jEdit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
jEdit
JEdit.png
JEdit 4.2 showing en jEdit page source.png
jEdit pillanatkép

Fejlesztő Slava Pestov
Legfrissebb stabil kiadás 5.0.0 (2012. november 22.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória szövegszerkesztő
Licenc GPL
A jEdit weboldala

A jEdit egy főleg (Java) programozóknak szánt szövegszerkesztő, amely a GNU GPL alatt érhető el. Fő fejlesztője az orosz születésű Szlava Pesztov, aki 1998 óta tökéletesíti a programot. Mivel Javaban készült, ezért futtatható Mac OS X, Windows, Linux és több más olyan operációs rendszeren, amelyen elérhető a Java futtatókörnyezet. Számos bővítmény érhető el hozzá, amelyek különböző hasznos funkciókat valósítanak meg (például tagek beillesztése, paraméterezés, tidy, értelmezők különféle nyelvekhez, IRC kliens). A beépített szintaxis kiemelés több mint 130-féle fájlformátumot támogat, és új formátumokhoz manuálisan is készíthető egy XML fájl segítségével.

A jEdit nagymértékben testre szabható, és kiegészíthető makrók írásával, amelyeket írhatunk BeanShell, Jython, JavaScript és más szkriptnyelvek segítségével. Készült hozzá egy Wikipédia-szerkesztést megkönnyítő bővítmény is, mwjed néven. Sajnos a magyar Wikipédiát nem támogatja, de a szintaxis kiemelője hasznos lehet.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a jEdit című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]