BitchX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BitchX
BitchX logo - ACiD.png
BitchX screenshot 01.png

Fejlesztő Colten Edwards (panasync)
Legfrissebb stabil
kiadás
1.1-final
(2004)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Kategória IRC kliens
Licenc BSD Licenc
A BitchX weboldala
BitchX ANSI splash screen (one of several in rotation).

A BitchX egy nyílt forráskódú IRC kliens. Alapjait "Trench" és "HappyCrappy" rakta le, amely egy script volt az ircII -höz. Önálló programmá panasync (Colten Edwards) fejlesztette. A BitchX 1.1 végleges verzióját 2004-ben adták ki. C nyelven készült, és konzolon keresztül lehetett használni. Egy grafikus interfésszel rendelkező változat is elérhető, amely a GTK+ widgetkészletet használja. A legtöbb Unix-szerű rendszeren gond nélkül üzemel. BSD Licenc alá tartozik. Eredetileg az ircII-EPIC -en alapult, majd később beolvasztásra került az EPIC irc kliensbe. Támogatja az IPv6 technológiát, a több különféle kiszolgálóhoz való csatlakozást, és az SSL-t. Nem támogatja az UTF-8 karakterkódolást. A BitchX (vagy ahogy a rajongók gyakran hívják: BX) nagyon ismert az egyedi alapértelmezett kilépő (Quit: ) üzenetéről.

A projekt neve jelenleg hivatalosan BitchX. Bár jelenleg nem érhető el az új kód publikusan, a projekt azon dolgozik, hogy az Epic és a BitchX ismét egyesüljenek.

Biztonság[szerkesztés]

A BitchX korai változata DoS típusú sebezhetőségben szenvedett, amelyet úgy lehetett előidézni, hogy speciálisan képzett paramétereket adtunk át bizonyos szabványos IRC parancsoknak. Ez még azelőtt történt, hopy a "format string attack" nevű sebezhetőség egy önálló kategóriává vált volna a számítógépes biztonság területén.

A jelenlegi BitchX kiadás, melyet 2004-ben adtak ki, biztonsági hibában szenved, amely megengedi a távoli IRC kiszolgáló számára hogy a BitchX -et futtató kliens gépén tetszőleges kódot futtasson. (CVE-2007-336, CVE-2007-4584).

További információk[szerkesztés]