Epic Games

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Epic Games
Epic Games logo.svg
Epic Games' Headquarters.jpg
Típus Zártan működő (részvénytársaság)
Alapítva Rockville, Maryland (1991)
Székhely Cary, Észak-Karolina
Vezetők Tim Sweeney, Alapító és elnök
Mark Rein, Alapító, VP
Jay Wilbur, VP
Cliff Bleszinski Vezető designer
Alapító Tim Sweeney
Iparág videojáték-ipar
Tulajdonos Lasse Kramhøft
Forma részvénytársaság
Termékek Unreal széria, Unreal engine és számos más játék
Alkalmazottak száma 120
Anyavállalata Tencent
Leányvállalatai People Can Fly

Az Epic Games weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Epic Games témájú médiaállományokat.

Epic Games (régebben Epic MegaGames) egy számítógépes játékok fejlesztésével foglalkozó cég, székhelye Cary, Észak-Karolina, Amerikai Egyesült Államok.

Történet[szerkesztés]

A céget eredetileg Potomac Computer Games néven alapította Tim Sweeney a marylandi Rockvilleben, 1991-ben. Az első termékük a ZZT nevű játék volt, amelyet az alapítás évében dobtak piacra. A későbbiekben a vállalat neve Epic MegaGames-re módosult.

Az Epic a kezdetekben főként shareware játékaik révén szerzett nevet magának, melyek közt olyan nevek voltak, mint az Epic Pinball, Jill of the Jungle, Jazz Jackrabbit és One Must Fall: 2097. Kiadták és megvásárolták más fejlesztők programjait, mint például a Safari Software Heartlight és Electro Man játékait. 1997-ben a Safari Software teljesen beolvadt az Epicbe és számos korábbi játékuk is megjelent az 1998-ban kiadott Epic Classics csomagban.

1998-ban az Epic kiadta az Unreal széria első darabját, egy belső nézetű akciójátékot (FPS). A programban dolgozó játékmotort, az Unreal engine-t más kiadók is megvásárolták. 1999-ben ismét névváltozás következik, ezúttal Epic Games lett a cég elnevezése és székhelyüket áttették Carybe.

1999-ben kiadták a többjátékos módra fókuszáló Unreal Tournamentet, amely több mint kétmillió példányban kelt el.

2005-ben a Microsoft és az Epic 2 milliárd dolláros szerződést kötött.[1]

2006-ban kiadták az Xbox-on és PC-n is nagy sikert arató Gears of Wart.

2007 augusztusában az Epic felvásárolta a lengyel People Can Fly fejlesztőcsapatot.[2] November 19-én kiadták az Unreal Tournament sorozat negyedik darabját, az Unreal Tournament 3-at.

Unreal motor[szerkesztés]

Az Epic Games három teljes szolgáltatást nyújtó játékmotornak a tulajdonosa. Minden Unreal motor tartalmazza a hangért, megjelenítésért, mesterséges intelligenciáért és fizikáért felelős kódot, továbbá a hálózati kommunikációt és a járművek használatát is. A legújabb motor a 4-es kódszámot viseli, és olyan játékokban alkalmazzák, mint a Fortnite, a Connan exiles és az Paragon.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]