Winamp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winamp
Wa-logo.png

Fejlesztő Nullsoft
Legfrissebb stabil kiadás 5.666.3516 (2013. december 12.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás 5.7.0.3367 (2013. április 17.) +/-
Programozási nyelv C++
C
Operációs rendszer

Microsoft Windows

Android (béta) [1]
Kategória Médialejátszó
Licenc kereskedelmi, freeware
A Winamp weboldala

A Winamp egy multimédiás lejátszóprogram, melyet a Nullsoft készített és végül az America Online szerzett meg. Skinelhető, sokféle formátumot támogat, alapverziója freeware. Első változatát Justin Frankel adta ki 1997-ben. Ma már képes élő és rögzített internetes videotartalmak lejátszására is.

Az eredeti MP3-lejátszás a Tomislav Uzelac által készített AMP® dekódoló motorral működött. A későbbi verziókban ezt a Nitrane-ra cserélték, amely a Nullsoft saját dekódolója volt, bár ezt a PlayMedia kétségbevonta. Polgári peres eljárást rendeztek, de végül peren kívül megegyeztek. Nem sokkal ezután a Nullsoft átváltott egy ISO dekóderre, Fraunhofer Gesellschafttól, az MP3 formátum kifejlesztőjétől.

A Winamp felhasználótábora 2005-ben 33 millió havi felhasználóról 52 millióra nőtt, egyes számítások szerint a harmadik legtöbbet használt médialejátszóvá téve a programot.

A Winamp erőssége abból származik, hogy rendkívül nagy felhasználói közössége van, akik folyamatosan fejlesztik a program képességeit, a megjelenítést és folyamatosan készítenek skineket is.[forrás?]

2013 novemberében az AOL bejelentette, hogy a Winamp fejlesztését befejezi, a hivatalos honlap működését 2013. december 20-án beszünteti. A bejelentést követően azonban a Nulsoftot megvásárolta az AOL-tól a brüsszeli Radionomy internetrádió és a szoftver továbbra is letölthető és ingyenesen felhasználható maradt.[2]

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Winamp5 képességei a következők:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Winamp for Android (angol nyelven). WinAmp Blog. (Hozzáférés: 2011. február 1.)
  2. Origo, 2014.01.02.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]