Gloria Estefan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gloria Estefan
Gloria Estefan 2012-ben
Gloria Estefan 2012-ben
Életrajzi adatok
Születési névGloria María Milagrosa Fajardo García
ÁlnévGloria Estefan
Született1957szeptember 1. (66 éves)
Havanna, Kuba
HázastársaEmilio Estefan (1978–)
GyermekeiEmily Estefan
Iskolái
  • Miami Egyetem (–1979, BA, lélektan)
  • Our Lady of Lourdes Academy
  • St. Michael the Archangel Catholic Church
Pályafutás
Műfajoklatin zene
Aktív évek1975-napjainkig
EgyüttesGloria Estefan & Miami Sound Machine
Hangszer
Hangalt
Díjak
  • MusiCares Person of the Year (1994)
  • Latin Grammy Award for Best Short Form Music Video (Emilio Estefan, 2000)
  • Latin Grammy Award for Best Traditional Tropical Album (Emilio Estefan, 90 Millas, 2008)
  • Grammy Award for Best Tropical Latin Album (George Noriega, Gustavo Celis, Sebastian Krys, Javier Garza, Emilio Estefan, Roberto Blades, Alma Caribeña, 2000)
  • Latin Grammy Award for Best Tropical Song (Emilio Estefan, Píntame De Colores, 2008)
  • Latin Recording Academy Person of the Year (2008)
  • Grammy Award for Best Tropical Latin Album (Abriendo Puertas, 1996)
  • Broadcast Film Critics Association Award for Best Song (’N Sync, Music of My Heart, 1999)
  • American Music Award of Merit (2000)
  • Grammy Award for Best Tropical Latin Album (Mi Tierra, 1994)
  • Premios Ondas (1995 Premios Ondas, 1995)
  • Florida Women's Hall of Fame
  • Florida Artists Hall of Fame
  • Elnöki Szabadság-érdemrend
  • Gold Medal of Merit in the Fine Arts (2016)
  • Gershwin Prize (2019)
  • Lo Nuestro Excellence Award (1992)
  • Lo Nuestro Excellence Award (2018, Emilio Estefan)
  • Latin Songwriters Hall of Fame (2014)
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
  • Billboard Spirit of Hope Award (1996, 2011)
  • honorary doctor of the University of Miami (1993. május 14.)
  • Songwriters Hall of Fame (2023. június 15.)
  • Great Immigrants Award (2006)
Tevékenység1975-
Kiadók
  • Verve Forecast
  • Sony Masterworks
  • Burgundy Records
  • Sony Music
  • Epic Records
IPI-névazonosító00043432311

Gloria Estefan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gloria Estefan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gloria Estefan (eredeti nevén: Gloria María Milagrosa Fajardo García, Havanna, Kuba, 1957. szeptember 1. –) az USA-ban élő, többszörös Grammy-díjas kubai énekesnő, akit máig a latin zene koronázatlan királynőjének tekintenek. Zenei pályafutását a '80-as években kezdte, de a köztudatba igazán az 1993-ban kiadott Mi tierra („Az én földem”) című lemezével robbant be, amiért az első Grammy-díjat is kapta.

Életrajz[szerkesztés]

Születésétől kétéves koráig Havannában élt, amikor családja 1959-ben, Fidel Castro hatalomra kerülésekor Miamiba emigrált, mert apja Fulgencio Batista egyik testőre volt. 1961-ben apja Disznó-öbölbeli invázió keretében visszatért Kubába, de elfogták, és 18 hónapig börtönben volt. Mikor apja hazatért, beállt az amerikai hadseregbe, és Gloria családjával először Texasba, majd Dél-Karolina területére költözött. Amikor apja Vietnámba ment, a család visszaköltözött Miamiba, ahol a nagymamájával élt, ő inspirálta Gloriát az éneklésre, és ismertette meg a szamba és a salsa dallamaival, valamint a 30-as és 40-es évek zenéjével.

Amikor apja visszatért a vietnámi háborúból, akkor már beteg volt, a Narancs Törzs (Agent Orange) nevű vegyszertől súlyos mérgezést kapott, a sclerosis multiplex miatt testileg, szellemileg leépült, tolószékbe kényszerült, a testvérével gondoskodtak róla, mert édesanyjuknak dolgozni kellett. Gloria egyetlen öröme ebben az időben a muzsika volt. Gyakran órákig ült a szobájában a gitárjával, és aktuális slágereket játszott. Gloria később erről az időszakáról azt nyilatkozta, hogy kövér, félénk, szemüveges, depressziós volt, és csak a zene volt az egyetlen öröm az életében.

