MediaWiki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MediaWiki
MediaWiki-smaller-logo.png
A magyar Wikipédia kezdőlapja
A magyar Wikipédia kezdőlapja

Fejlesztő Wikimédia Alapítvány, Brion Vibber (release manager)
Első kiadás 2002. január 25.
Legfrissebb stabil kiadás 1.22.5 (2014. március 27.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv PHP
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Elérhető több, mint 100 nyelv
Kategória Wiki
Licenc GNU General Public License
A MediaWiki weboldala

A MediaWiki egy webalapú wiki alkalmazás, amelyet a Wikimédia Alapítvány összes projektje, a Wikia összes wikije és sok egyéb wiki használ, beleértve néhányat a legnagyobbak és a legnépszerűbbek közül.[1] Eredetileg a Wikipédia, a szabad enciklopédia kiszolgálására tervezték. Mára több vállalat telepítette belső tudástárnak és tartalomkezelő rendszernek. Elsősorban a Novell használja számos magas forgalmú weboldalának kezelésére.[2]

A MediaWikit a PHP programozási nyelven írták, és használhatja a MySQL vagy a PostgreSQL relációs adatbáziskezelő rendszert. A MediaWikit a GNU General Public License alatt terjesztik nyílt forrású szoftverként. Dokumentációjára a GFDL licenc vonatkozik, és részlegesen közkincs.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A MediaWiki első változatát Lee Daniel Crocker írta a Wikipédián korábban használt PHP-alapú szoftver újraírásával; az előző program, a Magnus Manske által Phase II növekedés okozta problémáinak kiküszöbölésére. A következő hónapokban Brion Vibber vette át a legaktívabb fejlesztő és a kiadásokat kezelő személy szerepét.[3] Az ekkor még csak az „új kódbázis” és „Phase III” néven emlegetett wikimotor a Wikimédia Alapítvány megalakulása után kapta a Daniel Mayer által játékból kitalált „MediaWiki” nevet.[4] A nevet 2003 augusztusában vezették be.

A termék logóját Erik Moeller készítette a Florence Nibart-Devouard által fotózott napraforgó képéből, és eredetileg a 2003 nyarán tartott Wikipédia-logó-versenyre küldte be.[5] A mű a harmadik helyen végzett, ezért választották a MediaWiki logójának.[6] A napraforgó körül lévő kapcsos zárójelek a MediaWiki belső hivatkozásainak szintaktikáját szimbolizálják.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. WikiStats by S23 - List of largest wikis
  2. pl.: http://developer.novell.com/ ; http://en.opensuse.org/ ; http://www.ifolder.com/
  3. MediaWiki history. MediaWiki website. (Hozzáférés: 2007. július 19.)
  4. Mayer, Daniel: Phase IV, Wikibooks.org/.com and WikimediaFoundation.org/.com (was Wikis and uniformity). Wikipedia-L mailing list archives
  5. Wikimedia contributors: International logo contest/results. Meta-wiki. Wikimedia Foundation, 2007. január 10. (Hozzáférés: 2007. március 14.)
  6. Wikimedia contributors: Historical/Logo history. Meta-wiki. Wikimedia Foundation, 2007. január 17. (Hozzáférés: 2007. március 14.)