MediaWiki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MediaWiki
MediaWiki-smaller-logo.png
A magyar Wikipédia kezdőlapja
A magyar Wikipédia kezdőlapja

Fejlesztő Wikimédia Alapítvány, Brion Vibber (release manager)
Első kiadás 2002. január 25.
Legfrissebb stabil
kiadás
1.34.2 (2020. június 24.)[1][2]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv PHP
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Platform platformfüggetlen
Elérhető több, mint 100 nyelv
Kategória Wiki
Licenc GNU General Public License
A MediaWiki weboldala

A MediaWiki egy webalapú wiki alkalmazás, amelyet a Wikimédia Alapítvány összes projektje, a Wikia összes wikije és sok egyéb wiki használ, beleértve néhányat a legnagyobbak és a legnépszerűbbek közül.[3] Eredetileg a Wikipédia, a szabad enciklopédia kiszolgálására tervezték. Mára több vállalat telepítette belső tudástárnak és tartalomkezelő rendszernek. Elsősorban a Novell használja számos magas forgalmú weboldalának kezelésére.[4]

A MediaWikit a PHP programozási nyelven írták, és használhatja a MySQL vagy a PostgreSQL relációs adatbáziskezelő rendszert. A MediaWikit a GNU General Public License alatt terjesztik nyílt forrású szoftverként. Dokumentációjára a GFDL licenc vonatkozik, és részlegesen közkincs.

Története[szerkesztés]

A MediaWiki első változatát Lee Daniel Crocker írta a Wikipédián korábban használt PHP-alapú szoftver újraírásával; az előző program, a Magnus Manske által írt Phase II növekedés okozta problémáinak kiküszöbölésére. A következő hónapokban Brion Vibber vette át a legaktívabb fejlesztő és a kiadásokat kezelő személy szerepét.[5] Az ekkor még csak az „új kódbázis” és „Phase III” néven emlegetett wikimotor a Wikimédia Alapítvány megalakulása után kapta a Daniel Mayer által játékból kitalált „MediaWiki” nevet.[6] A nevet 2003 augusztusában vezették be.

A termék logóját Erik Moeller készítette a Florence Nibart-Devouard által fotózott napraforgó képéből, és eredetileg a 2003 nyarán tartott Wikipédia-logó-versenyre küldte be.[7] A mű a harmadik helyen végzett, ezért választották a MediaWiki logójának.[8] A napraforgó körül lévő szögletes zárójelek a MediaWiki belső hivatkozásainak szintaktikáját szimbolizálják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://lists.wikimedia.org/pipermail/mediawiki-announce/2020-June/000252.html
  2. https://github.com/wikimedia/mediawiki/releases/tag/1.34.2, 2020. június 24.
  3. WikiStats by S23 - List of largest wikis. [2008. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. pl.: http://developer.novell.com/ Archiválva 2009. november 5-i dátummal a Wayback Machine-ben ; http://en.opensuse.org/ ; http://www.ifolder.com/ Archiválva 2013. szeptember 21-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. MediaWiki history. MediaWiki website. (Hozzáférés: 2007. július 19.)
  6. Mayer, Daniel: Phase IV, Wikibooks.org/.com and WikimediaFoundation.org/.com (was Wikis and uniformity). Wikipedia-L mailing list archives
  7. Wikimedia contributors: International logo contest/results. Meta-wiki. Wikimedia Foundation, 2007. január 10. (Hozzáférés: 2007. március 14.)
  8. Wikimedia contributors: Historical/Logo history. Meta-wiki. Wikimedia Foundation, 2007. január 17. (Hozzáférés: 2007. március 14.)