blackPanther OS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
blackPanther OS
blackPanther OS v16.2SE (Silent Killer)
blackPanther OS v16.2SE (Silent Killer)
Fejlesztő

Barcza Károly


Közreműködők:
Horváth Miklós
Tóth-Czeper Gábor
Molnár Péter
Nagy György


Közösségépítők:
Somogyi Zoltán
Jarmai Zsolt
Stósz Gábor
Bor Péter


Hozzájárulók:
Balatoni Tamás
Boda Zoltán
Csonka Máté
Dancsi Richárd
Dorozel Csaba
Dvornik László
Farkas Szilveszter
Fitos Zoltán
Kovács Tamás
Kovács Zsolt
Kretz Ferenc
Monda László
Raúl López
Róth Péter
Szabó Gergely
Tóth István
Udvari Zsolt
Valek Béla
Robert Valentine
Varga Tamás
Somogyi Zoltán
Horváth Adrián

Porcsin László
Forráskód nyílt
OS-család Linux
Legelső kiadás 2003
Stabil verzióv16.2SE (Silent Killer)
(2017. május 22.)
Fejlesztői verzió 2018
Hardver x86, x86-64
Csomagkezelő RPM és AppImage
Kernel monolitikus
Felhasználói felület Plasma 5
Licenc számos különböző licenc
Státusz Aktív
Weboldal http://www.blackpanther.hu

A blackPanther OS magyarok által fejlesztett RPM-alapú Linux disztribúció, aminek a fejlesztése 2002-ben indult el. A név a „blackPanther Operating System” rövidítése ami annyit tesz magyarul, hogy: fekete párduc operációs rendszer. A csapat magyar alternatív operációs rendszerként határozza meg.

A "blackPanther" névnek vagy a projektnek, nincs köze semmilyen faji, vagy politikai nézethez, szervezethez sem. Miért ez a neve? Sok okból csak az egyik ez.

A projekt mára ötvözi a legismertebb rendszerek pozitív tulajdonságait, szolgáltatásait és a saját fejlesztéseit. Azért jött létre, hogy elfedje a különbségeket a Microsoft Windows és a Linux rendszerek között. A kezdő felhasználók könnyű használatáért és egyszerű menü alapú karbantarthatóságáért választják, a tapasztaltabbak a stabilitás és a megbízhatóság miatt használják.

Felhasználói csoport[szerkesztés]

2013 augusztusa óta működik a blackPanther OS Facebook felhasználói csoportja, ahol csatlakozhat bárki aki érdeklődik az alternatív operációs rendszerek után.[1]

Fejlesztési irányelv[szerkesztés]

A blackPanther OS egy olyan alternatív operációs rendszer, ami lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy egy biztonságosabb környezetre cseréljék rendszerüket, a lehető leggazdaságosabb módon. Az alaprendszer az általános mindennapi használathoz szükséges összes programot tartalmazza, megkönnyítve a zökkenőmentes átállást. A blackPanther csapat olyan asztali operációs rendszert épített, ami olyan megbízható és stabil, mint a Linux, de emellett olyan felhasználóbarát és rugalmas, mint a Microsoft platform. A fejlesztők elsődleges célja egy olyan rendszer létrehozása, ami mind megjelenésében, mind szolgáltatásaival elmossa az éles kontrasztot a Windows és a Linux között.

Programok[szerkesztés]

Az alaprendszer a mindennapi használathoz szükséges összes alkalmazást tartalmazza, utólagos vásárlást vagy telepítést nem igényel. Ide érthető az Office, képszerkesztő, videóvágó, multimédialejátszó és internet böngésző programok is, melyek, ingyenes GPL licenc alapon kerülnek terjesztésre. A blackPanther OS alaprendszerbe csak szigorú ellenőrzés és tesztelés után kerülhetnek olyan alkalmazások, melyek a rendszer támogatását élvezik.

A rendszerben több egyedi fejlesztésű program, alkalmazás és integráció is megtalálható. Egyedi módon a blackPanther OS egy Számlázó-Raktárkezelő programot is tartalmaz a magyar kis- és középvállalkozások számára, melynek a használata ezen az operációs rendszeren ingyenes.

