Xubuntu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xubuntu
Xubuntu logo and wordmark.svg
Xubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr)
Xubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr)
Fejlesztő Canonical Ltd.
OS-család Ubuntu
Stabil verzió 16.04 LTS
(2016. 04. 21.)
Kernel monolitikus
Felhasználói felület Xfce 4.8
Licenc számos különböző licenc
Weboldal www.xubuntu.org

A Xubuntu egy nyílt forrású Linux-disztribúció, az Ubuntu hivatalos származéka. Xfce grafikus környezetet használ. Az Xubuntut azon felhasználóknak szánják, akik kisebb számítógépes ismerettel rendelkeznek vagy azoknak, akik egy hatékony grafikus környezetben és egy gyors rendszeren szeretnének dolgozni. Főként GTK+ alkalmazásokat tartalmaz. Rendszerigénye jóval kisebb az Ubuntu vagy Kubuntu kiadásoknál megszokottól, így régebbi számítógépeken is használható.

Történet[szerkesztés]

Híresztelések szerint az Ubuntu Breezy Badger (5.10) verziója mellett jelent meg, de a hivatalos megjelenés időpontja nem határozható meg, mivel az Xubuntu nevet már az xubuntu-desktop csomagban használták, amely az Xfce környezetet telepítette. Az első hivatalos Xubuntu kiadás 2006. június 1-jén jelent meg az Ubuntu 6.06 mellett, melynek kódneve a Dapper Drake volt. 2009 óta hatalmas változtatásokon esett túl. A felhasználói felülete új, korszerűbb dizájnt kapott. A telepítő lemezt is átalakították a 10.10-es verzióban. A kodekeket és az elérhető frissítéseket egyből telepíthetjük az alap telepítéssel együtt. A legtöbb beállítást csak a telepítés közben kell megadnunk, így gyorsult a telepítés folyamata. Ha ezzel kész vagyunk, a hátralévő időben játékokkal szórakoztathatjuk magunkat (vagy bármilyen más programmal), vagy megnézhetünk egy, a rendszert ismertető diasorozatot.

Eltérések az Ubuntutól[szerkesztés]

Az Ubuntu alapértelmezetten a Unity asztali környezetet használja. Az Xubuntu az Xfce grafikus környezetet használja, ezáltal kevésbé terheli a rendszert, régebbi számítógépeken jobban használható. Xubuntu elsődlegesen GTK+ alkalmazásokat használ, amelyeket úgy terveztek, hogy ne használja annyira a rendszer erőforrásait, mint a GNOME megfelelői.

Rendszerkövetelmények[1][szerkesztés]

A rendszer kipróbálásához DVD-re írható, azonban a DVD-ről futtatott rendszer lassabb lesz, mint egy telepített rendszer és az esetleg módosított beállításokat, mentéseket a rendszer leállításakor/újraindításakor elveszti (mivel a DVD-n tárolt fájlokat nem írja felül). DVD-ről futtatáshoz min. 512 MB RAM a szükséges. A 16.04-es Xubuntu verzió telepítéséhez és futtatásához

szükséges: 512 MB RAM 7,5 GB szabad merevlemez-terület

ajánlott: 1 GB RAM és 20 GB szabad merevlemez-terület.

Hasonló projektek[szerkesztés]

Az Xubuntuhoz hasonló projekt a Lubuntu, amely egy LXDE grafikus környezettel terjesztett Ubuntu változat. Akárcsak a Xubuntu ez is alacsony erőforrásigényű ezért ideális választás lehet a régebbi gépekhez. Egy másik régebben használt disztribúció a Fluxbuntu, amely szintén a szerényebb teljesítményű gépekhez volt ajánlható, mivel a Fluxbox nevű ablakkezelőt tartalmazta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. community, The Xubuntu: System Requirements « Xubuntu (en-US nyelven). xubuntu.org. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Xubuntu témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]