Ugrás a tartalomhoz

GNU General Public License

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(GNU GPL szócikkből átirányítva)
GNU GPLv3 logó

A GNU General Public License (rövid neve GPL, magyarul: GNU Általános Nyilvános Licenc) egy általános célú nyílt forráskódú licenc, amelyet a Free Software Foundation (FSF) tervezett a GNU projekt programkódjaihoz. A GPL leginkább elterjedt változata, a GPLv2[1] 1991-ben készült, de 2007 nyarán megjelent a GPLv3[2][3][4] verzió is.

A GPL a legelső, és egyben a legelterjedtebb valóban szabad licenc. A GPL nemcsak, hogy szorosan kapcsolódik a szabad szoftver mozgalomhoz, de ez alapozta meg a mozgalom sikerét is.

A GPL licencnek létezik egy lazább GNU Lesser General Public License nevű változata, melyet általában külső programkönyvtárakhoz használnak. A licenc lazább jellegét az adja, hogy a programkönyvtár módosítása esetén a forráskód megosztása (a GPL-hez hasonlóan) kötelező, ugyanakkor a programkönyvtárat használó alkalmazás maradhat zárt forrású, amennyiben a programkönyvtárat dinamikusan szerkesztjük a programhoz. (tipikusan .jar, .dll, .so stb.)

Leírása

[szerkesztés]

A licenc lényege – más szabad licencekhez hasonlóan –, hogy a mű szabadon terjeszthető (akár pénzért is), és szabadon módosítható, de a terjesztései és a módosítások kötelezően szintén GPL licenc alatt kell, hogy megjelenjenek, így biztosítva, hogy a szabad tartalmakból készült bármilyen származékos mű is szabad maradjon.

A GPL legnagyobb programbázisa jelenleg a Linux rendszermag és a szabad Unix-szerű rendszerek segédprogramjai. Jelentős mérföldkő volt a nyílt forráskód történetében a Java Platform GPL licenc alatti megnyitása 2007-ben.[5]

Vállalati szinten

[szerkesztés]

A vállalati szféra GPL-lel, illetve szabad programokkal kapcsolatos idegenkedését a Nyílt forráskód kezdeményezés próbálja feloldani 1998 óta. Első tevékenységük a vonzónak szánt nyílt forráskód ("open source", angol) fogalom bevezetése volt a félreérthető szabad szoftver („free software”: a free jelenthet „ingyenest”, általában „szabad”) helyett. A nyílt forráskód ma már megkerülhetetlen fogalom a vállalati informatikában,[6] bár ez nem hozta magával az összes kapcsolódó intézmény (például a Free Software Foundation) automatikus névváltozását. Ennek oka, hogy a Szabad Szoftver alapítvány etikai értékei nagy mértékben különböznek a Nyílt forráskód kezdeményezés etikai értékeitől.[7]

Hiányosságok

[szerkesztés]

A GPL korábbi kiadásainak hiányosságai közé sorolható, hogy nem határozták meg pontosan a szoftverből való haszonszerzés lehetőségeit: így például jogszerűnek számított GPL licencű programokról is kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni, és azt piaci előny szerzésére felhasználni. Ennek egyik sokat vitatott esete volt a 2006-os Novell-Microsoft, vagy a 2007-es Microsoft-Xandros egyezmény. A GPLv3 megtiltja az ilyen manipulációkat, de nem tekinti jogtalannak a korábban megkötött szerződéseket.

Fontos tudnivaló, hogy az FSF nem fogadja el hivatalosnak (sok más nyelvű fordítással együtt) a magyar nyelvűt. Ennek oka, hogy rendkívül költséges lenne számukra hitelesített szakfordítást rendelni. Az FSF szerint egy félrefordítás feje tetejére állíthatná a dolgokat, ezért inkább elzárkóznak a honosított verzióktól, bár a weboldalukról könnyedén elérhetőek.

Kompatibilitás

[szerkesztés]

Az OSI és az FSF által nyilvántartott szabad szoftver licenceknél azt vizsgálják, hogy kompatibilis-e a GPL licenccel. A legtöbb szabad licenc igen, de pl. az Apple Public Source License vagy az IBM Public Licenc nem kompatibilis, vagyis az ilyen licenccel terjesztett programok nem kombinálhatók szabadon a GPL licenc alatt terjesztett szoftverek forráskódjával.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. http://www.fsf.org/licensing/licenses/info/GPLv2.html A GPLv2 szövege az FSF honlapján.
  2. GNU General Public License, Version 3, 29 June 2007. www.gnu.org (angolul) (Hozzáférés: 2018. szeptember 1.)
  3. A GPLv3 honlapja a vitaanyagokkal.
  4. A GPLv3 nem hivatalos magyar fordítása a GNU honlapján. gnu.hu (magyarul) (Hozzáférés: 2018. szeptember 1.) arch
  5. http://www.sun.com/software/opensource/java/ Archiválva 2008. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Szabad és nyílt forráskódú Java
  6. http://opensource.org Nyílt forráskód kezdeményezés (Open Source Initiative)
  7. https://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html Richard Stallman, a Free Software Foundation vezetőjének nézete a free software, és az open source közti különbségekről.