 2-cl. BSD LGPL v2.1+ Public Domain 3-cl. BSD
Támogatás alapértelmezett támogatott használható használható

Az alapértelmezett OpenRC nem rugaszkodik el sem az eredeti unixos filozófiától (KISS), sem az init rendszerek eredeti céljától, ugyanakkor a mai igényeknek megfelelően rugalmas is, így egy modern, de Unix közeli operációs rendszer számára ideális. A Gentoo init szkriptjei 100%-osan kompatibilisek az OpenRC-vel, sőt a Gentoo külön OpenRC kompatibilis szolgáltatásokat tart karban pl. eudev (ami a ma már sysemd-be integrált udev alternatívája).[16]

Az OpenRC és systemd parancsok összehasonlítása[17]
OpenRC systemd
A futó szolgáltatások listázása rc-status systemctl list-units
Az elakadt szolgáltatások listázása rc-status --crashed systemctl --failed
A futási szintekhez tartozó szolgáltatások listázása rc-update show
Az összes elérhető szolgáltatás listázása rc-update -v show
A szolgáltatások listázása, futási szintek nélkül rc-service -l systemctl --all
Szolgáltatás engedélyezése|tiltása rc-update add|del daemon [runlevel] systemctl enable|disable daemon
Parancs adása a szolgáltatásnak
 • szolgáltatások: start, stop, restart, ...
rc-service daemon command systemctl command daemon

Gentoo kiadások[szerkesztés]

A Gentoo ma verzió nélküli un. rolling kiadású disztribúció, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az emerge parancs (emerge --syncután az emerge --update) lefut, akkor a rendszer friss az előző verziótól függetlenül. Habár a Gentoonak is van egy verziószámot mutató fájlja (/etc/gentoo-release), az azonban "Gentoo Base System release" néven a sys-apps/baselayout verzióját tartalmazza.

CD-s kiadások[szerkesztés]

Kiadás Kiadás dátuma
Gentoo Linux 1.0 2002. 03. 31.[1]
Gentoo Linux 1.1a 2002. 04. 08.[18]
Gentoo Linux 1.2 2002. 06. 17.[19]
Gentoo Linux 1.4 2003. 08. 05.[20]
Gentoo Linux PowerPC G5-höz 2003. 11. 12.[21]
Gentoo Linux 2004.0 2004. 03. 01.[22]
Gentoo Linux 2004.1 2004. 04. 28.[23]
Gentoo Linux 2004.2 2004. 07. 26.[24]
Gentoo Linux 2004.3 2004. 11. 15.[25]
Gentoo Linux 2005.0 2005. 03. 28.[26]
Gentoo Linux 2005.1 2005. 08. 08.[27]
Gentoo Linux 2006.0 2006. 02. 27.[28]
Gentoo Linux 2006.1 2006. 08. 31.[29]
Gentoo Linux 2007.0 2007. 05. 07.[30]
Gentoo Linux 2008.0 2008. 07. 06.[31]

Live DVD-k[szerkesztés]

Kiadás Kiadás dátuma
Gentoo Linux 2010.0 (Happy Tenth Birthday!) 2009. 10. 04.[32]
Gentoo Linux 2010.0 (Happy Tenth Birthday!) 2009. 10. 23.[33]
Gentoo Linux 2011.0 (Software in the Making) 2011. 03. 08.[34]
Gentoo Linux 2011.2 (The Future is Now) 2011. 08. 06.[35]
Gentoo Linux 2012.0 (Put a CoW in Your Boxen) 2012. 01. 01.[36]
Gentoo Linux 2012.1 (Put a CoW in Your Boxen) 2012. 04. 01.[37]
Gentoo Linux 20121221 (End of world) 2012. 12. 21.[38]
Gentoo Linux 20140826 (Iron Penguin) 2014. 08. 26.[39]
Gentoo Linux 20160514 (Choice) 2016. 05. 14.[40]
Gentoo Linux 20160704 (Choice Part Dos) 2016. 07. 04.[41]
Gentoo Linux 20170118 (Crispy Belgian Waffle) 2017. 01. 18.

