Ugrás a tartalomhoz

Internet Relay Chat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(IRC szócikkből átirányítva)
A Wikipédia IRC-csatornájával a Wikipédia:IRC-csatornák című szócikk foglalkozik részletesen.

Az Internet Relay Chat (elterjedtebb nevén IRC) egy kliens-szerver alapú kommunikációt lehetővé tevő csevegőprotokoll, melynek segítségével emberek tíz- vagy akár százezrei is cseveghetnek egy időben, különböző témákban, illetve „csatornákon”.

Az IRC története

[szerkesztés]

Az első IRC-klienst és -szervert 1988 nyarán Jarkko Oikarinen (WiZ) készítette el, a finnországi Oului Egyetemen. Célja az Oulu Box nevű BBS-rendszerhez készített, MultiUser Talkra keresztelt, valós idejű csevegést lehetővé tevő kiegészítő kiváltása volt.

Az első szerver a tolsun.oulu.fi címen volt elérhető. Az új rendszer megalkotásában Jyrki Kuoppala és Jukka Pihl segített Jarkkónak. Ez még csak az IRC-nek egy nagyon kezdetleges változata volt, mert csak privát üzenetküldési lehetőség volt benne. A klienstől kliensig kommunikációt (CTCP) már ekkor is támogatta a rendszer, viszont csatornák még nem léteztek. A kész programok első verziója augusztus környékén került fel a gépre.

Technikai információk

[szerkesztés]

Az IRC egy nyílt protokoll, ami a TCP/IP-re épül. Egy IRC-szerver más szerverekkel össze tud kapcsolódni és így alakul ki egy IRC-hálózat. A felhasználók a kliensekkel tudnak csatlakozni egy szerverre. Szerverből (például IRCd, Unreal IRCd, Hybrid IRCd stb.) és kliensből (például Irssi, mIRC, BitchX, Epic stb.) is nagyon sok megvalósítás létezik, de elmondható róluk, hogy (bizonyos funkcióktól eltekintve) követik az RFC 1459-et.

Egyre több szerver és kliens támogatja a biztonságos kapcsolatok létrehozására alkalmas SSL-t is.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Relay Chat témájú médiaállományokat.

IRC-hálózatok

[szerkesztés]