blackPanther OS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
blackPanther OS
FejlesztőBarcza Károly
Forráskódnyílt
OS-családRed Hat (Linux)
Legelső kiadás2003
Stabil verzióv22.1 (Pomáz)
(2020. augusztus 16.)
Fejlesztői verzióV24.1
Hardverx86, x86-64
CsomagkezelőRPM, AppImage és Flatpak, Snap együttes támogatása
Kernelmonolitikus
Felhasználói felületKDE
Licencszámos különböző licenc
StátuszV18.1SE szabadon elérhető
Weboldalhttp://www.blackpanther.hu

A blackPanther OS magyarok által fejlesztett, RPM-alapú Linux disztribúció, aminek a fejlesztése 2002-ben indult el. A név a „blackPanther Operating System” rövidítése (fekete párduc operációs rendszer); a névnek vagy a projektnek közlésük szerint nincs köze semmilyen faji, vagy politikai nézethez, szervezethez sem. A fejlesztő magyar alternatív operációs rendszerként határozta meg, melynek célja, hogy elfedje a különbségeket a Microsoft Windows és a Linux rendszerek között.

A rendszer ingyenesen letölthető változata 2022-ben megszűnt, viszont jótékonysági szervezetek, karitatív munkát végzők számára, valamint oktatási célra továbbra is ingyenesen elérhető. Ezen kívül a blackPanther Facebook csoportjában kérhető ISO a közösségi vezetőktől.[1]

Programok[szerkesztés]

Az alaprendszer a mindennapi használathoz szükséges összes alkalmazást tartalmazza.

A rendszerben több egyedi fejlesztésű program, alkalmazás és integráció is megtalálható. Egyedi módon a blackPanther OS a NAV követelményeknek megfelelő Számlázó és alapvető készletkezelő programot is tartalmaz a magyar kis- és középvállalkozások számára, melynek a használata ezen az operációs rendszeren ingyenes.

Programcsomagok[szerkesztés]

A blackPanther OS ugyan egy RPM alapú disztribúció, de a v16.2 változatban elsőként integrálta a rendszerbe az AppImage csomagformátum támogatását, illetve a v18.1 verzióval a Flatpak, a 18.1SE verzióval pedig a Snap csomagformátum is támogatottá vált. Konverter programokkal a Deb-típusú, Anbox (Android környezetet biztosító megoldás) és a Darlin keretprogrammal egyes MacOS-re készült DMG vagy PKG csomagformátumok telepítését és futtatását is lehetővé teszi.

Az App-Helper (Alkalmazás Segítő) telepítőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy a menüből kiválasztott, de még fel nem telepített alkalmazásokat a rendszer telepítse és indítsa. Az App-Mime lehetővé teszi az egyed adatformákhoz való applikációk intelligens kiválasztását. A Microsoft 2021-ben lemásolta a blackPanther OS App-Helper technológiáját és beépítette a Windows 11-be Installation-On-Demand néven.

AppHelper séma
Az AppHelper működési elve

Az alkalmazás-raktár fiókkal rendelkező tagoknak elérhető[1] és több, mint 30.000 RPM-programcsomagot tartalmaz.

Windows alkalmazások[szerkesztés]

A Windows programok egy részét a Wine, WineTricks, PlayOnLinux vagy a Q4Wine segítségével képes futtatni.

Magyar nyelvű parancskészlet[szerkesztés]

A fejlesztők véleménye szerint a Linuxra váltó felhasználóknak nagy nehézséget szokott okozni a konzol használata, ezért törekednek arra, hogy minden beállítás elérhető legyen grafikus felületen.

Ennek ellenére a rendszerbe integráltak egy magyar nyelvű parancskészletet, melyet a ‘parancsok’ kulcsszó begépelésével lehet kilistázni. A terminál fogadja az angol nyelvű parancsokat is.[2]

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

Minimális konfiguráció:[3]

  • CPU: Intel/AMD (2 magos – 64 bites) 1,5 GHz
  • 4 GB RAM
  • 40 GB HDD
  • Intel 9xx (vagy újabb) VGA-Kártya

Táblagépek támogatása[szerkesztés]

A blackPanther OS saját fejlesztésében 2019 végén elindította a táblagépek támogatását is, az érintőképernyő használhatóságán túl a KDE Plasma munkaasztal teljes táblagép-módú működésének támogatását, beleértve az elfordítás kezelését vagy a képernyő-billentyűzetet.[4]

ChatGPT[szerkesztés]

A blackPanther OS 22.1-es verziójába 2023 márciusában integrálták a ChatGPT-t, a Facebook márkaoldalon megjelent ezzel kapcsolatos bejegyzésük alapján tudomásuk szerint ezzel a blackPanther OS lett az első Linux disztribúció amelybe integrálva lett ez a funkció.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alkalmazás raktár. Blackpather OS. (Hozzáférés: 2022. március 10.) „A tartalom kizárólag a támogató felhasználóknak érhető el. Esetleg töltsd le a "Nemzeti Linux"-ot, és kérd a szolgáltatást tőlük, hiszen abban a 2 milliád forintból amit szakértésre felvettek rá, biztosan futotta ilyenre is! Mi 2021 január 25-ig ingyen adtuk ehhez a magyar rendszerhez...”
  2. Magyar – anyanyelvű – parancsok (magyar nyelven). blackPanther Projekt, 2017. február 23. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  3. Rendszerkövetelmények, 2017. február 5. (Hozzáférés: 2022. március 10.)
  4. Tablet/Telefon-mód, automatikus elforgatás blackPanther OS-en” (hu-HU nyelven).  

További információk[szerkesztés]