1975-ben beiratkozott egy miami iskolába, és pszichológiát kezdett el tanulni. Gyakran sírt és depressziós volt. Ebből a depresszióból 1975-ben egy esemény zökkentette ki, Gloria családjával részt vett egy barátja esküvőjén, ahol édesanyja kívánságára két számot is elénekelt. Az esküvőn a „Miami Latin Boys” együttes is játszott, aminek ekkor a vezetője és billentyűse Emilio Estefan volt. Emilio felfigyelt a tehetséges lányra, és meghívta zenekarába. Egy hét múlva már Gloria és unokatestvére, Merci Murcianó a zenekar tagja lett. A zenekar főleg spanyol nyelvű dalokat játszott, két év alatt nevet szerzett Miami és környékén is, valamint a spanyol nyelvű területeken, országokban is. Ekkor Gloria kívánságára a zenekar nevét megváltoztatták „Miami Sound Machine”-re. 3 évvel később összeházasodott Emilio Estefannal. 1980. szeptember 2-án született meg fia, Nayib.

Ezekben az években is szinte kizárólag a latin nyelvű területeken voltak sikerei az együttesnek a CBS International-on keresztül kiadott spanyol nyelvű lemezeivel.

1984-ben az Epic Records szerződött velük egy angol nyelvű lemez elkészítésére, mely az „Eyes of Innocence” címet viselte. A lemezen szereplő dr. Beat szám a táncklubok kedvelt dala lett. A következő évben tovább folytatódott az Epic Recordssal az együttműködésük, és megjelent a „Primitive Love” lemezük, amelyen olyan számok szerepeltek, mint a „Conga”. A szám nemzetközi elismerést hozott számukra. Ezen kívül két szám is slágerlistára került, a „Bad Boy” és a „Words Get In The Way”.

1986 áprilisában a „Primitive Love” aranylemez lett, októberben pedig platinalemez, majd a következő esztendőben a „Miami Sound Machine" megváltoztatta a nevét „Gloria Estefan & Miami Sound Machine”-ra. Ez év májusában jelent meg a „Let It Loose” lemeze, augusztusban aranylemezes, 1988 májusában platinalemez, augusztusában kétszeres platinalemez lett. 1988-ban a Performance magazin az év női énekesének választotta. Májusban a „Anything For You” száma a slágerlista élére ugrott.

1989 januárjában a „Gloria Estefan & Miami Sound Machine”-t Grammy-díjra jelölték „Best Pop Duo/Group” kategóriában. Júliusában Gloria szólókarrierbe kezdett, az első önállóan neve alatt megjelenő lemez ugyanebben a hónapban a „Cuts Both” volt, mely augusztusban már platinalemez lett.

Gloria Estefan 1990-ben

1990. március 20-án a lemezt követő turné alatt a túrabusz, melyen akkor Gloria éppen aludt, karambolozott, Gloria súlyos gerincsérülést szenvedett: egy hátcsigolyája eltört, majdnem lebénult. Férje és gyermeke is megsérült, de felgyógyultak. Glória több hónap alatt tanult meg újra járni, öltözködni, és egyéb tevékenységet végezni. A gerincében ma is fémkapcsok vannak. A turnézásról is le kellett mondania.

Még ugyanebben a hónapban a „Primitive Love” kétszeres platinalemez lett, augusztusban pedig a „Cuts Both Ways” is.

Ebben az évben szintén Grammy-díjra jelölték, a Legjobb női énekes kategóriában.

1991 januárjában elnyerte a BMI Év zeneszerzője címet, és megjelent stúdióalbuma, az „Into The Light”, mely márciusban platinalemez lett. Februárban ismét elkezdett turnézni, decemberben pedig a „Let It Loose” háromszoros platinalemezzé vált.

1992-ben egyik szervezője volt az Andrew hurrikán áldozatinak megsegítésére indított koncertnek Floridában.

Megjelent a „Greatest Hits” lemeze novemberben, 1993 januárjában már platinalemezzé vált.

1993 júniusában jelent meg az első spanyol nyelvű albuma, a „Mi Tierra”. Az LP platinalemez lett, és eladási rekordot döntött meg a spanyol nyelvű területek történetében.

Szeptemberben megjelentette a „Christmas Through Your Eyes” ünnepi lemezét is.

