blackPanther OS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
blackPanther OS
blackPanther OS v16.1 (Silent Killer)
blackPanther OS v16.1 (Silent Killer)
Fejlesztő

Barcza Károly

Közreműködők:
Balatoni Tamás
Horváth Miklós
Tóth-Czeper Gábor

Hozzájárulók:
Boda Zoltán
Csonka Máté
Dancsi Richárd
Dorozel Csaba
Dvornik László
Farkas Szilveszter
Fitos Zoltán
Horváth Adrián
Kovács Tamás
Kovács Zsolt
Kretz Ferenc
Monda László
Raúl López
Róth Péter
Szabó Gergely
Tóth István
Udvari Zsolt
Valek Béla
Robert Valentine
Varga Tamás

blackPanther Europe Ltd.
Forráskód nyílt
OS-család Linux
Stabil verzió v16.1.2 (Silent Killer)
(2016. október 15.)
Hardver x86, x86-64
Csomagkezelő RPM
Kernel monolitikus
Felhasználói felület Plasma 5
Licenc számos különböző licenc
Státusz Aktív
Weboldal http://www.blackpantheros.eu

A blackPanther OS egy magyar fejlesztésű RPM-alapú Linux disztribúció, aminek a fejlesztése 2002-ben indult el. A név a „blackPanther Operating System” rövidítése ami annyit tesz magyarul, hogy fekete párduc operációs rendszer.

A "blackPanther" névnek vagy a projektnek, nincs köze semmilyen faji, vagy politikai nézethez, szervezethez sem.

A projekt mára ötvözi a legismertebb rendszerek pozitív tulajdonságait, szolgáltatásait. Azért jött létre, hogy elfedje a különbségeket a Microsoft Windows és a Linux között. A kezdő felhasználók könnyű használatáért és egyszerű menü alapú karbantarthatóságáért választják, a tapasztaltabbak a stabilitás és a megbízhatóság miatt használják.

Fejlesztői közösség[szerkesztés]

2013 augusztus óta a blackPanther OS felhasználói csoportja nyílt, bárki csatlakozhat aki érdeklődik az alternatív operációs rendszerek után, vagy segítségre van szüksége. Akinek van kedve részt venni a fejlesztésben vagy szeretne javaslatokat tenni az a fejlesztői csoporthoz tud csatlakozni.

Fejlesztési irányelv[szerkesztés]

A blackPanther OS egy olyan alternatív operációs rendszer, ami lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy egy biztonságosabb környezetre cseréljék rendszerüket, a lehető leggazdaságosabb módon. Az alaprendszer az általános mindennapi használathoz szükséges összes programot tartalmazza, megkönnyítve a zökkenőmentes átállást. A blackPanther csapat olyan asztali operációs rendszert épített, ami olyan megbízható és stabil, mint a Linux, de emellett olyan felhasználóbarát és rugalmas, mint a Microsoft platform. A fejlesztők elsődleges célja egy olyan rendszer létrehozása, ami mind megjelenésében, mind szolgáltatásaival elmossa az éles kontrasztot a Windows és a Linux között.

Programok[szerkesztés]

Az alaprendszer a mindennapi használathoz szükséges összes alkalmazást tartalmazza, utólagos vásárlást vagy telepítést nem igényel. Ide érthető az Office, képszerkesztő, videóvágó, multimédialejátszó és internet böngésző programok is, melyek, ingyenes GPL licenc alapon kerülnek terjesztésre. A blackPanther OS alaprendszerbe csak szigorú ellenőrzés és tesztelés után kerülhetnek olyan alkalmazások, melyek a rendszer támogatását élvezik.

A rendszerben több egyedi fejlesztésű program, alkalmazás és integráció is megtalálható. Egyedi módon a blackPanther OS egy Számlázó-Raktárkezelő programot is tartalmaz a magyar kis- és középvállalkozások számára, melynek a használata ezen az operációs rendszeren ingyenes.

Egy kattintásos telepítés[szerkesztés]

A blackPanther OS v14.1 változatban került bevezetésre az "App-Helper" (Alkalmazás Segítő) telepítőszolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a blackPanther OS telepítése után a keresett alkalmazást közvetlenül a menüből telepítse a felhasználó. Így nincs szüksége kutatásra, külön tájékozódásra, hogy milyen alternatív programokat tud használni a rendszeren. Az "App-Helper" támogatja a MIME típusokat is. Így amennyiben egy feladatra, fájlhoz nincs még meg a társítható alkalmazás a rendszerben, az "App-Helper" automatikusan feltelepíti.

Windows alkalmazások[szerkesztés]

A blackPanther OS olyan segédprogramok mint a Wine és a grafikus felületet biztosító WineWizard, PlayOnLinux, vagy a q4wine segítségével képes egyes Windowsra készített alkalmazások futtatására. A támogatott programok listája a keretprogramok beépített adatbázisában vagy a Wine hivatalos oldalán elérhetőek.

Magyar nyelvű parancskészlet[szerkesztés]

A Linux-ra váltó felhasználóknak nagy nehézséget szokott okozni a konzol használata, hiszen számukra teljesen idegen az, hogy egy utasítást, műveletet egy "ablakba" gépeljenek be. Ehhez szükség lenne az utasítások idegennyelvű ismeretére, mint például a Debian alapú rendszereken az "apt-get". Ezért 10 évvel ezelőtt a blackPanther OS-be integráltunk egy magyar nyelven értő parancskészletet, melyet a 'parancsok' kulcsszó begépelésével listázhatunk.


Egyetlen egyszerű példát említenék meg összehasonlításképpen:

  • Debian alapú rendszeren a frissítési és telepítési utasítás így néz ki a GIMP esetében: apt-get update gimp / apt-get install gimp
  • A blackPanther OS esetében a telepítési és a frissítési utasítás pedig így: telepites gimp (a helyesírási hibák elkerülése végett, ékezeteket nem használunk)

Hangvezérlés[szerkesztés]

A blackPanther OS a jövőben beépített hangvezérléssel is el lesz látva. Egyes funkciókat, műveleteket elvégezhetünk hangutasításokkal, kattintgatás helyett.[1] (A Google API változásai miatt a funkció fejlesztése szünetel.)

Csomagok[szerkesztés]

A blackPanther OS-hez temérdek programcsomag érhető el, de kompatibilitásának köszönhetően, számos más disztribúció csomagjait is képes fogadni (pl.: Fedora). A fejlett csomagkezelőnek köszönhetően a külső csomagforrásokat is képes kezelni és onnan programokat telepíteni.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Bemutató és oktatási anyagok[szerkesztés]

Magyar nyelvű hivatkozások[szerkesztés]

Külföldi hivatkozások[szerkesztés]