Gentoo alapú disztribúciók[szerkesztés]

Rengeteg Gentoo alapú (vagy Gentoo repót használó) disztribúció (vagy egyéni projekt) létezik. A teljesség igénye nélkül az alábbi lista a 2021. 05. 01-ei állapotot tükrözi.[42][43][44]

Az elmúlt évben aktív disztribúciók[szerkesztés]

Disztribúció neve Utolsó kiadás dátuma Leírás
Chromium OS Gyors, egyszerű és biztonságosabb mindazok számára, akik több időt töltenek a neten
Calculate Linux 2021. 04. 27. Otthoni felhasználók és kisvállalkozások számára
CloudReady Chromium OS alapú felhőalapú
CloverOS GNU/Linux Gyors, kis erőforrásokat igénylő
exGENT Linux Hardver detektálásban kiváló, telepíthető LiveDVD
Exherbo Archiválva 2020. október 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Gyors rugalmas rendszer, fejlesztők és haladó felhasználók számára
Funtoo Linux 2021. 04. 21. Teljesítmény orientált a legújabb Intel és AMD processzorok számára
PBXware Rugalmas telekommunikációs platform
Pentoo Biztonság orientáltság
Porteus Kiosk Gyors, kicsi és biztonságos, kizárólag web böngészéshez
Redcore Linux Elsősorban asztali rendszerekhez, de szerverhez is alkalmazható előre fordított csomagokkal
Sabayon Linux A legújabb technológiákat felvonultató, kezdő gentoosoknak ajánlott
SystemRescueCd 2021. 04. 17. Rescue LiveCD, vagy LiveUSB

Egy évnél régebben aktív, vagy inaktív disztribúciók[szerkesztés]

3viltoo, AnikOS, Argent Linux, BinToo GNU/Linux, BOO Linux, Clumix, Dalai Lama GNU/Linux, Echse Recovery Cd, eHorizon, enVision Linux, Flash Linux, Fireball ISO, GaryOS, Genesis, Gentoo4Raspi, GentooCNC, Gentoo Studio, GentooTH Live CD/USB Linux, Gentoox, GuARD, iBox, Jollix, Knopperdisk, Liberté Linux, Litrix, Mac-TV, Mayix LiveCD, Mediabox, Minimax livecd, OpenNAO, PapugLinux, Phaeronix, PixieLive Archiválva 2017. július 29-i dátummal a Wayback Machine-ben, PrometheOS, redWall Firewall CD, Securix, Shark Linux, Spike Linux, TinHat, Toorox, TsGoo, Ututo, Vidalinux, Vinque GNU/Linux, Virtualtoo, WiiToo!, Zentoo Linux, ZerahStar Zesktop

Népszerűség[szerkesztés]

A Gentoo a DistroWatch.com-on nagyon hamar népszerű lett és a legjobb eredményét napi 326 találattal 2002-ben a 3. helyen érte el,[45] amíg a legrosszabb helyezése a 45. volt 285 találattal 2015-ben.[46]

Noha, rolling disztribúció révén nyilvánvalóan nem a DistroWatchról való letöltögetéssel fogják elérni a friss állapotot, a Gentoo LiveDVD állapotát jól tükrözheti ez a statisztika.

A Gentoo népszerűségét az is mutatja, hogy (2011-ben) csak a gentoo.org rsync szervereit több, mint 20 000 alkalommal érték el naponta. Ebben természetesen nincsenek benne a nem hivatalos, nem regisztrált és a helyi Gentoo szerverek sem.[47]

A phoronix Archiválva 2009. január 5-i dátummal a Wayback Machine-ben 2017 júniusában végzett házi felmérése szerint, 3,9%-kal a Gentoo a 7. legnépszerűbb Linux disztribúció laptopon.[48]

Az időközben bezárt LinuxCounter.net listáján - a valamivel több, mint 160 ezer regisztrált gép között - a 6. helyen állt a Gentoo.[49] A becslések szerint nagyjából a Linux felhasználók 0,7%-a (600 ezer) regisztrálta itt magát.[50]

A Lifewire technológiai oldal 2019 februárjában a Gentoo Linuxot negyedik helyen megemlítve minden idők 9 legjobb disztrója közé sorolta, a DistroWatch.com adatai alapján "Bukott Sztár"-ként aposztrofálva.[51]

