Értelmező (informatika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Interpreter szócikkből átirányítva)

Az értelmező (angolul interpreter) olyan program (ritkábban beépített hardver), ami képes arra, hogy egy meghatározott nyelven megírt utasításokat bemenő adatként kezelje, és a futtató gép saját utasításkészletének megfelelő utasítások sorozatává alakítsa át, majd ezeket az utasítássorozatokat azonnal futtassa is.

Míg egy fordítóprogram a forrásprogramokat utasításonként a futtató gép által végrehajtható (gépi kódú) utasítások sorozatává alakítja át – fordítja – azaz a forrásprogramból a futtatásra kész forma teljes egészében előáll, addig az értelmező a forrásprogramot anélkül is végrehajthatja – azonnal – hogy a teljes forrásprogramot beolvasná.

Értelmezőkhöz illeszkedő nyelvek jellemzői[szerkesztés]

Az értelmezett nyelvek általában bizonyos extra flexibilitással rendelkeznek a fordított nyelvekhez képest. Néhány jellemzőjük – általában – egyszerűbben megvalósíthatók értelmezővel, mint fordító programmal:

A leggyakrabban értelmezővel megvalósított nyelvek listája[szerkesztés]

Virtuális gépi kódra fordított nyelvek[szerkesztés]

Sok értelmezett nyelvet először lefordítanak valamilyen virtuális gép kódjára, amelyet aztán vagy értelmező vagy fordító hajt végre futásidő alatt (natív kód).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]