Guinness Rekordok Könyve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guinness Rekordok Könyve
Szerző Craig Glenday
Ország Nagy-Britannia Egyesült Királyság
Nyelv angol, arab, filippínó, portugál, mandarin kínai, horvát, cseh, dán, holland, észt, finn, francia, német, görög, héber, magyar, izlandi, olasz, japán, koreai, lett, norvég, lengyel, román, orosz, szlovén, szlovák, spanyol, svéd, török és bolgár
Téma világrekordok
Műfaj referenciamunka
Kiadás
Kiadó Jim Pattison Group
Kiadás dátuma 1955
Média típusa könyv, televízió
ISBNhelytelen ISBN kód: 978-1-904994-67-1 978-1-904994-67-1
A Wikimédia Commons tartalmaz Guinness Rekordok Könyve témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb rekordgyűjteménye, amely olyan nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat jelentet meg, amelyek az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre. A könyv maga is tart egy rekordot, mégpedig a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozat rekordját.

Története[szerkesztés]

1951-ben Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatója fejéből pattant ki az ötlet, amikor éppen kedvenc sportjának, a vadászatnak hódolt társaival, akik azon kezdtek el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár. 1955 augusztusában az ötletből valóság lett, s kiadták az első Guinness Rekordok Könyvét, amely karácsonyra a bestsellerlisták élére került.

Fejlődése[szerkesztés]

A kezdeti kiadások elsősorban az ember által felállított rekordokra fókuszáltak. Elsősorban olyan versenyek eredményeit publikálták, mint a súlyemelés vagy a tojásdobálás. A könyv összeállítói igyekeznek csak hitelesített rekordokról beszámolni. 1955 óta minden évben (kivéve 1957 és 1959) megjelenik az új kiadás frissített adatokkal. Sorra jelentek meg más országokban is: 1956-ban New Yorkban, 1962-ben franciául, 1963-ban németül, 1989-től már magyarul is, ekkorra már 35 nyelven 262 kötet látott napvilágot. 1974-re már a Guinness Rekordok Könyve is bekerült a rekordok közé 26,9 milliós példányszámmal.

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]