BeanShell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BeanShell
Paradigma Objektumorientált, scriptnyelv
Megjelent 2000
Tervező JCP
Utolsó kiadás1.3.0
Típusosság dinamikus, erősen típusos
Hatással volt rá Java
Operációs rendszer multi-platform
Licenc LGPL
Weboldal

A BeanShell egy Patrick Niemeyer által kitalált Java-szerű scriptnyelv. Java Runtime Environment (JRE)-ben fut és Java szintaxist használ, továbbá script parancsokat és szintaxist.

Funkciói[szerkesztés]

A BeanShell lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy definiálhassanak függvényeket, melyek hívhatók a script-en belül, de a háttér filozófiája az, hogy a szintaxist ne szennyezze tele túl sok kiterjesztéssel és "szintaktikai nyalánkságokkal", így biztosítani tudja, hogy a Javaban írt kódot csaknem egy az egyben végre tudja hajtani a BeanShell interpretált módon bármiféle változtatás nélkül, és fordítva. Ez teszi a BeanShellt olyan népszerű tesztelési és hibakeresési eszközzé.

A BeanShell támogatja a közönséges metódus closure-ként script-elt objektumokat, úgy mint a Perl-ben és a JavaScript-ben.

A BeanShell egy nyílt forráskódú projekt és számos alkalmazásba beépítették, mint pl. az OpenOffice.org-ba, Apache Ant-ba, WebLogic alkalmazásszerverbe, jEdit-be, JUMP GIS-be és sok másba is. A BeanShell egy könnyen integrálható API-val rendelkezik. Futtatható parancssorból vagy a saját grafikus környezetéből egyaránt.

Története[szerkesztés]

A BeanShell végigment egy sztenderdizációs folyamaton Java Community Process (JCP) keretein belül JSR 274.[1]

A BeanShell 2005 júniusi JSR felülvizsgálatának JCP általi jóváhagyása után nem volt látható aktivitás a BeanShell körül.[2] A JSR 274 státusza "alvó" lett. A BeanShell utolsó kiadása 2005-ös dátumú, kompatibilitása a Java 1.3 kiadásra terjed ki.

A BeanShell leágaztatása a BeanShell2, mely 2007. májusában jött létre a Google Code webhelyén.[3] A beanshell2 projekt számos hibajavítást és bővítést vitt véghez a BeanShell-en.

A BeanShell Double-Click egy automatikus Windows telepítő,[4] melyet 2013-ban hoztak létre. Ez tartalmaz számos funkciót a desktop integrációhoz.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a BeanShell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]