A Gentoo népszerűségét tovább növeli, hogy a forrásalapúsága miatt - noha használható „késztermékként” - egy könnyű közbenső állapotot jelenthet a többi fork, disztribúció számára, hisz könnyen saját igényre szabható a rendszer. Köztük, olyan nem kis cégek is vannak, mint pl. a Google a Chromium OS disztribúciójával, melyet 2010 májusáig több, mint 1 millióan töltöttek le.[52]

További érdekesség, hogy Greg Kroah-Hartman - a Linux Kernel stabil ágának karbantartója - a verzió nélküli jelleg miatt szintén futtat Gentoot.[53]

Larry, az április bolondja[szerkesztés]

Larry, a tehén[szerkesztés]

Larry, a tehén a Gentoo nem hivatalos kabalafigurája. Larry, a tehén az ősfelhasználó, ő "a példa", ő "a troll":

„Larry the Cow was a bit frustrated at the current state of Linux distributions... until he tried Gentoo Linux.”[54]
Fordítás:„Larry a tehén egy kicsit frusztrált a Linux disztribúciók státusza miatt... amíg ki nem próbálta a Gentoot.”

Ő maga "az Isten":

„And Larry saw that it was Good.”[55]
Fordítás:„És Larry látá, hogy ez Jó.”

Ugyanakkor szegény Larryt gyakran kritikák is érik megmagyarázhatatlan státusza miatt:

„Larry the cow? Cows are female! No wonder he's frustrated!”[56]
Fordítás:„Larry a tehén? A tehének nőstények! Nem csoda, hogy frusztrált!”
„Yeah, so I've always wondered then, why is 'Gentoo' linux a 'cow' theme distro? Please tell me it's not because gentoo rhymes with 'moo'.”[57]
Fordítás:„Igen, mindig is csodálkoztam, hogy miért 'tehén' a témája a 'Gentoo' Linuxnak? Kérlek mondjátok, hogy nem azért, mert rímel 'mú'-ra.”
„Larry can NOT be a Cow.”[58]
Fordítás:„Larry NEM lehet egy tehén.”

Ám hiába okozott feloldhatatlan frusztrációt egyeseknek, hogy egy „pingvin Linuxnak” egy „tehén fiú” az ősfelhasználója, 2004-ben testet is öltött.[59]

A maja világvége[szerkesztés]

Nem Larry az egyetlen vicces dolog a Gentoo körül, hisz a 2012-ben aktuális „maja világvégére” még utoljára kiadtak egy világvége verziót.[38]

Múltidézés[szerkesztés]

A világvége után érthető 2015 április elsejére a Gentoo már olyan retró lett, hogy még a weboldala is CGA optimalizálttá vált.

Azért, hogy a Gentoo még különlegesebb legyen a weboldalukat a CGA Web szabványnak megfelelően 16 színűvé tették és 640x200-as felbontásra optimalizálva. Ugyanakkor a Gentooról készült képernyőképeket gyakorlatban pusztán a kontraszt megnövelésével tették ódon hangulatúvá.

Azt is írták, hogy az új oldal ezentúl elérhetővé válik Gopher protokollal a Gopher://gopher.gentoo.org/ cím alatt.

Mindezt a Gentoo célközönsége miatt kellett megtenni, akik még IBM XT hardvert használnak és 5,25”-os floppykon tartják az adataikat, miközben betárcsázásos modemmel kommunikálnak.

