Nyílt forráskódú licenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nyílt forráskódú licenc olyan licenc, mely biztosítja a licencelt dolog – ami legtöbbször egy számítógépes program vagy szoftverforráskódjának nyitottságát. Egy licencet általában akkor tekintünk nyíltnak, ha azt az Open Source Initiative jóváhagyja mint ilyet, a Nyílt forrás definíció alapján. A közkincsként terjesztett programok (vagyis azok, melyeket nem korlátoz a szerzői jog) is megfelelnek ezen követelményeknek, amennyiben a teljes forráskód elérhető, és így jogosultak az OSI "service mark" (szolgáltatási védjegy) használatára.

Hasonló definíciók[szerkesztés]

Az OSI-hez hasonlóan a Free Software Foundation-nek is vannak feltételei, amelyek alapján egy licencet szabad licencnek nyilvánítanak. Az összes ilyen licencet egyben nyílt forráskódú licencnek is tekintenek. Hasonlóképpen a Debian projektnek is vannak saját feltételei, a Debian Free Software Guidelines, amelyekre az OSI definíciója alapul.

Léteznek továbbá olyan licencek is, például a Microsoft Reference License (MS-RL), amelyek hozzáférést biztosítanak ugyan a forráskódhoz, de az nem szabadon felhasználható, ezért nem kompatibilisek az OSI definíciójával.

Az OSI által elismert licencek[szerkesztés]

Az OSI 2003-ban az alábbi licenceket ismeri el nyílt forráskódot támogatónak:

Külső hivatkozások[szerkesztés]