LiveCD

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
blackPanther OS élő-munkaasztal
A magyar blackPanther OS LiveCD asztala

A LiveCD (és a LiveDVD) egy teljes operációs rendszert (leginkább linuxot) tartalmazó optikai vagy memória alapú adathordozó (pendrive), ami elsősorban a rendszer kipróbálására szolgál, és ehhez nem is kell telepíteni a számítógépre. Ezzel együtt a telepítésre is lehetőséget ad.

A rendszer a lemezről indítható és azokkal a programokkal lehet használni, amelyeket beleintegráltak.

Az operációs rendszer magától nem települ fel a számítógépre, így a gép merevlemezén található más operációs rendszer, és az adatok is sértetlenek maradnak. Viszont a CD-ről indított rendszerből hozzáférhetünk a merevlemezen lévő adatokhoz és adott esetben szerkeszthetjük, másolhatjuk vagy törölhetjük is őket.

A rendszer elindításához az szükséges, hogy a CD-ROM, illetve a DVD-ROM legyen gépünkön az elsődleges bootolási eszköz. A liveCD-k mindent a memóriába csomagolnak ki és onnan futtatják azt.

A liveCD beszerzéséhez (ezek ingyenes, szabad szoftverek) a megfelelő helyről le kell tölteni egy ISO képfájlt, és kiírni egy CD-re vagy – méretére tekintettel – egy DVD lemezre.

A liveCD-k tartalma nagyrészt megegyezik a telepített rendszerével. Általában automatikusan megkeresik és felismerik a számítógépben található hardverelemeket és az internetkapcsolatot.

A liveCD használata nem okoz bajt a számítógépben, mert ha kivettük a lemezt, újraindítás után minden az eredeti állapotba kerül.

Live rendszer készíthető pendrive-ra is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]