Természetesen az 5,25"-os floppykkal sikerült 700 alá lenyomni a Gentoo lemezek számát.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. a b c Slashdot | Gentoo 1.0 Released (angol nyelven). Linux.slashdot.org , 2002. március 31. (Hozzáférés: 2017. július 18.)
 2. a b Támogatott architektúrák (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. július 18.)
 3. a b FAQ - Gentoo Wiki - Kiejtés és névadás (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 17.)
 4. Planet Mirror - enoch - Enoch Linux - enoch-0.75 - download now (angol nyelven), 2007. január 6. [2007. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 5. a b Gentoo Linux Documentation -- Making the distribution, Part 2 (angol nyelven), 2005. november 18. [2005. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 6. a b Gentoo Linux Documentation -- Making the distribution, Part 3 (angol nyelven), 2005. november 26. [2005. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 7. The Open Database Of The Corporate World - Gentoo Technologies, Inc. (angol nyelven). https://opencorporates.com. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 8. The Open Database Of The Corporate World - Gentoo Foundation, Inc. (angol nyelven). https://opencorporates.com. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 9. Daniel Robbins Resigns As Chief Gentoo Architect (angol nyelven). Slashdot.org . (Hozzáférés: 2017. július 18.)
 10. Foundation:Main Page - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. [2017. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 20.)
 11. Project:Council - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. [2017. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 20.)
 12. USE flags – Gentoo Packages (angol nyelven). packages.gentoo.org. (Hozzáférés: 2018. január 29.)
 13. FAQ - Gentoo Wiki - Mitől más a Gentoo (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 27.)
 14. Gentoo Packages. packages.gentoo.org. (Hozzáférés: 2021. május 1.)
 15. Comparison of init systems - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2018. január 21.)
 16. OpenRC - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2018. január 21.)
 17. OpenRC - ArchWiki (angol nyelven). wiki.archlinux.org. (Hozzáférés: 2018. január 21.)
 18. [gentoo-announce Gentoo Linux 1.1a released! - gentoo-announce - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 19. DistroWatch: Review of Gentoo Linux 1.2 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 20. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 1.4 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 21. DistroWatch: Development Release: Gentoo for PowerPC G5 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 22. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2004.0 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 23. [gentoo-announce 2004.1 release - gentoo-announce - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 24. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2004.2 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 25. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2004.3 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 26. [gentoo-announce Release Announcement: Gentoo Linux 2005.0 - gentoo-announce - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 27. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2005.1 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 28. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2006.0 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 29. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2006.1 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 30. DistroWatch: Distribution Release: Gentoo Linux 2007.0 (DistroWatch.com News) (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 31. [gentoo-announce Gentoo Linux 2008.0 released - gentoo-announce - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 32. Project:RelEng/LiveDVD/10.0 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 33. Project:RelEng/LiveDVD/10.1 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 34. Project:RelEng/LiveDVD/11.0 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 35. Project:RelEng/LiveDVD/11.2 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 36. Project:RelEng/LiveDVD/12.0 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 37. Project:RelEng/LiveDVD/12.1 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 38. a b Project:RelEng/LiveDVD/20121221 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 39. Project:RelEng/LiveDVD/20140826 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 40. Project:RelEng/LiveDVD/20160514 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 41. Project:RelEng/LiveDVD/20160704 - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 42. Distributions based on Gentoo - Gentoo Wiki (angol nyelven). wiki.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 43. DistroWatch: DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD. (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 44. SourceForge - Download, Develop and Publish Free Open Source Software (angol nyelven). sourceforge.net. (Hozzáférés: 2017. július 29.)
 45. DistroWatch: DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD. (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 46. DistroWatch: DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD. (angol nyelven). distrowatch.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 47. Gentoo Forums :: View topic - Counter (angol nyelven). forums.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
 48. 2017 Linux Laptop Survey Results - Phoronix (angol nyelven). www.phoronix.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 10.)
 49. LinuxCounter.net distribution (angol nyelven). www.linuxcounter.net. [2018. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 5.)
 50. LinuxCounter statistics (angol nyelven). www.linuxcounter.net. [2018. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 27.)
 51. The Top Linux Distributions Of All Time (angol nyelven). www.lifewire.com. [2019. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 52. Test Flights Into the Google Cloud (angol nyelven). www.nytimes.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
 53. Greg KH Favors Rolling Release Distros (angol nyelven). [2016. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 10.)
 54. About Gentoo – Gentoo Linux (angol nyelven). www.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 55. Re: [gentoo-portage-dev Portage .51 features - gentoo-portage-dev - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 56. [gentoo-dev Larry the cow - gentoo-dev - Gentoo Mailing List Archives] (angol nyelven). archives.gentoo.org. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 57. Threads, Gossamer: Mailing List Archive: RE: gentoo a real penguin? And what's with the cow? (angol nyelven). lists.gt.net. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 58. 27727 – Larry can NOT be a Cow. (angol nyelven). bugs.gentoo.org. [2018. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 59. Gentoo Forums :: View topic - Larry The Cow unveiled and Gentoo Posters (angol nyelven). forums.gentoo.org. [2017. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)

További információk[szerkesztés]