Xinu (operációs rendszer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XINU
FejlesztőDouglas Comer
OS-családUnix-szerű
Programozási nyelvC
Stabil verziónem ismert
Felhasználói felületparancssor
LicencEgyedi: [1][2], csak nem-kereskedelmi terjesztésre
Státuszaktuális
WeboldalXinu Operating System

A Xinu (a "Xinu Is Not Unix" rekurzív rövidítésből) egy kicsi és nagyon karcsú többfeladatos Unix-szerű operációs rendszer, amelyet eredetileg Douglas Comer fejlesztett ki a Purdue Egyetemen, az 1980-as években, oktatási célokra. A név érdekessége, hogy egyszerre rekurzív rövidítés és a "Unix" szó visszafelé. Több számítógép-architektúrára is portolták, így DEC LSI-11 és VAX rendszerekre, a Sun-2 és Sun-3 munkaállomásokra, valamint PowerPC G3, Intel x86, MIPS architektúrákra.

A Xinu-t, a MINIX-hez hasonlóan, a számítástechnikai oktatásban használták, mivel ezeket az operációs rendszereket a tömörség és átláthatóság szem előtt tartásával alakították ki.

Eredetileg a Xinu nem sokat "tudott", de az újabb Xinu-verziókban már megjelent a virtuális memória, az internetprotokollok és a fájlrendszer kezelése.

A Xinu mára gyakorlatilag kihalt. Ennek egyik oka a Linux és hasonló, nyílt forráskódú operációs rendszerek elterjedése volt, valamint az, hogy a Xinu-t nem lehetett a termelésben használni.

A Xinu legfrissebb változata a Purdue Egyetem Xinu 8 verziója Sparc platformra. A legfrissebb PC-s verzió a Canberrai Egyetem Xinu 386 rendszere – ez védett módban fut, lineáris SVGA grafikát támogat. Figyelemre méltó a Marquette Egyetem Embedded XINU projektje, amely WRT54GL és WRT54G routerekbe telepíthető, ezek MIPS processzorára portolt Xinu rendszer.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Xinu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.