Wikipédia:IRC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Figyelem: A magyar wikipédisták 2015 óta egyáltalán nem használják! Az IRC-csatornán való segítségkérés nem ajánlott!
Működő alternatívák: Mátrix, Discord.


Mi az az IRC?
Mi az az IRC?
A magyar Wikipédia IRC-csatornája: #wikipedia-hu@irc.libera.chat
Böngészőn keresztül is elérhető, csak klikkelj a lenti gombra:

Az IRC (Internet Relay Chat) egy valós idejű kommunikációt lehetővé tevő protokoll, amely a népszerű üzenetküldőkkel (Skype, Gtalk, MSN Messenger) ellentétben nem meghívásos alapon működik, hanem szobákat vagy csatornákat lehet létrehozni, ahova bárki beléphet. Emiatt nagyobb közösségeknek sokkal alkalmasabb kommunikációs eszköz.

Több felhasználó egyidejű kommunikációját teszik lehetővé a szobák vagy csatornák. A magyar Wikipédia IRC-csatornája elérhető böngészőből vagy IRC-kliens (pl. mIRC, Irssi stb.) segítségével is a Libera.Chat(wd) hálózat #wikipedia-hu szobájában.

Mire jó az IRC?[szerkesztés]

 • segítségkérésre, gyors kérdésekre, tanácsadásra kezdő felhasználóknak
 • azonnalinál is azonnalibb törlés kérésére
 • „ügyeletnek” sürgős problémák esetére – stewardok, más wikipédiák szerkesztői általában ide jönnek először probléma esetén, és adminisztrátort, műszaki témákban jártas szerkesztőt is majdnem mindig találsz itt
 • gyors véleménykérésre egy új ötlet kapcsán – itt sokkal hamarabb kapsz választ, mint a wikin
 • viták, félreértések hatékonyabb tisztázására, harmadik vélemény kérésére
 • új javaslatok előzetes megvitatására – ha nem vagy biztos benne, hogyan fogalmazd meg
 • sanity checkre különösen bátor szerkesztések előtt
 • szabadabb beszélgetésre – ha feszélyez, hogy amit írsz, megmarad az örökkévalóságnak, és több száz más ember olvassa :) (ez nem jelenti azt, hogy itt tetszés szerint lehet anyázni, de azért az IRC-csatorna etikettje valamivel lazább, mint a wikié)
 • online „találkozók” rendezésére előre megbeszélt időpontban

Mire nem jó az IRC?[szerkesztés]

 • arra, hogy a Wikipédiát érintő nagyobb szabású változtatásokat kizárólag ott beszélj meg, mert ezzel a közösség nagy részét kizárnád a vitából. Ha valami komolyabb változtatást szeretnél, vagy vitát akarsz indítani valamiről, azt mindig érdemes a Wikin is bejelenteni, megvitatásra feltenni (többnyire a kocsmafalon). A nagyon pörgős vita azonban sokszor szétfeszíti a kocsmafal kereteit, ilyenkor (pláne heves nézeteltérések esetén) érdemes a vitát IRC-n lefolytatni, és a kocsmafalon csak összefoglalót közölni, hogy a tárgyalás ott tovább folytatódhassék. Egyszóval: ügyelni kell az állandó visszacsatolásokra, hogy a háttérmegbeszéléseken részt nem vevők se legyenek kirekesztve a megbeszélés eredményéből.

Hogyan csatlakozz?[szerkesztés]

IRC használata böngészőből[szerkesztés]

Rengeteg webes felületű IRC szolgáltatás létezik, bármelyikkel csatlakozhatsz a magyar irc.libera.chat #wikipedia-hu szobájához. Egyszerűen csatlakozhatsz a fenti Belépés gomb használatával, a qwebirc segítségével IRC-ezhetsz. Csak írd be a kívánt nevet a Belépés gomb előtt lévő mezőbe, és kattints a Belépésre. (A wikis nevedet használni nem kötelező, de ajánlott. Ékezetek nem lehetnek a névben.)

 • Firefox alatt használhatod a ChatZilla kiterjesztést is, lásd alább.

IRC-kliensek[szerkesztés]

Néhány azonnali üzenetküldő alkalmazás is tud IRC-kliensként működni; ilyen például a Pidgin, a Trillian vagy a Miranda.

További hasznos csatornák (angolul)[szerkesztés]

Az összes csatorna listája: en:Wikipedia:IRC channels, m:IRC channels.

Egyéb[szerkesztés]

 • Az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az éppen IRC-n lógó adminokat, igen hasznos fícsör, ha épp nem figyelik a csatornán folyó eseményeket. (Ugyanígy lehet riasztani a nickjük begépelésével a legtöbb éppen IRC-n tartózkodó szerkesztőt.) Ha szeretnéd, hogy te is kapj ilyenkor riasztást, a m:IRC/Stalkwords#How_to_stalk_words lapon leírtak szerint állítsd be az IRC-kliensedet.
 • Ha nem akarod, hogy mások használhassák a nickedet, regisztráld be.
 • Ha szeretnéd elrejteni az IP-det, olvasd el az IRC channel cloaks lapot.
 • Ha jelezni akarod, hogy rendszeresen látogatod a csatornát (vagy csak reklámozni az IRC-t :)), megteheted a {{user irc}}(?) sablonnal.
 • Statisztikák itt.
 • Ne ess kétségbe, ha senki nem válaszol vagy senki nem segít: az iRC nem mágikus szolgáltatás, hanem egyfajta kommunikációs médium; a szerkesztők és az adminok élnek, dolgoznak, alszanak - néha senki nem tud segíteni. Írd be a problémádat, és általában később valaki olvassa, és ha tud, reagál rá.

IRC-s agymenések jegyzőkönyvei és összefoglalói[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]