Vorbis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vorbis szabad és nyílt hangtömörítési eljárás (kodek), amit a Xiph.org Alapítvány fejleszt. Általában az Ogg konténerrel használják, ezért gyakran nevezik – nem teljesen pontosan – Ogg Vorbisnak vagy – még kevésbé pontosan – Oggnak is.

A Vorbis – a Xiph.org többi projektjével együtt – annak hatására jött létre, hogy az MP3 formátumhoz fűződő szabadalmi jogokat birtokló Fraunhofer Intézet 1998 szeptemberében bejelentette, hogy jogdíjat fog szedni az MP3 használatáért.

A többi audioformátumhoz képest a Vorbis ifjú: a stabil v1.0-s verzió 2002. július 19-én jelent meg.

Növekvő népszerűség[szerkesztés]

Az Ogg Vorbis formátum bizonyította népszerűségét a nyílt forráskódú közösségekben; határozottan állítják, hogy annak nagyobb pontossága és teljesen szabad volta alkalmassá teszi a körülbástyázott MP3 formátum leváltására. Bár az MP3-at az 1990-es évek közepe óta széles körben alkalmazták, egészen 2005-ig megtartotta uralkodó pozícióját a veszteséges hangtömörítési eljárások között.

A kereskedelmi szektorban számos újabb számítógépes játékban alkalmazzák a Vorbist (legjobb példák az Epic Games Unreal Tournament 2003 és az Unreal Tournament 2004, a Microsoft Halo és a Uru PC-s átirata). A Vorbist támogató hardveres lejátszók száma folyamatosan növekszik; a kompatibilis lejátszók listáját lásd lejjebb. Sok népszerű szoftveres lejátszó támogatja a Vorbis formátumot, néhány közülük külső plug-in segítségével; a kompatibilis lejátszók listáját lásd lejjebb. Az Ogg Vorbis növekvő népszerűségének másik jele az azt támogató weboldalak száma, mint például a Jamendo vagy a Mindawn, és néhány nemzeti rádióállomás, mint a Radio France és a CBC Radio, melyek a Vorbis streamek (adatfolyamok) adását is támogatják.

Műszaki adatok[szerkesztés]

Hardver- és szoftvertámogatottság[szerkesztés]

Hardver[szerkesztés]

Egyre több hordozható lejátszó és asztali „DVD” lejátszó képes a Vorbis kódolású zenék lejátszására.

Szoftver[szerkesztés]

  • A népszerű Ubuntu Linux Amerikában ezt az eljárást használja
  • A Spotify e formátumban streameli a zenét

Lejátszás[szerkesztés]

Az Ogg Vorbis többek között az alábbi lejátszókkal hallgatható:

Előállítás[szerkesztés]

A Vorbis előállítható a Xiph.org saját eszközeivel. Emellett számos program támogatja, például:

  • Linux, *BSD és Unix platformok:
    • Ogg Vorbis tools: oggenc (általában része a disztribúcióknak, portoknak)
  • Linux, MacOSX, Windows:
  • Linux (Wine), Windows:
    • dBpowerAMP Music Converter [3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]