Epic Records

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Epic szócikkből átirányítva)
Epic Records
A(z) Epic Records logója
A(z) Epic Records logója
Információk
Alapítás éve 1953-ban
Aktív évek napjainkig
Alapító(k) Columbia Records
Ország USA Egyesült Államok
Székhely USA New York, NY
Műfaj(ok) különféle

Anyacég Sony Music Entertainment
Honlap
http://EpicRecords.com

Az Epic Records amerikai lemezkiadó, mely a Sony Music Entertainment tulajdonában áll. Az Epic eredetileg jazz és klasszikus zenei lemezeket adott ki, de bővítették zenei palettájukat, hogy más zenei stílusokat is képviselhessenek. Az Epic Records 1953-tól egészen napjainkig lemezkiadással foglalkozik.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Az Epic Records 1953-ban lépett működésbe a CBS céljából, hogy jazz és klasszikus zenével foglalkozzon és hogy azokat adja ki. A logó, melyben világos-sárga, fekete és kék színek voltak találhatók, hamar elterjedtek mint a jazz és a klasszikus zene kiadójával. Az Epic előkelő filharmonikusokkal dolgozott együtt és ezeknek a műveit adta ki.

Az 1990-es évektől napjainkig[szerkesztés]

Ma a Sony Music Entertainment a tulajdonosa az Epic Records-nak és a CBS Records-nak, így megalapították a Sony Music-ot 1991-ben. 2009 februárjától az énekes-dalszerző Amanda Ghost lett az Epic Records elnöke, akit 2014 márciusában Sylvia Rhone váltott. 2014 áprilisában 51 előadónak és zenekarnak adott otthont az Epic Records. A kiadó az idők folyamán több híres eladóval és zenekarral dolgozott együtt, többek között Michael Jacksonnal, Céline Dionnal, Mariah Carey-vel, a Pearl Jammel, Ozzy Osbourne-nal, Gloria Estefannal, a TLC-vel, Jennifer Lopezzel, Puff Daddyvel, George Michaellel és Shakirával

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Epic Records című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]