1994 márciusában kapta meg első Grammy-díját, a legjobb Latin Album kategóriában. (Mi Tierra). Megkapta a World Music díját is, mint legjobb spanyol nyelvű előadó.

1994-ben megjelentette lemezét a Hold Me Thrill Me Kiss Me feldolgozáslemezt, (a Turn The Beat szám a diszkók kedvelt slágere lett), decemberben pedig életet adott második gyermekének.

1995 szeptemberében jelent meg második spanyol nyelvű albuma, az „Abriendo Puertas” című lemez. Még ugyanebben a hónapban a férje hajójába egy jetski beleszaladt, és vezetője meghalt. Október 27-én a világon elsőként énekelt popsztárként pápa előtt az USA-ban (II. János Pál pápa)

1996 februárjában kapta meg második Grammy-díját a legjobb spanyol nyelvű Latin Album kategóriában („Abriendo Puertas”). A 26. nyári olimpiai játékokon Atlantában, májusban dala, a „Reach” a nyári olimpiai játékok hivatalos dala lett. Júniusában megjelent albumán visszatért a beat és rythm zenéhez, a „Destiny” album megjelentetésével, ami az év végére platinalemez lett.

1997 februárjában díjat kapott a „Reach” számáért

1998 januárjában először énekelt Kubában Fidel Castro regnálása alatt, amikor II. János Pál pápa január 21-én Kubába látogatott és felkérték énekelni. Júniusában megjelent a „Gloria!” albuma is. Részt vett a VH1 koncertjén Aretha Franklin, Céline Dion, Mariah Carey és mások társaságában. Az erről készült lemez októberben jelent meg.

1999 februárjában a Grammy-díjra jelöltek között volt, a legjobb Tánczene kategóriában. („Heaven's What I Feel”), novemberben a „Szív hangjai” filmben szerepelt Meryl Streep mellett, a lemez dala slágerlistára került énekével.

2000 februárjában 3 Grammy jelölést is kapott, majd májusban ismét spanyol nyelvű lemeze jelent meg: a „Alma Caribeña – Caribbean Soul”. Szeptemberében kapta harmadik Grammy-díját Latin Albumáért, és jelölést kapott ezen kívül két kategóriában is, októberben pedig újabb filmben is szerepet vállalt: „For Love Or Country: The Story Of Arturo Sandoval”.(Magyar címe: „A legendás trombitás”)

2001 februárjában egy válogatáslemezt jelentetett meg „Greatest Hits – Vol.2: 1993–2000” címmel. A Latin Grammy-díj átadáson ő a legjobb klip, férje pedig a legjobb producer címet kapta meg.

2002 februárjában is Grammy-díjra jelölték. Részt vett a Salt Lake City-ben megrendezett XIX. téli olimpiai játékok záróünnepélyén előadóként. Szeptemberben koncertet adott a szeptember 11-ei terrortámadás emlékére.

2003 szeptemberében megjelentette „Unwrapped” albumát, amelyen duettet énekel Chrissie Hynde-rel és Stevie Wonderrel.

A következő esztendő júniusában bejelentette, hogy az utolsó turnéja júliusban lesz az USA-ban, aztán nem lép fel többet önálló koncerten. Októberében megjelentette „Amor y Suerte: Éxitos Románticos” albumát.

2005 januárjában részt vett a cunami áldozataiért rendezett jótékonysági koncerten (Tsunami Aid: A Concert Of Hope) az NBC szervezésében.

2007 szeptemberében megjelent a "90 Millas" (90 mérföld) című albuma, amelyben visszatért a hagyományos kubai zenevilághoz. A No Llores lett az album első kislemeze, amely nagy sikereket ért el. Rengeteg híres zenész segítette az album elkészülését, és egy dokumentumfilm is készült, melyet a Dubai filmfesztiválon is bemutattak.

Férje, Emilio, producerként dolgozik; sok tehetséges énekes pályáját indította el (Jon Secada, Carlos Ponce). Közösen férjével alapították meg a „Crescent Moon” nevű produkciós irodát, együtt dolgoztak Ricky Martinnal és Jennifer Lopezzel is. Van egy art deco szállodájuk és három éttermük Miami Beachen. Ezen kívül jelenleg dalokat ír.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés]

Gloria Estefan a kubai demokratikus ellenzék egyik jelképe, a kubai kommunista diktatúra következetes ellenzője, a demokratikus átmenetért folyó harc aktív támogatója.[forrás?]

Diszkográfia[szerkesztés]

Gloria Estefan 2009-ben

Filmszerepei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap