blackPanther OS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
blackPanther OS
BlackPanther OS v18.1 Pro.jpg
Fejlesztő

Alapító-vezető:
Barcza Károly

Csapat:
Horváth Miklós
Molnár Péter
Tóth-Czeper Gábor
Nagy György

Közösségépítők:
Somogyi Zoltán
Jarmai Zsolt
Stósz Gábor
Bor Péter

Hozzájárulók:
Balatoni Tamás
Boda Zoltán
Csonka Máté
Dancsi Richárd
Dorozel Csaba
Dvornik László
Farkas Szilveszter
Fitos Zoltán
Kovács Tamás
Kovács Zsolt
Kretz Ferenc
Monda László
Raúl López
Róth Péter
Szabó Gergely
Tóth István
Udvari Zsolt
Valek Béla
Robert Valentine
Horváth Adrián

Porcsin László
Forráskód nyílt
OS-család Linux
Legelső kiadás 2003
Stabil verzióv18.1 (Renegade)
(2019. április 6.)
Fejlesztői verzió v20.1
Hardver x86, x86-64
Csomagkezelő RPM, AppImage és Flatpak együttes támogatása
Kernel monolitikus
Felhasználói felület Plasma 5
Licenc számos különböző licenc
Státusz Aktív
Weboldal http://www.blackpanther.hu

A blackPanther OS magyarok által fejlesztett RPM-alapú Linux disztribúció, aminek a fejlesztése 2002-ben indult el. A név a „blackPanther Operating System” rövidítése ami annyit tesz magyarul, hogy: fekete párduc operációs rendszer. A csapat magyar alternatív operációs rendszerként határozza meg.

A "blackPanther" névnek vagy a projektnek, nincs köze semmilyen faji, vagy politikai nézethez, szervezethez sem. Miért ez a neve? Sok okból csak az egyik ez.

A projekt mára ötvözi a legismertebb rendszerek pozitív tulajdonságait, szolgáltatásait és a saját fejlesztéseit. Azért jött létre, hogy elfedje a különbségeket a Microsoft Windows és a Linux rendszerek között. A kezdő felhasználók könnyű használatáért és egyszerű menü alapú karbantarthatóságáért választják, a tapasztaltabbak a stabilitás és a megbízhatóság miatt használják.

Felhasználói csoport[szerkesztés]

Elhagyva a hagyományos és lassú fórummegoldásokat, 2013 augusztusa óta működik a blackPanther OS felhasználói csoportja a Facebook-on, ahol csatlakozhat és gyors segítséget kérhet bárki, aki érdeklődik az alternatív operációs rendszerek után.[1]

Fejlesztési irányelv[szerkesztés]

A blackPanther OS egy olyan alternatív operációs rendszer, ami lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy egy biztonságosabb környezetre cseréljék rendszerüket, a lehető leggazdaságosabb módon. Az alaprendszer az általános mindennapi használathoz szükséges összes programot tartalmazza, megkönnyítve a zökkenőmentes átállást. A blackPanther csapat olyan asztali operációs rendszert épített, ami olyan megbízható és stabil, mint a Linux, de emellett olyan felhasználóbarát és rugalmas, mint a Microsoft platform. A fejlesztők elsődleges célja egy olyan rendszer létrehozása, ami mind megjelenésében, mind szolgáltatásaival elmossa az éles kontrasztot a Windows és a Linux között.

Programok[szerkesztés]

Az alaprendszer a mindennapi használathoz szükséges összes alkalmazást tartalmazza, utólagos vásárlást vagy telepítést nem igényel. Ide érthető az Office, képszerkesztő, videóvágó, multimédialejátszó és internet böngésző programok is, melyek, ingyenes GPL licenc alapon kerülnek terjesztésre. A blackPanther OS alaprendszerbe csak szigorú ellenőrzés és tesztelés után kerülhetnek olyan alkalmazások, melyek a rendszer támogatását élvezik.

A rendszerben több egyedi fejlesztésű program, alkalmazás és integráció is megtalálható. Egyedi módon a blackPanther OS a NAV követelményeknek megfelelő Számlázó és alapvető készletkezelő programot is tartalmaz a magyar kis- és középvállalkozások számára, melynek a használata ezen az operációs rendszeren ingyenes.

Programcsomagok[szerkesztés]

A blackPanther OS ugyan egy RPM alapú disztribúció, de a v16.2 változatban elsőként integrálta a rendszerbe az AppImage (fogd és ejtsd) csomagformátum támogatását, illetve a v18.1 verzióval pedig a Flatpak csomagformátum is támogatottá vált. Így akár százezer alkalmazás telepítésére is lehetőség van.

Amennyiben bármilyen programhiánnyal találkozik a felhasználó - a honlap útmutatása szerint[halott link] -, az ilyen irányú igényt a felhasználó csoportban, vagy közvetlen üzenetben lehet díjmentesen beküldeni a fejlesztőknek.

Alkalmazás-raktár[szerkesztés]

AppHelper séma
Az AppHelper működési elve

A blackPanther OS-hez több mint 30.000 RPM-programcsomag érhető el, 2017-ben indult a magyar nyelvű Alkalmazás-raktár[halott link], ahol a blackPanther OS felhasználók könnyedén megismerkedhetnek a legjobb minősített programokkal, programleírásokkal, útmutatókkal, és akár egy kattintással pedig telepíteni is tudják őket.

