ActionScript

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Action Script

Paradigmaerősen típusos, statikus típusosság
Jellemző kiterjesztés.as
Megjelent1998
TervezőAdobe Systems
FejlesztőMacromedia
Utolsó kiadás3.0 (2006. június 27.)
Típusosságscript nyelv
MegvalósításokAdobe Flash, Apache Flex
Hatással volt ráJavaScript, Java
Operációs rendszermulti-platform (adobe)
Weboldal

Az ActionScript egy ECMAScripten alapuló programozási nyelv, mely nagyban hasonlít a széles körben elterjedt JavaScriptre. Az ActionScript elsősorban az Adobe (régebben Macromedia) Flash objektumok programozásához készült. Jelenleg több verziója is létezik, ezek közül a legfrissebb a 3.0.

Az ActionScript 3.0 végrehajtása a hagyományos ActionScipthez képest akár a 10-szeres sebességet is elérheti, köszönhetően a futásidejű fordítóval való bővítésnek.[1]

Története[szerkesztés]

Az ActionScript első parancssorai még meglehetősen primitívek és egyszerűek voltak, hiszen elsősorban médialejátszásra akarták használni. Így az első parancsok, a play(); a stop(); a goto(); és hasonlók voltak. Azóta azonban túlnőtte az eredeti célkitűzést, és ma már egész weboldalakat készítenek a Flash és az ActionScript segítségével. Az ActionScript alkalmas az oldalon a látványos dolgok produkálására is, de ezenfelül manapság képes együttműködni különböző adatbázisokkal (például mySQL) és különböző programnyelvekkel is (például PHP vagy JavaScript)

Lejátszók[szerkesztés]

  • Flash Lite 1.0: A Flash Lite is egy Flash technológia, mely eredetileg mobiltelefonokra és egyéb hasonló készülékekre lett tervezve. Kezeli a Flash 4 ActionScript. Az 1.1-es verzió már kezeli a Flash 5 ActionScriptet is míg a 2.0-s és 2.1-s változatok már a Flash 7.0-t és az ActionScript 2.0-t is támogatják.
  • Flash Lite 3: Az igazi újítás ebben a verzióban, hogy FLV fájlokat is le tud játszani.
  • Flash Player 2: Az első verzió, amely támogatja szkriptelést. A parancsok között megtaláljuk már a gotoAndPlay-t, a gotoAndStop-t, a nextFrame-t és a nextScene-t is.
  • Flash Player 3: Ez a verzió már támogatja a külső SWF fájlokat is a loadMovie utasításnak köszönhetően.

Legutolsó változat:

  • Flash Player 11: A fő bővítés ennél a verziónál a továbbfejlesztett (grafikus kártyával gyorsított) 3D-s képességek voltak Windows Desktop, Mac Desktop, iOS, Android és egyéb főbb platformok esetén. Jelentős kompatibilitási fejlesztések történtek az iOS platformra és más nem Desktop platformokra is. Egyéb funkciók : H.264-al kódolt kamerák, natív JSON támogatás, kocka Bézier görbék, biztonságos véletlen szám generátor, LZMA tömörítés swf fájlok számára, bedolgozók a külső kód végrehajtáshoz más processzor szálakhoz, grafikus kártyával gyorsított kamera rendelés, memória elemzés és teljesítmény analízis, és ActionScript fordító 2.0, és még sok más kisebb bővítés.[2]

Tulajdonságok[szerkesztés]

Action Script
Fájlkiterjesztés.as
MIME-típusapplication/actionscript, application/ecmascript[3]
FejlesztőAdobe Systems Inc.
Kiadás dátuma1998
Konténerformátuma ennekActionScript
Weboldalwww.adobe.com/devnet/actionscript.html
  • Szerkesztőprogramok: Adobe Flash CS3 Professional, Adobe Flex és egyéb cégek szoftverei (pl. Selteco Software Inc.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ActionScript 3.0 overview. Adobe Systems Incorporated, 2006. június 27. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  2. Flash Player 11 and AIR 3 Release Notes for Adobe Labs. [2016. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 14.)
  3. RFC 4329 (limitált kompatibilitás az EcmaScript-tel)