Gördülő kiadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gördülő kiadás, a gördülő frissítés vagy a folyamatos szállítás a szoftverfejlesztésben az a koncepció, hogy az alkalmazások gyakran frissítenek.[1][2][3] Ez ellentétben áll egy szabványos vagy pont-kiadású fejlesztési modellel, amely olyan szoftververziókat használ, amelyeket az előző verzióra kell telepíteni.

A gördülőkiadás-fejlesztési modellek egyike a sokféle szoftverkiadás-életciklusnak. Bár a gördülő kiadású modell használható bármely szoftverdarab vagy -gyűjtemény fejlesztéséhez, a Linux-disztribúciók gyakran használják, lásd a gördülő disztribúciót.

A gördülő kiadást általában kis és gyakori szoftverfrissítések alkalmazásával hajtják végre. Azonban egyszerűen a frissítések megléte nem jelenti azt, hogy egy szoftver egy gördülő kiadási ciklust használ; ehhez a fejlesztők filozófiájának annak kell lennie, hogy dolgozniuk kell egy kódággal, versus diszkrét változatokkal. Amikor a gördülő kiadás fejlődési modellként kerül alkalmazásra, a szoftverfrissítéseket általában a felhasználó személyi számítógépén lévő csomagkezelő szállítja a felhasználóknak, és az interneten keresztül egy internetes fájlkiszolgálón tárolt távoli szoftvertárat (gyakran tükrözés segítségével) ér el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alex Newth: What Is a Rolling Release?. wiseGeek, 2015. május 9. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.)
  2. Steven J. Vaughan-Nichols: Rolling release vs. fixed release Linux. ZDNet, 2015. február 3. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.)
  3. Continuous Delivery and Rolling Upgrades. Ansible Documentation, 2016. április 21. [2018. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rolling release című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.