Egy kattintásos telepítés és eltávolítás (App-Helper)[szerkesztés]

Még a blackPanther OS v14.1 változatban került bevezetésre az "App-Helper" (Alkalmazás Segítő) telepítőszolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a blackPanther OS rendszerünk feltelepítése után egy keresett alkalmazást közvetlenül a menüből telepítse vagy távolítsa el a felhasználó. Így nincs szüksége kutatásra, külön tájékozódásra, hogy milyen alternatív programokat tud használni a rendszeren. Az "App-Helper" támogatja a MIME típusokat is. Így amennyiben egy feladatra, fájlhoz nincs még meg a társítható alkalmazás a rendszerben, az "App-Helper" automatikusan feltelepíti, ehhez elég a fájlra kattintani és a telepítés automatikusan elindul. Maga a telepítési folyamat szintén a blackPanther OS egyik saját fejlesztését, a Package-Wizard csomagkezelőt/telepítőt használja.

Műveleti alkalmazásválasztó (App-Mime)[szerkesztés]

A v16.2SE verzióban már alapértelmezett lett az "App-Mime" ami nem más mint a műveletekhez csoportosított alkalmazás választó program. Ez nem csak felkínál egy művelethez több alkalmazás alternatívát, hanem az App-Helperrel együttműködve, a még nem telepített programot azonnal telepíthetjük és használhatjuk is anélkül, hogy ezért külön programokat kellene elindítanunk.

Az App-Helper és az App-Mime felhasználást megkönnyítő megoldások, teljes mértékben a blackPanther OS egyedi fejlesztései és innovációi.[2]

Windows alkalmazások[szerkesztés]

A blackPanther OS olyan segédprogramok mint a Wine 3.x és a grafikus felületet biztosító WineTricks, PlayOnLinux, vagy a Q4Wine segítségével képes egyes Windowsra készített alkalmazások futtatására, már DirectX támogatással számos Windows játék is telepíthetővé vált. A támogatott programok listája a keretprogramok beépített adatbázisában vagy a Wine hivatalos oldalán elérhetőek.

Magyar nyelvű parancskészlet[szerkesztés]

A Linux-ra váltó felhasználóknak nagy nehézséget szokott okozni a konzol használata, hiszen számukra teljesen idegen az, hogy egy utasítást, műveletet egy "ablakba" gépeljenek be. Ehhez szükség lenne az utasítások idegen nyelvű ismeretére, mint például a Debian alapú rendszereken az "apt-get". Ezért több mint 10 évvel ezelőtt a blackPanther OS-be integráltak egy magyar nyelven értő, de önálló parancskészletet, melyet a 'parancsok' kulcsszó begépelésével listázhatunk.[3]

(A magyar parancskészletnek semmi köze az 'alias'-hoz, önálló C-bináris, és minden magyar utasításnak angol megfelelője is van, tehát a magyar 'parancsok', angolul 'commands' parancsként is elérhető. Az utasításkészlet a gettext motornak köszönhetően dinamikusan bővíthető más nyelvere is.)

Egyszerű példa:

  • Debian/Ubuntu alapú rendszeren a program frissítési és/vagy telepítési utasítás így néz ki a GIMP nevű szoftver esetében: sudo apt-get update gimp / sudo apt-get install gimp
  • A blackPanther OS esetében a telepítési és a frissítési utasítás pedig gyakorlatilag ennyi: telepites gimp (a 'sudo'-t nem használjuk, a felhasználói hitelesítés automata, a helyesírási hibák elkerülése végett ékezeteket is mellőztük a magyar parancsoknál)

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

A blackPanther OS speciális optimalizálásának köszönhetően a teljes rendszer Plasma 5 környezettel akár 300MB RAM lefoglalása alatt képes egy Pentium 4 osztályú, legalább 1,5GB memóriával rendelkező gépen egy rugalmas és korszerű munkakörnyezetet biztosítani számunkra.[4]

Táblagépek támogatása[szerkesztés]

A blackPanther OS saját fejlesztésében 2019 végén elindította a táblagépek támogatását is, ami nem az érintőképernyő használhatóságában merül ki, hanem a Plasma munkaasztal táblagép-módú működésében, megjelenésében és funkcióiban. Ezalatt a munkaasztal automatikus elfordulását, a Plasma felület átrendezését és az érintőképernyő orientációjának automatizálást, tovább képernyőbillentyűzet integrációt kell érteni. A táblagép támogatást egységesen a blackPanther-autorotate programcsomag biztosítja és kezeli az összes blackPanther OS változaton.

Hangvezérlés[szerkesztés]

A blackPanther OS a jövőben beépített hangvezérléssel is el lesz látva. Egyes funkciókat, műveleteket elvégezhetünk hangutasításokkal, kattintgatás helyett.[5] (A Google API változásai miatt a funkció fejlesztése szünetel.)

Dokumentáció[szerkesztés]

A blackPanther OS használatához nem csak a saját kézikönyve érhető el, hanem magyar nyelven egy online tudásbázis[halott link] is, amely folyamatosan bővül a felhasználói igényeknek megfelelően. A disztribúciók átjárhatóságának köszönhetően, kis gyakorlás után már bármelyik disztribúció dokumentációja is felhasználható tanulásra, fejlesztésre, karbantartásra is.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]