APL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
APL

Paradigma funkcionális, strukturált, moduláris
Megjelent 1964
Tervező Kenneth E. Iverson
Fejlesztő
  • Kenneth E. Iverson
  • IBM
  • Lawrence M. Breed


Az APL (A Programming Language, néha Array Processing Language) magas szintű interaktív programnyelv, olyan szintaxissal és karakterkészlettel, amely matematikai problémamegoldásra előnyös. Főbb alkalmazási területe a matematikai algoritmusok és a statisztika.

Az APL nyelv nem hasonlít semmilyen más programnyelvhez. Ez egyértelművé válik, amikor először ránézünk egy programra. Sokkal inkább hasonlít algebrai formulák sokaságára. A beépített formulákkal egyszerű kifejezésként írhatunk le bonyolultabb mátrix műveleteket, rekurzív kifejezéseket. Ennek eredménye egy nagyon tömör programkód, összehasonlítva más nyelvek lehetőségeivel.

Kenneth E. Iverson az ötvenes évek végén – amikor a Harvardon volt professzor – fejlesztett ki egy matematikai leírást, amely matematikai állapotok leírására és a tanítás megkönnyítésére volt hivatott. Ezt később (a 60-as évek elején, amikor Kenneth az IBM-hez csatlakozott) egy programnyelv megalkotására használták. Így született meg az APL. Ebből pedig később a J, ami már ASCII karaktereket használt.

Commons:Category:APL (programming language)
A Wikimédia Commons tartalmaz APL témájú médiaállományokat.