Egy kattintásos telepítés és eltávolítás (App-Helper)[szerkesztés]

Még a blackPanther OS v14.1 változatban került bevezetésre az "App-Helper" (Alkalmazás Segítő) telepítőszolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a blackPanther OS rendszerünk feltelepítése után egy keresett alkalmazást közvetlenül a menüből telepítse vagy távolítsa el a felhasználó. Így nincs szüksége kutatásra, külön tájékozódásra, hogy milyen alternatív programokat tud használni a rendszeren. Az "App-Helper" támogatja a MIME típusokat is. Így amennyiben egy feladatra, fájlhoz nincs még meg a társítható alkalmazás a rendszerben, az "App-Helper" automatikusan feltelepíti, ehhez elég a fájlra kattintani és a telepítés automatikusan elindul.

Műveleti alkalmazásválasztó (App-Mime)[szerkesztés]

A v16.2SE verzióban már alapértelmezett lett az "App-Mime" ami nem más mint a műveletekhez csoportosított alkalmazás választó program. Ez nem csak felkínál egy művelethez több alkalmazás alternatívát, hanem az App-Helperrel együttműködve, a még nem telepített programot azonnal telepíthetjük és használhatjuk is anélkül, hogy ezért külön programokat kellene elindítanunk.

Az App-Helper és az App-Mime felhasználást megkönnyítő megoldások, teljes mértékben a blackPanther OS egyedi fejlesztései és innovációi.[2]

Windows alkalmazások[szerkesztés]

A blackPanther OS olyan segédprogramok mint a Wine 3.x és a grafikus felületet biztosító WineTricks, PlayOnLinux, vagy a Q4Wine segítségével képes egyes Windowsra készített alkalmazások futtatására, már DirectX támogatással számos Windows játék is telepíthetővé vált. A támogatott programok listája a keretprogramok beépített adatbázisában vagy a Wine hivatalos oldalán elérhetőek.

Magyar nyelvű parancskészlet[szerkesztés]

A Linux-ra váltó felhasználóknak nagy nehézséget szokott okozni a konzol használata, hiszen számukra teljesen idegen az, hogy egy utasítást, műveletet egy "ablakba" gépeljenek be. Ehhez szükség lenne az utasítások idegennyelvű ismeretére, mint például a Debian alapú rendszereken az "apt-get". Ezért több mint 10 évvel ezelőtt a blackPanther OS-be integráltak egy magyar nyelven értő, de önálló parancskészletet, melyet a 'parancsok' kulcsszó begépelésével listázhatunk.[3]

Egyetlen egyszerű példát említenék meg összehasonlításképpen:

  • Debian/Ubuntu alapú rendszeren a program frissítési és/vagy telepítési utasítás így néz ki a GIMP nevű szoftver esetében: sudo apt-get update gimp / sudo apt-get install gimp
  • A blackPanther OS esetében a telepítési és a frissítési utasítás pedig gyakorlatilag ennyi: telepites gimp (a 'sudo'-t nem használunk, a felhasználói hitelesítés automata, a helyesírási hibák elkerülése végett ékezeteket is mellőztük a magyar parancsoknál)

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

A blackPanther OS speciális optimalizálásának köszönhetően a teljes rendszer Plasma 5 környezettel akár 300MB RAM lefoglalása alatt képes egy Pentium 4 osztályú gépen egy rugalmas és korszerű munkakörnyezetet biztosítani számunkra.[4]

Hangvezérlés[szerkesztés]

A blackPanther OS a jövőben beépített hangvezérléssel is el lesz látva. Egyes funkciókat, műveleteket elvégezhetünk hangutasításokkal, kattintgatás helyett.[5] (A Google API változásai miatt a funkció fejlesztése szünetel.)

Dokumentáció[szerkesztés]

A blackPanther OS használatához nem csak a saját kézikönyve érhető el, hanem magyar nyelven egy online tudásbázis is, amely folyamatosan bővül a felhasználói igényeknek megfelelően. A disztribúciók átjárhatóságának köszönhetően, kis gyakorlás után már bármelyik disztribúció dokumentációja is felhasználható tanulásra, fejlesztésre, karbantartásra is.

Csomagok[szerkesztés]

A blackPanther OS-hez több mint 30.000 programcsomag érhető el, 2017-ben indult az Alkalmazás-raktár, ahol a blackPanther OS felhasználók könnyedén megismerkedhetnek a legjobb programokkal, ezek egy kattintással pedig telepíthetőek is. A rendszer kompatibilitásának köszönhetően, számos más disztribúció csomagjait is képes fogadni (pl.: Fedora), opcionálisan elérhető egykattintásos konverternek köszönhetően Deb-típusú fájlok is telepíthetőek. A fejlett csomagkezelőnek köszönhetően a külső csomagforrásokat is képes kezelni és onnan programokat telepíteni.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelvű hivatkozások[szerkesztés]

Külföldi hivatkozások[szerkesztés]